Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Családotokban hogy osztjátok...

Katoonene kérdése:

Családotokban hogy osztjátok meg a pénzügyeket?

Figyelt kérdés

Hétvégén volt egy nagyobb baráti, ismerősi összejövetel, és szóba került a közös kassza, pénz felosztás stb. Mindenhol más a szokás, de megdöbbentett némelyik.

Szinte 80%-ban mindenkinek volt legalább egy gyereke, akinek nem, annak a véleményét hagyom is, mert aki 30-35 évesen gyerek nélkül van, másképp látja a világot.

Amiket hallottam módok: lányos háznál együtt laknak, mamahotel eteti a fiatalokat+unokát. Mondták olyan jól keresnek, hogy nincs szükség közös kasszára. Azt se tudják, mennyit keres, költ a másik, havi 50-60 elmegy a gyerekre (pelenka táp stb), a többit elvileg "gyűjtik" lakásra. Azt se tudják, összesen mennyi pénzük van, mert majd ha elköltöznek, lesz közös kassza.

Másik eset, ahol rezsit, hitelt, gyerekre való költést forintra pontosan megfelezik, havi egy étterem vagy kirándulás, strand (covid alatt nyilván nem) felváltva fizetve, egyébként maradék pénz az saját.

Nyilván van több féle módszer.

Mi a második gyereket várjuk, feleségem most már táppénzen van, de előtte is jobban kerestem nála, nincs is ebből gond, rezsi+hitel+kaja után a pénzt közösnek számoljuk, fejenként 60-60 ezer Forint megbeszélés nélkül költhető, de a 60 fölé eső részt már megbeszéljük egymással (általában a házhoz, családnak veszünk, gyűjtünk valamit felette eső részből) minden hónapban marad is valamennyi. Adókedvezményeket évente egyszer vesszük fel, ott is valami közös családi célt találunk ki (idén játszótér). Nem minimálbéren élünk persze, de nem is kiemelkedő. A családi bevétel eddig nettó 440 körül alakult, ha többet dolgoztam 450-460. Most persze vissza fog esni, de költeni való is csökkenni fog, illetve adókedvezmény is nagyobb lesz picivel.

Nálatok hogy rendezitek a közös kasszát közös célokat stb? Az is érdekelne hány gyerek van, elköltöztetek-e már?

2021. máj. 26. 07:07
 1/4 anonim ***** válasza:

Két gyerek, saját lakás, hitelek (diák, lakás).

Külön számlánk van, de közös kassza. A megtakarításainkat hó elején eltesszük, a többiből élünk.

2021. máj. 26. 07:18
 2/4 anonim ***** válasza:

31 vagyok, a férjem 36. Elköltöztünk a szüleinktől már az egyetemi évek alatt, ráadásul vidékről költöztünk Budapestre. Utána már nem mentünk haza, itt kerestünk állást, albérletet. Már dolgoztunk mindketten, amikor találkoztunk (én 26 voltam akkor, pályakezdő). Semmink nem volt, én pl. örültem, ha az albérletet ki tudtam fizetni, a férjem picit jobb helyzetben volt, de ő is két táskával indult otthonról.

Ketten együtt szépen a nulláról felépítettük az életünket, lakást vettünk, folyamatosan képezzük magunkat, összeházasodtunk és nagyjából egy éve tartunk ott, hogy nincs akadálya a családalapításnak, anyagi és érzelmi szempontból is biztos a hátterünk, készen állunk rá, viszont úgy tűnik, hogy a sors nem adja meg nekünk ezt olyan könnyen... Ezt csak azért írtam le, mert úgy kezdted a mondanivalódat, hogy a 30-35 éves gyerektelenek másképp látják a világot.

Jelenleg én keresek többet, amivel nincs semmi gond. Külön számláink vannak, de egy nagy közös zsáknak tekintjük a kettőt. Mivel házasok vagyunk jogilag is az. Az én számlámon vannak beállítva a csoportos beszedések, szóval a hitelünk törlesztőjét, és a rezsit egy az egyben én fizetem, a bevásárlásokat a férjem intézi anyagi értelemben (persze ha én tudok beugrani hazafelé a boltba, kifizetem, nem hajtom be rajta). A macskánk dolgait általában én intézem. A többit nem is tudom. Ahogy sikerül.

A mi taktikánk az, hogy mindkettőnk számlájához van megtakarítási számla csatolva. Ha megérkezik a fizetésünk, akkor ezekre utalunk fix-fix összeget mindketten, amiben előre megállapodtunk, ennek a létezését elfelejtjük, nem a napi megélhetésre van. A többi szabadon költhető, nem kell beszámolni minden forintról, de azért elvárt, hogy hó végére is jusson még kajára és a megtakarításhoz ne kelljen hozzányúlni.

Nagyjából 20 ezer forint körüli költéseket már meg szoktunk beszélni (ami az idős, beteg cicánkon és a rezsin felül keletkezik).

Ez a rendszer azért évek tapasztalata, illetve én minden bevételünket, fix kiadásunkat és mindenféle célú megtakarításunkat egy táblázatban vezetem, így feketén-fehéren látom hó végén a mérleget. Ha valami elcsúszik, akkor rögtön le is ülünk megbeszélni mi történt és hogyan korrigáljuk következő hónapban.

2021. máj. 26. 09:21
 3/4 anonim ***** válasza:

2 gyerekkel és 8 év házassággal egy közös bankszámlánk van. Általába véve előre tervezünk, megbeszéljük a dolgokat és nem vásárolunk fel mindent.

Volt olyan, h kicsit szűkösebbre kellett húzni a nadrág szíjat, mert fél évig nem dolgoztam, de megoldottuk.

Szerintem jó dolog a közös kassza, nincs olyan, hogy az Övé vagy az Enyém, hanem Miénk van.

2021. máj. 26. 11:37
 4/4 anonim ***** válasza:
Mi nem vagyunk házasok és gyerekünk sincs még, de full közös kassza van. 28 évesek vagyunk, Budapesten élünk albérletben és az összbevételünk nettó 580 ezer ft. Nekünk egyszerűbb így, mint folyamatosan számolgatni azt, hogy ki mit fizetett vagy mit nem és egymással folyton elszámolni. Minden hó elején X összeget elrakunk, kiszámoljuk a lakbért és várható rezsit, benzint, BKV árát stb és a maradékot költjük ésszerűen persze. Jó érzés az, ha hó végén is marad valamennyi a számlán.
2021. máj. 26. 18:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!