Amikor 430 forint felett járt az euró, és úgy tűnt, minden egyre rosszabb lesz, és még az EU-s megegyezésben is a legrosszabb forgatókönyv lehetősége jött elő (elbukjuk a pénzek megszerzésének lehetőségét is, különösen a helyreállítási alapét), én is gondolkoztam, mit cisnáljak, mert simán jöhetett volna 450-es vagy akár 500-as euró rövidtávon is már. De, ha valamit csináltam volna, akkor biztosan euróra váltom a pénzem, és PEMÁP-ba tettem volna, nem dollárra. A dollárnak nagyobb erősödésével már senki se számolt az euróhoz viszonyítva.
A forintban hosszú távon továbbra se bízok, csak röviddebb, legfeljebb 2-3 éves periódusban tervezek vele, aztán rakom másba.
Mennyi a hozamcélod a 2 éves távlatban?
"Az EKB folyamatos 0,50%-os kamatemeléseket lengetett most be, ennek hatására kilőtt az euró a dollárhoz képest."
Kérded, miért? Azért, mert az európai jegybank, az EKB kamatemelése erősíti az euró árfolyamát a dollárral szemben.
Ugyan a dollár kamata most még magasabb, de az amerikai jegybank, vagyis a FED nem jelentett be további tartós kamatemeléseket. Ezzel szemben az EKB elnöke, Lagarde asszonyság az asztalra csapott és megfenyegette az európai kormányokat, hogy ha továbbra is öntik a pénzt a gazdaságba és a lakosságnak rezsitámogatásra, akkor számítsanak rá, hogy az infláció letörése érdekében az EKB folytatja a fél százalékos kamatemeléseket akár 2-3 éven át, ameddig szükségesnek látja.
Ez azt is jelenti, hogy a magyar kamatok se fognak csökkenni belátható időn belül, évekig. Sőt, lehet, hogy még emelni kényszerül az MNB, mert ha EUR betétekre is majd 5% körüli kamatokat lehet kapni, akkor a forintot még vonzóbbá kell tenni, ugyanis az EUR nyilván kockázatmentesebb, mint a HUF, tehát alacsonyabb kamatok mellett is EUR-ba áramlanak majd a betétek, nem HUF-ba. Tehát tartósan magas HUF kamatokat kell fizetni, hogy vonzóbb legyen.
Ez viszont baromi nagy teher lesz majd a költségvetésnek, ahogy régen is volt magas kamatok idején.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!