Előző munkahely kilépő papírokat 1 év után még meg lehet kapni?

A NAV megcsinálja az adóbevallásod, nem kell a könyvelő hozzá.
A tervezet már egy ideje elérhető, abban benne van minden kifizetőtőt, az előző munkahelyedtől is az összes bevallási adat.
Nem tudom, az új könyvelő mit buzgálkodik, amikor ez már évek óta így van.
Nálunk amúgy külsős könyvelő cég van és az ilyen kérésekért plusz pénzt számláz a cégnek és még puffog is rajta.
Köszönöm.
Második, ezt nem tudtam, nekem kérdezték, hogy van könyvelő a cégnél, megcsinálja-e, én igent mondtam. Lehet nem kéne?

A NAV nem csinálja meg az adóbevallást, tervezetet készít. Aztán ha nem történik vele semmi, akkor majd bevallás lesz belőle. De azért azt illik ellenőrizni, mivel előfordulnak hibák, akár NAV, akár munkáltatói adatszolgáltatás miatt. Idén nem egy ilyenbe futottunk már bele. Plusz csomó esehetőség van még, ami miatt módosítani kellhet. Szóval vakon azért nem szabad bízni ezekben, valóban egyre jobb a rendszer amúgy, de egy ellenőrzést megér szerintem mindenkinek, 2 perc kb.
Akkor úgy tűnik a mi cégünk hülye, hogy mi kiküldjük térítésmentesen az ilyeneket.

Ha nincs olyan jövedelmed ami nem kifizetőtől származott, vagy olyan visszaigényelhető adóelőleged amit nem érvényesítettél, akkor a NAVos SzJA tervezet fillérre pontos és ha nem vagy őstermelő, vagy egyéni vállalkozó, akkor még csak el sem kell fogadnod, érvényes lesz.
2017 márciusától van ez a rendszer, nem létezik, hogy a cég ezt ne tudná.
Ha van ügyfélkapud, bármikor megnézheted, kiegészítheted, elfogadhatod a tervezetet. Ha nincs, kérhetted volna a postázását, de gondolom, ezt nem kérted.
Amúgy nyitsz egy ügyfélkaput secperc alatt.
Inkább ezt kellett volna javasolnia a cégnek. Ha van ügyfélkapud, a havi járulék bevallásokat is meg tudod nézni (hogy mit küldtek rólad a NAVnak, hogy mennyi volt a béred és a levonások az adott hónapban), azt is, hogy mikortól, milyen munkakörben és hány órában jelentettek be.
Tesóméknál is szereti játszani a cég a nagy segítőkészt, közben meg csak arra kíváncsiak, hogy az előző évben ki mennyit fizetett neki. Amihez ugyebár semmi közük.

Eddig smsben küldtem mindig, mikor kaptam az üzit, hogy a nav megcsinálja és postán küldték. Tavaly csináltam ügyfélkaput is, hogy ezt ne kelljen, de ugye azt hittem, ha a cég könyvelője megcsinálja az jobb lesz. Szóval, ha azt mondom a cégemnek, ne csinálják meg, majd a nav megcsinálja és ügyfélkapun leellenőrzöm, az is jó?
Bocsánat, hogy ilyen tudatlan vagyok, csak még 20 éves vagyok és senki nem tanított még meg ezekre.

Köszönöm, de nem kérek privátot.
"Hát ahol szarul dolgoznak, ott előfordulhat ilyen" - igen, ez így van. Ezért is mantrázom mindig, hogy nem agyatlanul elfogadni a tervezetet, meg meg sem nézni, mert a nav úgyis megcsinálja, mert simán lehet, hogy valakinek a cége elszúr ilyet. Ezért kell mindig ellenőrizni, úgy a biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!