Milyen okos pénzbefektetési lehetőségek vannak 2021-ben?
Tegyük fel , 50 ezer forintból, hogyan tudnék több pénzt csinálni?
Olyan lehetőségek érdekelnének amivel nincs kockázat.
Bármi jöhet amivel lehet legálisan pénzt keresni.
Ha valaki ért hozzá, elmagyarázhatná nekem a Banki Lekötött forint betéteket, érdemes lenne lekötni pénzt a bankban?
50 000-ből jelenleg max valami tartósabb cikket vennék, hogy később ne kelljen rá költeni, minőségi, akciós ruha, elektronikai termék, szerszám, ilyesmi.
Vagy elvégeztetnék valami munkát amit már rég várat magára (mondjuk erre is kevés de tegyük fel van valami kisebb.)
Vagy valami (sajnos most csak online) önfejlesztő, közérzetjavító kurzus.
Ezek mindegyike hozzájárulhat ahhoz hogy jobban érezd magad és legyenek jó ötleteid a továbblépésre.
Évekig kattogtam rajta hogy hogy lehet 50-100 ezer Ft-okat ide oda beforgatni, hidd el, nem érdemes :) Többet ér az időd amit ezzel töltesz :)) Addig is inkább költsd magadra, ésszel!
Ha / Amíg van hiteled, akkor a legjobb befektetés amit tehetsz, hogy előtörlesztesz és belerakod. Minden bizonnyal nem találsz olyan befektetést, ami megérné a kockázatot és magasabb hozamot ígérne attól a kamattól, ami hitelt fizethetsz esetleg.
Azt illik tudni, hogy hozam és a kockázat, noha nem mindig egyenes arányosságban, de nagyjából kéz a kézben járnak.
Ha valóban kockázatkerülő vagy, akkor a magyar államkincstárnál nyithatsz egy számlát és vehetsz pl MÁP+-ot. Nagy hozamot nem várhatsz belőle, főleg nem 50.e ft-ból, viszont arra jó, hogy megtakarítsd a pénzt és legalább jelenértéken tartsd (azaz ne inflálódjon el). A banki betéteket inkább elfelejteném, vagy semmi hozamot nem hoznak, vagy még le is húznak különböző rejtett költségekkel.
50.e ft-ot akár sokkal jobban is hasznosíthatsz, de élethelyzet függő is.
Én a helyedben megvizsgálnám azokat a dolgokat az életedben, amikkel pénzt takaríthatsz meg azáltal, hogy költesz. Sok ilyen van és ezeknek jóval nagyobb megtérülése is lehet mint az állampapírnak. Vehetsz belőle LED világításokat és csökkentheted vele a villanyszámlád. Igaz, ezek drágábbak, de ha rossz a nyílászáród, annak a cseréjével fűtésköltséget takaríthatsz meg. Egy modern inverteres klíma kb 250-270.e Ft beszereléssel együtt, viszont szintén komoly fűtésköltséget takarítasz meg. Használtan 50.e Ft-ért már korrekt használt kerékpárokat lehet venni, jobb mint busszal járni, hosszabb távon (főleg) mindenképp megtérül.
Ha nincs jogosítványod, akkor megtakarítanék arra akkor is, ha nem tervezel autót venni. Ennek egyre drágább lesz az ára, így nem érdemes halogatni, továbbá rengeteg álláshoz, később vállalkozáshoz kellhet és lemaradhatsz ezekről, ha akkor kellene a legelejéről kezdened, főleg úgy, hogy egy ilyen simán elhúzódhat egy évig is, mire megcsinálod, főleg most.
Vehetsz jobb önfejlesztő, pénzügyi könyveket is, amelyekkel egyrészt jobban megismered saját magad, másrészt megszerezheted azt az alapvető pénzügyi műveltséget, amelyeket az iskolákban szándékosan nem tanítanak meg, továbbá amelyekkel többre mész, mint egy közgáz egyetem elvégzésével (tapasztalatból mondom). Még ha nem is leszel egy nagybefektető ezek után, legalább ismerni fogod az alapokat, tudni fogod melyik irány az ami neked bejön és jó eséllyel nem vernek át különböző pénzügyi termékekkel, mint pl az unit linked biztosítások, vagy hasonló marhaságokkal. Ha nem tudnak lehúzni, mert tudod, hogy miket kell kerülni, az is egy jó befektetés!
