Ki mondja meg, hogy mennyi egy részvény ára?
Ha pl használt autó piacot nézzük, akkor ha venni akarok, akkor látok széles kínálatot, mindenki más összegért árulja, és eldonthetem, hogy melyiket választom. Eladáskor ugyanúgy olyan árat írok be, amilyet akarok. A piacnak persze van egy állapota, ha kiugróan sok pénzért akarom eladni az autóm, akkor senki nem veszi meg, és venni se tudok tetszőlegesen alacsony árért. De ez az állapot nem egyetlen összegben van összefoglalva, hanem sok eladó autó árának egy statisztikájában.
Ezzel szemben pl részvényeknél egyetlen ár van, hogy most mennyit ér. Azt persze értem, hogy míg két autó között lehet értékbeli különbség, addig adott cég két részvénye teljesen azonos. Itt is működik a kereslet - kínálat, ha sokan vesznek akkor felmegy az ára, ha kevesen, vagy eladnak, akkor pedig lemegy. De itt mégis sok ember kollektív piaci viselkedéséből egyetlen ár lesz. Ha eladom a részvényem, akkor nem én mondom meg hogy mennyiért, hanem csak az aktuális árfolyamon tudom eladni. Ki és hogyan mondja meg, hogy a pénzforgalom iránya és nagysága milyen és mekkora árváltozást eredményez? Ha rakeresek, hogy adott részvény mennyibe kerül, az adott szám honnan van kiolvasva?
De hogy ad el sokat a gyakorlatban:
Pl. van egy eladó, aki el akar adni rengeteg részvényt, ha nincs egy nagy vevő aki a legmagasabb árat adná az egészért, akkor mi történik? Elindul, elad egy részt a legjobb ajánlatért, újabb részt a második legjobbért, és így tovább.
Igen, ahogy a #29-es mondja. Van keresleti és kínálati könyv.
És ha Visa részvényt akarok venni, akkor benézek a kínálati könyvbe
219 dollárért 10 darab
220 dollárért 1500 darab
221 dollárért 2 darab
222 dollárért 1 millió darab
223 dollárért 826 darab
etc
és ha úgy gondolom, hogy 220 dollárig megéri megvenni, akkor kiveszem a kínálati könyvből a 1500 darabos meg a 2 darabos tételt és kifizetem a 10x219+1500x220 dollárt. És megállok. És akkor a legalacsonyabb tétel 221 dolláron lesz. Majd ha megint akar eladni valaki 221 dollárnál olcsóbban, akkor azt megveszem megint, ha bekerül a kínálati könyvbe.
De ha később valaki úgy ítéli, hogy 223-ért is megéri megvenni, akkor én hiába várom a 220 dollárnál olcsóbb tételeket, mert az illető egész 223-ig kiveszi a kínálati könyvet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!