Miért "kell" az éttermekben 10% borravalót hagyni?
A pincérek bejelentett állása van, havonta kap fizetést és le is adóznak nekik. Mégis ha étterembe megy az ember akkor elvárják, hogy a fogyasztás 10%-ának megfelelő borravalót adjak. Volt hely ahol ezt ki is emelték, hogy "nem tartalmazza a felszolgálási díjat az étel". Értem én, nehéz munka de ők választották. Úgy tudom a favágó, szénbányász, árufeltöltő, és kasszások sem kapnak plusz pénzt. Ismerek pár vendéglátosbelit és senki sem szűkölködik... Ha elmegyek egy boltba ott nem emeli ki kasszás, hogy adjak már plusz pénzt... Szerintem a jatt az nem egy kötelező dolog, hanem az ember szívből adja vagy egy plusz szolgáltatásért...
Vagy mondjam meg a pincérnek, hogy "kössz haver de ki tudom hozni magamnak is". Voltam szorakozohelyen ahol alapból a sör 900 ft volt és ha kártyával fizettem akkor ott volt, hogy 10-20-30 % borravalót akarok e adni. Olyan, hogy nem akarok az fel sem merült...
Szerintem nettó gerinctelenség és kevés munkát nézek le de az olyanokat akik kéregetnek (ide értve pl a kutasokat is, akik szintén kapnak fizetést) én nagyon nem szeretem...
Toljál le egy szezont olyan fizetésért és rájössz hamar, hogy miért kapnak a pincérek jattot.
Naponta mennek 15-20 km-t fekete cipőben és ruhában úgy, hogy rohadt stresszes meló, nem is meglepő, hogy nincs elég felszolgáló.
Arról nem is beszélve, hogy napi 10-12 órát melóznak ünnepnapokon akár 16 órát is. Nem család barát, nincsenek hétvégék, se ünnepnapok, kemény mint szellemileg mint fizikailag, és ezt nevetségess fizuért.
#12 Én pont ezért adok KÉSZPÉNZBEN borravalót a pincérnek!
De amikor eleve úgy jön oda, hogy még külön bele kell írni a számlába, hogy mennyi borravalót adok, akkor azt is biztosra vehetjük, hogy még abból is sarcot vesz az étterem.
"Naponta mennek 15-20 km-t fekete cipőben és ruhában úgy, hogy rohadt stresszes meló, nem is meglepő, hogy nincs elég felszolgáló."
De ha ez az érv indokolja a borravalót, akkor ez miért csak a vendéglátásban van meg? Egy autószerelő munkája sem könnyebb, ott mégsem várják el hogy a 43 ezres számlát 50-re felkerekítsem.
Kereslet Kínálat határozza meg a piacot.
Nyugodtan kipróbálhatjátok, hogy milyen a pincér élet.
Nagyon nagy a flukturáció, mert egy alja meló.
Elég stresszes, és fizikailag is kemény.
Ne hivatkozzatok már erre, hogy így nehéz meg úgy stresszes munka. Senki nem állította hogy könnyű munka lenne. Nehéz, én biztosan nem tudnám csinálni. Nem azzal van a baj, hogy egy nehéz munkának megkérik az árát.
A baj azzal van, hogy ezt nem építik bele az árakba. Ha a pincér munkáját jól meg kell fizetni, akkor fizesse meg jól a munkáltatója, és legyen annyival drágább a rántott hús, hogy beleférjen a személyzet magasabb fizetése. Ennyi.
12-es!
Az a baj, hogy a sok hülye vendég miatt mindenkitől elvárás a borravaló. Nekem 99%-ban csak ki kell hozni a rendelt ételt, nem kérek plusz dolgokat, nem okoskodok, nem küldöm vissza, nem ugráltatom a pincért, stb. Szerintem ilyesmikért jár a borravaló, az alap munka elvégzéséért nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!