Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egy kis segítségre lenne...

Egy kis segítségre lenne kérdésem 18 évesen sokak unszolására kiadtam a lakásom amit megörököltem vagyis csak egy szobát mert lakótársat kerestem anyagi okokból . Találtam egy 25 éves lányt aki a Tescóban dolgozik, és igazából amikor beköltözött..?

Figyelt kérdés
…2 hónap lelakható kauciót kértem plussz az első havi lakbért . Tehát hogy ő miután felmond két hónapig tud itt a kaucióból lakni amíg új helyet keres ezt azért gondoltam jó megoldásnak mert így senki nem cseszhet ki a másikkal hiszen én sem tudom őt csakúgy kirakni és ő sem mehet el szó nélkül. Augusztusban jött es kifizette a két havi kauciót és az első havi lakbért plussz a közös költség rá eső részét tehát összesen 143600 forintot . (2x45.000) + 45.000 + 8600 mondtam neki hogy a villanyszámlát nem kell majd csak hogyha jön . Közben kiderült róla hogy terhes a barátnője anyjának az exétől de már lassan 2 hónapja tehát majdnem száz hogy mikor beköltözött is tudta . Elvileg abortuszra megy . Amikor kertem tőle a villanyszámlát azt mondta nem tud fizetni mert felmondott a munkahelyen honap vége előtt es nem fog kapni fizetést tehát egy vasat se akar adni szeptember 10 -ig sőt még az után sem . Ekkor mondtam neki hogy október 27- ig legyen szíves találni más helyez ugyanis én felbontom a szerződést. Hivatkoztam arra hogy a két havi kaució lelakható tehát NEM visszajár úgy csinált mintha ezt eddig nem tudta volna pedig leültünk megbeszélni mielőtt beköltözött . A szerződésből a saját példányom nem találom pedig emlékszem hogy a szobámban hagytam tehát lehetséges hogy elvitte mert mindent átnéztem es nem került elő .. Messengeren hajlandó válaszolni néhány szót de a telefont nem veszi fel . Nem valaszol arra hogy hajlandó e fizetni ,illetve hogy meddig szándékozik maradni .. rettenetesen tanácstalan vagyok és nincs semmi segítségem . Tudna valaki adni valamilyen tanácsot aki esetleg ért hozza vagy volt hasonló helyzetben ? A válaszokat előre is köszönöm

2022. aug. 28. 12:50
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
86%
Hogy vagy te ennyire suttyo?
2022. aug. 28. 13:19
 12/34 anonim ***** válasza:
56%

A kauciónak általában nem az a funkciója, hogy lelakhatja a bérlő, hanem hogy ha valamilyen kárt okoz, vagy tartozást hagy hátra, akkor abból fizesd ki a kárt. Ha lelakhatja, akkor bajban vagy, ha az utolsó héten lerágja a tapétát, csak mert neki rossz kedve van. Tehát ha a kaució lelakható, akkor számíts rá, hogy rá kell fizetned. Elvileg persze ezt az összeget perelheted a bérlőből, de a gyakorlatban ez nagyjából esélytelen (illetve nem éri meg).

És akkor a kilakoltatásról. Van egy jó meg egy két rossz hírem.

A jó hír az, hogy amit 1-es mond, ti. hogy terhes / gyerekes anyukát nem lehet kitenni, tényszerűen nem igaz. Jelenleg Magyarországon nincs olyan jogszabály, ami azt írná elő, hogy köteles vagy lakhatást biztosítani valakinek, csak mert gyereke van / lesz.

Az egyik rossz hír, a fenti jóhoz kapcsolva, hogy, olyan viszont van, hogy kilakoltatási moratórium, ami azt jelenti, hogy nov. 15. és ápr. 30. között nem fognak kilakoltatni senkit (gyerektől függetlenül).

A másik rossz hír az, hogy nem tudod "csak úgy" kitenni, ha magától nem megy. Ennek az a tánca, hogy a bíróságon előterjesztesz lakás kiürítése iránti keresetet terjesztesz elő, amit ha a bíróság jóváhagy, adni fog egy határidőt, amíg ki kell költöznie a bérlőnek. Ha ez elmúlt, és még mindig ott van, kérheted az ítélet végrehajtását, azaz magyarul kirakathatod a bérlőt. Ennek felfüggesztését ő kérheti egyszer max. 6 hónapra, amit indokolt esetben a bíróság meg fog adni.

A nagy kérdés itt, hogy van-e közjegyző által hitelesített ún. "kiköltözési nyilatkozat". Azt gondolom, hogy nincs, de ha mégis van, az jó hír, ugyanis azt a közjegyző egyből jogerőre emelheti, és az egész bírósági hercehurcát megúszod, és lehet egyből a kilakoltatással kezdeni.

