Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért félnek az emberek a...

Miért félnek az emberek a tőzsdei részvényekbe való pénzbefektetéstől?

Figyelt kérdés

Ha van valakinek pár milliója, akkor a sajátvállalkozást, illetve az állampapírt szokták ajánlani, mint “értelmesebb” alternatíva…

A probléma az, hogy az állampapír speciel nem igazi alternatíva, mivel az sokkal inkább a pénzünk értékének a megőrzésére van, úgymond infláció elleni védelem, mintsem ténylegesen profitszerzésre alkalmas befektetés…

Különösen igaz ez, hogyha tényleg csak pár millióról beszélünk.

Egy vállalkozáshoz is kevés ez a tőke, persze sok minden van amit ennyiből vagy akár kevesebből is el lehet kezdeni, de nem garantált hogy többet fogunk vele keresni mint egy alkalmazotti állással, viszont lehetséges hogy ugyanannyi időt kell belefektetnünk.

Illetve ha még soha nem volt vállalkozásunk és egészen egyszerűen nem értünk a vállalkozásfejlesztéshez, talán még könyvelni vagy jogi szövegeket értelmezni sem tudunk, akkor könnyen kidobhatjuk az ablakon a teljes megtakarításunkat…

Ezzel szemben, hogyha a tőzsdén akár csak agyatlanul is, de befektetünk egy jól menő cégbe, akkor százalékosan elég nagy esély van arra, hogy legalább minimális profitra teszünk szert…

Rosszabb esetben a papír bezuhan és 10-20 százalékkal kevesebbért tudjuk eladni, tehát bukunk rajta, de arra nagyon kicsi az esély, hogy a teljes összeget kukázhatjuk.

Nyílván vannak kivételek, amikor erre nagyobb az esély, hogyha például egy kínai cégbe fektetünk, vagy ilyesmi…

De ha egy amazonba, facebookba, vagy teslába, az egészen egyszerűen nem fog egyik napról a másikra becsődülni.

Még akkor sem ha “lufi”, mert egy szép nagy lufi csak szép lassan ereszt le és kidurranni csak ritkán durran…

Ezek ellenére mégis elképesztő mértékű ellenzését látom itt is ennek a befektetési formának.

Miért?

2021. nov. 26. 10:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
83%

Fogadjunk, hogy nem tőzsdéztél még 2008-2010-es időszakban, a nagy válság idején. Tudom, most furán hangzik, de van az az időszak, amikor az ember a pénzének akár a 90 %-át is elvesztheti - akár egy OTP részvénynél is.

És ne gyere a stop lossal, mert sokszor az sem véd meg.

2021. nov. 26. 10:34
 2/13 anonim ***** válasza:
72%
Ja, lemaradt: könnyű bika piacon okosnak lenni :-)
2021. nov. 26. 10:34
 3/13 anonim ***** válasza:
95%

Bizony még nagy részvényekkel is lehet bukni. Nem egyik napról a másikra, az igaz. De pl OTP 2008 környékén 7-8 ezer körül volt. Aztán jött a válság és egy év alatt szépen bezuhant 1500 alá, ami a korábbi érték 20%-a. Kérdem én: ha valaki vett 2008-ban 5 millióért OTP részvényt, aztán azt látta, hogy szépen esik, vajon eladta-e időben, vagy beleesett abba, hogy "hát ezt a veszteséget már nem akarom realizálni, inkább kivárok" és évekig ült a részvénycsomagon?

Én akkoriban próbáltam ki a tőzsdét. Kis pénzzel, óvatosan. De mivel majdnem a legalján sikerült bevásárolnom az OTP-ből, pár hónap alatt majdnem megdupláztam a pénzem. Ez viszont pusztán szerencse volt. Később volt olyan, hogy egy mindössze 80 ezer forintnyi csomaggal 30 ezer bukóban voltam. Pár évig csináltam, aztán nyugtáztam, hogy a tőzsde nem nekem való és otthagytam.

2021. nov. 26. 10:46
 4/13 anonim ***** válasza:
67%

"De ha egy amazonba, facebookba, vagy teslába, az egészen egyszerűen nem fog egyik napról a másikra becsődülni."

Nagy amerikai cégek is képesek becsődölni - a Lehman Brothersről sem hitte el senki, hogy be fog csődölni.

