Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ki mondja meg, hogy mennyi...

Ki mondja meg, hogy mennyi egy részvény ára?

Figyelt kérdés

Ha pl használt autó piacot nézzük, akkor ha venni akarok, akkor látok széles kínálatot, mindenki más összegért árulja, és eldonthetem, hogy melyiket választom. Eladáskor ugyanúgy olyan árat írok be, amilyet akarok. A piacnak persze van egy állapota, ha kiugróan sok pénzért akarom eladni az autóm, akkor senki nem veszi meg, és venni se tudok tetszőlegesen alacsony árért. De ez az állapot nem egyetlen összegben van összefoglalva, hanem sok eladó autó árának egy statisztikájában.

Ezzel szemben pl részvényeknél egyetlen ár van, hogy most mennyit ér. Azt persze értem, hogy míg két autó között lehet értékbeli különbség, addig adott cég két részvénye teljesen azonos. Itt is működik a kereslet - kínálat, ha sokan vesznek akkor felmegy az ára, ha kevesen, vagy eladnak, akkor pedig lemegy. De itt mégis sok ember kollektív piaci viselkedéséből egyetlen ár lesz. Ha eladom a részvényem, akkor nem én mondom meg hogy mennyiért, hanem csak az aktuális árfolyamon tudom eladni. Ki és hogyan mondja meg, hogy a pénzforgalom iránya és nagysága milyen és mekkora árváltozást eredményez? Ha rakeresek, hogy adott részvény mennyibe kerül, az adott szám honnan van kiolvasva?

2021. dec. 27. 12:09
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Ha a részvény ára az utolsó jegyzett adás-vételi ár, akkor a tőzsdei résztvevők eladáskor/vételkor egymással alkudoznak az árról, nem? És akkor ami engem összezavart, hogy ebben a brókerek egyfajta kontrollt képviselnek, mert mikor eladok egy résztvényt egy brókerek keresztül, akkor technikailag a bróker veszi vissza tőlem, és arról szól az együttműködésünk, hogy ő megmondja, hogy mennyiért veszi meg tőlem, és ő nem pont az aktuális tőzsdén jegyzett áron veszi meg, hanem kicsit módosít rajta?
2021. dec. 27. 13:19
 12/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem, te pontosan megmondod, hogy milyen árat kérsz a részvényedért, aztán azon az áron vagy van vevő, vagy nincs.

Pontosabban megmondhatod. Mert adhatsz úgyis megbízást, hogy aktuális áron, és akkor a bróker a legmagasabb aktuális vételi ajánlattal párosítja össze a te eladási ajánlatod.

De létezik a kettő kombinációja is pl. , amikor limitárat adsz meg: x forintért elfogad vételi ajánlatot, azalatt nem.

2021. dec. 27. 13:20
 13/30 anonim ***** válasza:
#12 megelőzött, de igen. Kb így működik. Az időbeni változás olyan gyors, hogy mire üzletet kötsz, addigra az ár egy kicsit változik. Mármint ha manuálisan vezérled az egészet, kell az átfutási idő
2021. dec. 27. 13:23
 14/30 A kérdező kommentje:
Akkor az, hogy a részvénynek van egy aktuális ára egyáltalán nem szabja meg, hogy én csak annyiért vehetek vagy adhatok el részvényt? Ha van részvényem, jóval az aktuális ár felett is kikiálthatom eladásra, csak senki nem veszi meg tőlem. Ha mégis van egy olyan béna, aki sokkal drágábban megvenné tőlem, akkor az lenne az új ára a részvénynek.
2021. dec. 27. 13:25
 15/30 A kérdező kommentje:
És akkor az sem igaz, amit az előbb írtam, hogy technikailag a bróker veszi vissza tőlem a részvényt eladáskor, mert ő egy másik résztvevővel párosít csak. Ő is beírt egy árat, hogy mennyiért venne, és ha annyi, amennyiért én eladom, akkor megvagyunk. Ha olyan zuhanás van egy részvénynél, hogy konkrétan senki nem akar venni belőle, akkor én hiába akarom eladni, nem fogom tudni. Csak akkor annyi piaci résztvevő van, hogy erre kicsi az esély?
2021. dec. 27. 13:29
 16/30 anonim ***** válasza:

Igen, de senki nem fogja megvenni tőled drágábban, mint a legolcsóbb eladási ajánlat, és senki sem fogja eladni olcsóbban, mint a legmagasabb vételi ajánlat.

Hiszen minden részvény ugyanazt tudja, és az eladók közt sem tudsz válogatni, hiszen minden a tőzsde közvetítésével zajlik.

Nem olyan ez, hogy két 2010-es Swift közül az egyik rozsdás, a másik nem, vagy két használtautó-kereskedő közül az egyik híresen link, a másik meg korrekt, es ezért érdemes lehet neki többet fizetni ugyanazért a termékért.

2021. dec. 27. 13:30
 17/30 anonim ***** válasza:

Valóban, annyiért kínálhatod eladásra, amennyiért akarod, csak nem veszik meg. Elméletben lehetne olyan, hogy szó szerint senki sem vásárol, a gyakorlatban ilyen azért nincs, akkor nullához konvergálna az ár, mert mindenki mindig kicsit lejjebb nyomná, hogy az övét vigyék el.

Ha mégis megvenné valaki, akkor persze, az lenne az új ár, egy pillanatig, majd elkelne a következő részvény a piac által szabott áron és visszaállna a "rend". A bróker technikailag nem vesz tőled semmit. Ő közvetít

2021. dec. 27. 13:35
 18/30 A kérdező kommentje:
Akkor az a kapocs maradt ki, hogy a brókernél be lehet állítani, hogy mennyiért adnám el/venném meg, és akkor ezeknek az aktuális (=tranzakció előtti) árhoz való viszonya mozgatja a tranzakció utáni jegyzett részvény árat.
2021. dec. 27. 13:37
 19/30 A kérdező kommentje:
És ez gondolom minden piacra igaz lesz (bróker nélkül). Konkrétan az állampapírokkal kapcsolatban merült fel bennem ez a kérdés először, és abból jutottam idáig. Ott is, ha el akarom adni az állampapíromat (még nem vettem), akkor be fogom tudni írni, hogy mennyiért adom el, és ha valaki megveszi tőlem, akkor az lesz az állampapír új bejegyzett ára.
2021. dec. 27. 13:41
 20/30 anonim ***** válasza:
Igen, beállíthatod, viszont, ha beállítod előre ezt az árat, akkor a bróker, annyiért kínálja fel és kvázi addig kínálja, amíg meg nem történik a tranziakció. Így az általad beállított ár lesz a tranziakció ára. Tehát a te ajánlatod lesz az aktuális szélső érték, ahogy előttem írták, megtörténik a tranzakció, majd utána a következő és következő más-más áron akár
2021. dec. 27. 13:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!