Ha nincs ilyen, akkor egyrészt tanultál valamit, legközelebb legyen, másrészt kénytelen leszel a bírósági utat választani. Ehhez mindenképpen keress meg egy ügyvédet. Ez sajnos azt jelenti, hogy nagy eséllyel kénytelen leszel elviselni még egy jó darabig a bérlőt, viszont nem jelenti azt, hogy ő ingyen lakik a házban. Amíg az eljárás folyik, ő köteles a bérleti díjat fizetni, és ha nem teszi, akkor kiperelheted belőle. Mivel az egész dolog végére ez egy szemmel látható összeg lesz, én mindenképpen bíróságra vinném azt az ügyet is, ha másért nem, akkor azért, hogy érezze a törődést.

2022. aug. 28. 13:20
 13/34 anonim ***** válasza:
100%

Akkor te magad írtad bele hogy HA a bérlő igényt tart rá, lelakható. Miért, ha nem tart rá igényt akkor mégis mi történik szerinted? Lenyeled a kauciót? Ezt hogy gondoltad?

Jobb ha tudod hogy a kaució egy jogi fogalom, amit te mint bérbeadó, nem értelmezhetsz kényed-kedved szerint. Visszajár, ha nem tette tönkre a lakást.

Nincs az a bíróság, ami neked adna igazat.

2022. aug. 28. 13:36
 14/34 A kérdező kommentje:
Ha bíróságra megyek a szerződést aláírt 2 tanút is beidézik? Nem szeretném őket ennek kitenni semmiképp.. és ha november 15 előtt vagyunk? Mennyibe kerül legolcsóbb esetben egy ügyvéd ? Árva vagyok és az anyagi helyzetem hat mondjuk úgy nem éppen fényes . Utolsó előttinek nagyon szépen Koszonom a segítséget ! Ha meg tudnád tenni hogy meg erre is valaszolsz nagy segítség lenne . Elvileg október 27-én jár le a két hónap kiköltözési idő . Mi történik ha egyszerűen megfogom és kirakom a cuccait a ház elé a két hónap letelte után ? Létezik lelakható kaució hiszen ez volt az elején megbeszélve . Más ismerőseim is csinálták így .
2022. aug. 28. 14:24
 15/34 anonim ***** válasza:
100%

De miért akarsz magadnak még több kárt? Ennyire ne legyél már hülye.

Nem fizet rezsit, nem fizet bérleti díjat, szerinted október végéig fog egy forintot is fizetni?

2022. aug. 28. 14:27
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem engedd el a lelakhato kauciót és a messengeren váló beszélgetést. Beszélj vele személyesen a lakásban és ha menni akar menjen, add vissza a kauciót és keress mást a helyére. Minél tovább hagyod az ingatlanban, annál nagyobb kárt okozhat, amire nem adott fedezetet.
2022. aug. 28. 14:56
 17/34 anonim ***** válasza:
Hát számítsd ki, hogy hogyan jársz jobban (már ha neki mindegy, hogy most megy, vagy két hónap múlva, erről őt kellene megkérdezni). Mennyi a lakás rezsije? Ha nem fizet bele semmit, kaucióból ki tudod majd fizetni a két hónapnyi fogyasztást, vagy ráfizetős lesz a történet? Én a helyedben most búcsúznék tőle, mert ha bejön a fűtésszezon, sokkal nehezebb az utcára tenni bárkit, akkor már mindenféle moratóriumok szoktak lenni erre. Hidd el, sokkal kevesebbet buksz, ha 1-2 hónapig nem lesz kiadva a lakás, aníg találsz mást, mintha utána hónapokig nem tudod kirakni, miközben nem fizet se lakbért, se rezsit.
2022. aug. 28. 15:28
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg most rakd ki. Ha már most problémás, később, gyerekkel vagy terhesen még jobban tud zsarolni. Most bukd inkább az egészet mint hogy akár évekig ne tudd kirakni és ráfizess. Ennyi pénzért röhögve találsz másik bérlőt gyorsan.

Mindenesetre irasd alá hogy szerződés felmondása, megkapja a pénzt és kiköltözik.

Amúgy amitől félsz, azt felmondási idővel szokták szabályozni, nem a kaució lelakásával.

2022. aug. 28. 15:56
 19/34 A kérdező kommentje:
Elvileg költözik szerdán . Hála isten .
2022. aug. 28. 16:43
 20/34 anonim ***** válasza:
91%
Meg legközelebb próbálj olyan lakotarsat találni, akinek kicsit hát hogy mondjam szépen, kicsit fentebb áll a társadalmi ranglétrán. Bár a kommentjeid alapján te se vagy egy zseni, de ez csak egy jó tanács. Próbálj inkább egyetemistat találni, azoknak valamennyivel talán több eszük van.
2022. aug. 28. 17:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!