50 ezer Ft-ból talán a legjobban megtérülő befektetés, aminek szerintem 0-hoz is konvergál a kockázata, azok a hasznos könyvek. Egyébként meg a hitelek kifizetése, amit feljebb is javasoltam.
Ha a pénzügyi befektetés, kamatos kamat, korai nyugdíj, ilyesmi témák érdekelnek, akkor a befektetés előtt azért javaslom ess át egy pénzügyi műveltség alapozáson és utána viszont vágj bele bátran, mert a cselekvéssel tanulsz igazán. Olvass / nézz Kiszámolót (Csernok Miklós), Szendrei Ádámot, ha érdekel az osztalékrészvénybefektetés, akkor Sólyomi Dávid, de nyilván van sok más ami hasznos lehet.
Nem igazán vannak a piacon kockázatmentes, jó hozamú befektetések. Amit most a legkedvezőbb biztonságos befektetésnek tartanak, az a MÁP+, vagy PMÁP, de 50 ezer forinttal nem éri meg szórakozni azért, hogy 5 év múlva legyen belőle plusz 10-13 ezred kb.
Én is azt javasolnám, hogy ezt a pénzt fektesd tudásba (pl. könyvekbe), vagy gyűjtögesd még.
Ez nagyon keves penz. Nyilvan minnel nagyobb a kockazat, annal nagyobb hozamra lehet szert tenni altalanossagban, de ekkora osszegnel nincs is ilyen.
En azt tanacsolnam gyujts meg hozza legalabb ennyit es pl. Egy nyelvtanfolyamba lehet fektetni, vagy valamilyen okj kepzes kezdoreszletebe.
4-es vagyok (a hosszú válaszoló)
A 6-os válaszoló válaszát szeretném megerősíteni és kiegészíteni:
"Én állampapírba és ETF-be fektetnék pénzt hosszú távra."
Ha nem szeretnél nagyot kockáztatni és stabilan szeretnél inflációt meghaladó hozamokat, akkor javaslom én is, hogy ETF és állampapírba gondolkodj.
Ha tudod tartósan nélkülözni a pénzt, legalább 5 évre pl, akkor ajánlott úgynevezett TBSZ számlát nyitni és ETF-be rakni a megtakarítást, mivel jóval magasabb hozamot hoz, mint az állampapír. (Csak az első, úgynevezett "gyűjtőévben lehet", de más szolgáltatóknál ugyanabban az évben is lehet több TBSZ számlád, illetve ugyanannál a szolgáltatónál minden évben nyithatsz új TBSZ számlát, amire befizethetsz..)
Szendrei Ádám tök jól kifejti ezt ebben a cikkében: [link]
Ha szükség lehet a pénzre bármikor, akkor a MÁP+-ot javaslom. Jelenértéken tartja a pénzt és 1 hónap után bukás nélkül kiveheted, ami mindig kamatozik. Ugyanakkor az 50.e Ft sajnos továbbra is olyan kevés pénz, hogy ezzel legfeljebb csak akkor érdemes foglalkoznod, hogy ízelítőt kapj belőle és megismerkedj az egésszel, hogy mire már több pénzed lesz, ne a nulláról kelljen kezdened az egészet, hanem tisztában legyél az alapokkal.
Ahogy írtam korábban is, meg mások is, 50 ezer Ft-nak sokkal jobb helyét tudod találni pl egy hasznos képzésben, könyvekben, jogsiban.
Bitcoinba szerintem csak akkor fektess, ha abszolút nem hiányzik az az 50.e Ft. Sajnos nem lehet tudni, hogy a buborék melyik részén vagyunk. Simán lehet az is, hogy megtízszerezed vele a pénzed, de az is lehet, hogy megint 2017. december 15.-e van és a csúcson vennél. (Ami mai szemmel nézve nyilván még mindig jó, de nem lehet tudni előre, hogy mi lesz a bitcoin árfolyamával)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!