Ezzel a befektetéssel nagy hibát követtem el?

Nos, számoljunk egyszerűen
5 éve 328 forint volt egy font, vagyis volt 100 fontod, és kaptál érte 32800 forintot
Ezt a 32800 forintot betetted állampapírba és kamatozott évi kb 8%ot
Ma ez a pénz 48000 forintot ér, pont 100 fontot
Vagyis, ha kaptál évi 8% kamatot, akkor éppen annyid van, mint 5 éve… de gondolom, nem kaptál

Mivel senki sem lát a jövőbe, így a "hibát követtem el" nem értelmezhető.
Más kérdés, hogy ha Angliában élsz, akkor miért Magyarországon tartod a megtakarításodat? 🤔

A kamatparitás elv éppen az, amit most leírtál. Amit nyerhetsz a magasabb kamaton, azt elveszíted a magasabb infláción, vagy fordítva.
A valódi bukás nem ez, hanem az, ha az ország vezetői éveken keresztül elsikkasztják a közpénzeket, amit a jegybank elnöke büntetlenül úgy aposztrofál, hogy a közpénz elvesztette közpénz jellegét. A közvagyont saját magán alapítványaiba átjátsszák, túlárazott presztízs beruházásokba fektetnek, pl.vadászati világkiállítás, virágzik a korrupció, harcolnak az egész világgal (stop Soros, állítsuk meg Brüsszelt), milliárdokat költenek vélt vagy valós ellenfelek lejárató kampányaira (népszavazás az óvodások nemátalakító műtétjéről), aztán egy napon széttárják a kezüket és azt mondják, bocsi, nincs pénz, üres a kassza, nem tudunk fizetni. Ma még csak a rokkant nyugdíjasoknak és a tanároknak nem jut elég közpénz, holnap talán neked se, hiszen az ő szemükben csak egy spekuláns vagy, pont mint Soros György.
Egy kérdést én is szeretnék feltenni neked:
Angliában a forintot még mindíg egzotikus devizának nevezik a pénzügyi tanácsadók, vagy most már bóvlinak?
A magas kamatozás miatt váltottam át a pénzem forintba naívan remélvén, hogy milyen jót keresek majd rajta. Mint kiderült, több mint egy milliót buktam (mintha fél évig ingyen dolgoztam volna). Ez most padlóra vágott és fogalmam sincs mihez kezdjek. Hagyjam még bent valameddig? Azonnal vegyem ki? Hogyan tovább?
Van itt valaki aki meg tudja mondani mihez kezdjek?
Szerintem nem olyan vészes a helyzet, nyilván utólag már okosabbak vagyunk, de azért a Fontnál benne volt az is, hogy a Brexit után gyengülni fog, egy időben le is ment jócskán, csak aztán valahogy visszakapaszkodott, ami számomra meglepő.
Ami a jelent illeti: nem írtad, melyik állampapírba fektettél. Ha az inflációkövető PMÁP, akkor nem variálnék, jelenlegi viszonyok között teljesen jó helyen van ott. Viszont ha MÁP+ (fix kamatozású), akkor sürgősen vedd ki, vagy ha közel a kamatforduló (az 5 nap amikor a teljes összeghez hozzáférsz) azt már várd meg, és én a helyedben áttenném az inflációkövető PMÁP-ba.
De a legfontosabb: örülj, hogy Fontban kapod a fizetésed, és én innentől nem váltanám át, még ha hazaköltöznék se. Így lesz Forintod is, valutád is, több lábon állsz, megosztod a kockázatot.
Köszönöm a választ, kicsit megnyugtató :)
3 millám van MÁP+ban, a többi PMÁP. Most kiszámoltam, és csak ezen a hárman veszítettem 1400 fontot, ami azt jelenti, hogy a PMÁP-ok tényleg nem veszítettek olyan sokat az értékükből.
Minuszban vagyok, de legalább nem szorulok rá, hogy hozzányúljak ahhoz a pénzhez.
Ki fogom venni a MÁP+okat ahogy javasoltad, de vissza is váltom fontba. Most elegem lett a befektetésekből, kriptovalután és részvényeken is több száz fontot buktam, valahogy nincs hozzá szerencsém lol
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!