2021. nov. 26. 10:49
 5/13 anonim ***** válasza:
26%
A Lehman Brothers sem egyik naprol a masikra csodolt be.
2021. nov. 26. 11:07
 6/13 anonim ***** válasza:
30%

Mert az emberek butak :)

Egy sima s&p500-al az elmult 5 evben 2.2x-et lehetett csinalni. Szoval a befektetett penzed duplazott siman. Nem sok vallalkozassal lehet ezt elerni, foleg ugy hogy mellette semmit nem kell tenni, csak varni... Ezt mindenki aki ert valamelyest a penzhez tudja.

Bitcoinnal ennek sok sokszorosat lehett keresni...

Az itt kommentelok nagy resze nem ert a befektetesekhez, nem forgattak soha 10 millio feletti osszeget, 100 milliot meg annal is kebesebben...

Sokan a kockazatrol beszelnek, de akik nem birjak a 30-50 szazalek bukot bevallalni azok 2-5-10-25x szarnyalast soha nem fognak ateni

2021. nov. 26. 11:12
 7/13 A kérdező kommentje:

Nyílván ebben is ott a szerencse faktor és sokszor csak megérzésekre és a saját meggyőződéseidre lehet hagyatkozni, ha nem öltél bele 10 év tanulást…

Én nem azt akartam mondani, hogy ez nincs így, hanem azt, hogy ez minden mással is így van, szerintem ez a vállalkozásra hatványozottan igaz.

Például én Netflix részvényt 495 dollár alatt vettem, egy nagyobb esésnél, mert felületesen átvizsgáltam a piacot és józan paraszti ésszel arra jutottam, hogy ez simán növekedhet…

Nyílván tévedhettem volna, mivel csak egy proli vagyok.

Most 673 dolláron van…

Csak azért nem adom el, mert szerintem ha a közel jövőben esik is, egyszerűen úgyérzem hogy 3-5 év távlatában lehet az 800 dollár is.

És mert nincs benne sok pénzem, értelemszerűen nem teszek be olyan sokat, hiszen nem értek hozzá különösebben.

De ha azt az 1 millió X százezer forintot megpróbáltam volna vállalkozásba fektetni, akkor valószínűleg elbuktam volna…

Mert nem elég, hogyha mondjuk le tudom gyártani azt a terméket amivel foglalkozni szeretnék és szerintem sikeres lehet… Egy átfogó piackutatás nélkül ez is csak feltételezés, megérzés, ami lehet hogy jó, lehet hogy rossz.

A piackutatás viszont nincs ingyen…

Attól, hogy tudom hogy a termékem jó és van is rá igény, illetve le tudom gyártani, még a logisztikai rész, a marketing, a könyvelés, stb. nincs megoldva…

Erre mind külön ember is kellhet akár, vagy egy tanácsadó, aki lehet hogy csak lehúz… Vagy szintén hagyatkozhatok a megérzéseimre mint a tőzsdén, de akkor azzal nagyobbat kockáztatok, mert végső soron a tőzsdén profi üzletemberek szakértelmére és rátermettségére fogadok…

Szóval mégegyszer, nem azt mondom, hogy a tőzsde segítségével ingyen milliárdos leszel, csak hogy nem igazságos ez a “csupán szerencsejáték” érv, mert ha proli szinten csinálod akkor minden az, a vállalkozásnál is erősen jelenlévő faktor ez…

2021. nov. 26. 11:22
 8/13 anonim ***** válasza:
57%
#6: Az emberek többségének nincs "kidobható" pénze, amit nem sajnál, ha teljesen elvész. Márpedig a tőzsdéhez, bitcoinhoz meg pláne az kell.
2021. nov. 26. 11:38
 9/13 A kérdező kommentje:
#8. Én meg azt gondolom, hogyha be akarja fektetni, akkor az is csak annyira “kidobott” pénz, mintha bármi másba fektetné…
2021. nov. 26. 12:19
 10/13 anonim ***** válasza:
18%

8 szerintem ez a teved hozzaallasotok miatt vagytok es maradtok szegenyek :)

Amikor berminimumot kerestem ezelett 5 evvel akkor is volt penzem kriptora, tozsdezni kesobb kezdtem, de akkor is ugy alltam hozza hogy meg akarok tanulni tozsdezni, es habar akkor 1 millio se volt az ossz vagyonom azt is megforgattam. Persze vesztettem is, de sokat tanultam, kesobb 10 millioval már nem kovettem el azokat a hibakat, 100at meg amikor elertem akkor diverzifikaltam ingatlanba, a maradekkal meg folytattam tovabb... A penz csak penz, nem kell kotodni hozza, konnyen lehet sokat keresni, csak ido kell es jo strategia...

2021. nov. 26. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!