Mennyire gyakori, hogy fiatal diplomások ilyen pocsékul kezeljék a pénzügyeiket?
Fiatal diplomás ismerőseimnek nincs befektetve a pénzük, és itt most nem szaktudást igénylő tőzsdézésre gondolok, hanem pl egyszerű állampapírra. Ehelyett inkább még a jelenlegi gazdasági helyzetben is normál banki számlám van a pénzük (jól keresnek, spórolnak, tehát nem egyik napról a másikra élnek). Van köztük olyan, aki konkrétan közgazdász.
Nyilván nem reprezentatív az én ismeretségi köröm, ezért kérdezlek titeket, hogy ti mit gondoltok erről.
8000 milliárd forint van kint a lakosságnál kp-ben, ami csak inflálódik a bankszámlán, vagy a párnahuzatban. Igen, ennek a pénznek egy része diplomás embereké.
Láttam 3 hónapos bszla kivonatot egy főorvosi nettó 2,4 milliós fizetésről.
0 ft megtakarítás, bszámlája minden hónapban - 300e-en áll meg. no komment.
5: És a -300 E-n kívül még miből gondolod, hogy nincsen befektetése?
A befektetés legutolsó sorban banki befektetés, sokkal inkább ingatlan, nemesfém, műtárgy, tudás, stb.
Kérdező, azért az állampapír meg olyan, hogy nem ér kevesebbet a pénzed tőle de többet se. Bár nem tudom, most mennyi a kamatja neki, de nagyságrendileg ez a helyzet. SZóval az állampapír nem túl kecsektető befektetés így forintban. A politika témakörben meg az a befektetés volt hülyeség, aki forintban tartja a pénzét, a magyar állampapír meg forint alapon működik. Tehát az is szar befektetés, ami forint alapú állampapír. Akkor most mi is a helyzet?
Nekem is van egy nem túl nagy de nem is túl kicsi összegem forintban. Anno átváltottam dollárba meg euróba (azt nem tudom más fizetőeszközbe tettem e), de akkor visszaváltottam és ha jól emlékszem egyiken nyertem is, de ebben nem vagyok biztos. Ez még sok sok éve volt. De sajna már annyit gyengült a forint, hogy erről lekéstem, hogy 300 as Eurónál átváltom, aztán jól járok, amikor 420 az Euró! Ezt lekéstem!!!!
Általánosan rendkívül tájékozatlanok az emberek a pénzügyeket, gazdasági kérdéseket és különösen a befektetéseket illetően. Nem csak Magyarországon, máshol is.
Nem véletlen, hogy annyira sok a hitelkártya adósság és hasonlók.
Ahogy kérdező is írta, még közgazdászok sem mind tudják, vagy foglalkoznak vele, hogy nem egy bankszámlán kéne parkolni a pénznek nulla kamattal, hanem be kéne fektetni. Ahhoz viszont már aktívabban foglalkozni kéne vele, hogy mibe, hogyan, stb. Ezt meg már sokan túl sok erőfeszítésnek tartják, inkább hanyagolják.
Az oktatásügy alakulása sem igazán abba az irányba halad, hogy javulásban lehessen bízni. Pedig a gazdaság működése és a pénzügyek is olyan dolog, amit hasznos lenne tanulni már iskolában. Bár a kamatos kamat általános iskolai matek, érettségi után mégis sokan vannak, akik képtelenek egy egyszerű hitel kamat feltételeit alaposan végig számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!