Ki mondja meg, hogy mennyi egy részvény ára?
Ha pl használt autó piacot nézzük, akkor ha venni akarok, akkor látok széles kínálatot, mindenki más összegért árulja, és eldonthetem, hogy melyiket választom. Eladáskor ugyanúgy olyan árat írok be, amilyet akarok. A piacnak persze van egy állapota, ha kiugróan sok pénzért akarom eladni az autóm, akkor senki nem veszi meg, és venni se tudok tetszőlegesen alacsony árért. De ez az állapot nem egyetlen összegben van összefoglalva, hanem sok eladó autó árának egy statisztikájában.
Ezzel szemben pl részvényeknél egyetlen ár van, hogy most mennyit ér. Azt persze értem, hogy míg két autó között lehet értékbeli különbség, addig adott cég két részvénye teljesen azonos. Itt is működik a kereslet - kínálat, ha sokan vesznek akkor felmegy az ára, ha kevesen, vagy eladnak, akkor pedig lemegy. De itt mégis sok ember kollektív piaci viselkedéséből egyetlen ár lesz. Ha eladom a részvényem, akkor nem én mondom meg hogy mennyiért, hanem csak az aktuális árfolyamon tudom eladni. Ki és hogyan mondja meg, hogy a pénzforgalom iránya és nagysága milyen és mekkora árváltozást eredményez? Ha rakeresek, hogy adott részvény mennyibe kerül, az adott szám honnan van kiolvasva?
Nem, te pontosan megmondod, hogy milyen árat kérsz a részvényedért, aztán azon az áron vagy van vevő, vagy nincs.
Pontosabban megmondhatod. Mert adhatsz úgyis megbízást, hogy aktuális áron, és akkor a bróker a legmagasabb aktuális vételi ajánlattal párosítja össze a te eladási ajánlatod.
De létezik a kettő kombinációja is pl. , amikor limitárat adsz meg: x forintért elfogad vételi ajánlatot, azalatt nem.
Igen, de senki nem fogja megvenni tőled drágábban, mint a legolcsóbb eladási ajánlat, és senki sem fogja eladni olcsóbban, mint a legmagasabb vételi ajánlat.
Hiszen minden részvény ugyanazt tudja, és az eladók közt sem tudsz válogatni, hiszen minden a tőzsde közvetítésével zajlik.
Nem olyan ez, hogy két 2010-es Swift közül az egyik rozsdás, a másik nem, vagy két használtautó-kereskedő közül az egyik híresen link, a másik meg korrekt, es ezért érdemes lehet neki többet fizetni ugyanazért a termékért.
Valóban, annyiért kínálhatod eladásra, amennyiért akarod, csak nem veszik meg. Elméletben lehetne olyan, hogy szó szerint senki sem vásárol, a gyakorlatban ilyen azért nincs, akkor nullához konvergálna az ár, mert mindenki mindig kicsit lejjebb nyomná, hogy az övét vigyék el.
Ha mégis megvenné valaki, akkor persze, az lenne az új ár, egy pillanatig, majd elkelne a következő részvény a piac által szabott áron és visszaállna a "rend". A bróker technikailag nem vesz tőled semmit. Ő közvetít
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!