Hogy lehet számon tartani a pénzügyeket?
Leírtok minden kiadást és bevételt, és minden nap tudjátok mennyit költhettek, vagy csak megveszitek ami kell, és ami marad, az megtakarítás?
A gyakorlati oldalát kérdezem a dolognak, mert ugye nem számolom minden nap a készpénzem, de valahogy számon kéne tartani a költéseket. Mindent felírtok, hogy most elköltöttem 2000t boltban?
Anyám 40 éve ugyanúgy csinálja.
Van egy bazi "háztartási könyve". Egy oldal egy hónap. Egyik oszlop bevétel, másik oldal kiadás. De minden kiadás.
Elsején ennyi pénzem van, 31-én ennyi pénzem van.
Ha hiány van valahol, akkor utánajár hogy az mi lehet. Általában azt szokta elfelejteni ha egy 5 ezrest kölcsönadott a tesójának vagy beültek valahova egy kávéra és a blokk ott maradt. Ilyesmi.
Akkor mégis mit szeretnél?
Fizess mindenhol kártyával, 31én meg nézd meg a tranzakciótörténeted.
Kezdőként fel kell írni, igen.
De mikor belejössz, már nem.
Az is jó, ha belteszel X összeget a pénztárcádba és csak azt írod fel, hányadikán mennyi pénzt tettél bele.
Ami meg hiányzik onnan, azt elköltötted.
"Hogy lehet számon tartani a pénzügyeket?"
A hitelkártyaköltésekről (ami a havi fizetésemnél kisebb összegre szól) kapok SMS-t. Amiből tudom, hogy még mennyi pénz van rajta. És amennyi hiányzik a keretből, arról tudom, hogy már elköltöttem.
Én így szoktam, tehát bizonyítottan így is lehet. :-)
Én minden hó végén csinálok pénzügyi zárást. Van egy kis exelem, amibe bemásolom a bankszámlatörténetem, a tételeket felparaméterezem, és van egy mérleg-eredménykimutatás, ahol hónapról hónapra összesítődnek a bevételek, költségek. A hétköznapi nagybevásárlások blokkjait tételesen viszem fel és paraméterezem költségtípusok szerint (pl kaja, vegyiáru, élvezeticikkek stb) és ezek összege egy ütközőszámlán találkozik a bankkivonat megfelelő tételeivel. A piaci értéken nyilvántartott befektetéseimről van egy külön pozícióvezető analitikám, ami számítja és könyveli a nem realizált árfolyamkülönbözeteket, csak az árfolyamokat kell frissíteni minden hónapban (ezt majd később automatizálni akarom, főleg ha tovább diverzifikálódik a portfoliom)
A kötvények, adósságinstrumentumok (pl az államkötvények) amortizált bekerülési értékét követem (könyvelem), mivel ezeket terv szerint lejáratig tartom így a vételkor determinált hozam releváns, ezt kvázi a külön fülek automatikusan feladják a könyvelésbe havi szinten.
A tartós fogyasztási cikkek, amiket több éven át használok, szintén a hasznos élettartamuk alatt lineárisan (laptop esetén degresszíven) amortizálódnak költségként. Lényegében minden engem övező gazdasági eseményt a kettős könyvvitel szabályainak megfelelően vezetek, így teljeskörű képem van a vagyoni-pénzügyi-jövedelmi helyzetemről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!