Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Milyen összeg lenne egy ilyen...

Milyen összeg lenne egy ilyen esetben a helyes viselkedés? 20 éve egy tehetős baratomtol kaptam kölcsön ötmillió forintot. Nagy bajban voltam,

Figyelt kérdés

Milyen összeg lenne egy ilyen esetben a helyes viselkedés?

20 éve egy tehetős baratomtol kaptam kölcsön ötmillió forintot. Nagy bajban voltam, napi megélhetési gondjaim voltak, de volt egy vallalkozasi tervem. O azt mondta nem ért hozzá de odaadja a pénzt, próbáljam meg s ráér akkor visszaadni ha sikerül.

A vállalkozás nem jött be. A pénzt nem vesztettem el ugyan, de csak annyi pénzt tudtam kivenni belőle hogy a napi megélhetési gondjaim szűntek csak meg.

A vállalkozásnak magának viszont ugyanúgy napi megelhetesi gondjai voltak mint nekem. Kajára rezsire onnantól kezdve nem volt gondom, de sokszor nem tudtam hogy miből fogom kifizetni a vállalkozás ilyen olyan költségét. De végül mindig sikerult valahogy.

De a tartozást megadni vagy akárcsak törleszteni sohase tudtam.

Én nem kerestem őt, mert szégyelltem magam, ő pedig gondolom diszkrét volt s nem keresett szintén. Sejthette hogy ez van de lehet azt hitte elúszott az egész pénz, nem tudom. Nem zaklatott diszkrét volt de nem is keresett.

Az elmúlt években azonban változás történt. A vállalkozás lassan beindult, minden hónapban kicsivel többet hozott. Az elmúlt húsz évben amit csak lehet visszaforgattam hisz alig termelt és csak egy biztonsági tartalék volt (ami többször teljesen fel is emesztodott egy egy váratlan krízis miatt de így sose lett belole csőd.) De végül egyre többet hozott mondhatjuk azért is mert a krizisek kisebbek és ritkabbak lettek. Most eljutottam arra a pontra hogy kockazatos mindent visszaforgatni mert már van vesztenivalóm ugyanakkor az adósságot is vissza tudom fizetni.

Fel akartam keresni a barátomat elosszor is elujsagolni neki a helyzetet és termeszetesen visszaadni a pénzt.

De már nem ott lakik. Megtudtam hol lakik de kiderült hogy már csak az én emlékeimben tehetős ember. Ha nem is nincstelen, de kb. abban a helyzetben van mint 20 éve én.

Én úgy gondolom hogy ebben a helyzetben nem csak az adossagomat kellene megadni neki, nem csak a kamatos kamatait, hanem ennek a dupláját. Így adnék neki vissza mindent hisz így nem csak az adossagomat adnám neki vissza hanem ugyanakkora segítséget is adnék neki mint ő egykor nekem. Mi erről a véleményetek? És mennyi lenne ez az 5 millió 20 év után? Egyáltalán mi alapján kéne kiszámolni? Jegybanki kamatos kamat? Infláció? Vásárlási érték?

2021. nov. 3. 16:33
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%

20 éve 5 millió az ma 15.

Hát 15ot kéne adni ha korrekt lennél.

2021. nov. 3. 16:41
 2/15 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem tudod te, hogy mi lenne a korrekt: felkutatni az embert, megbeszélni vele hogy mennyit adsz vissza, illetve ha van szüksége kölcsönre akkor azt is, ezt mind ott helyben egy összegben kifizetni neki, majd utána 20 évig nem keresni...

Hogy ebből mennyit valósítasz meg, az a lelkiismeretedre van bízva.

2021. nov. 3. 16:56
 3/15 A kérdező kommentje:
20 év nem keresés itt már egészen mást jelentene, majdnem biztosan azt jelentené hogy soha többet nem találkozom vele.
2021. nov. 3. 17:02
 4/15 anonim ***** válasza:
75%

A) opció kölcsön kaptad a pénzt.

Ekkor ahogy az 1-es írja. 20 éves infláció kb 140%, azaz 12millió ér ma annyit, mint 20 éve 5 millió. Az felkerekítve 15millió.

Ha nagyon jól megy, akkor 20 millió és tiszta a lelkiismereted.

B) opció, hogy nem kölcsönt kaptál, hanem csendestársat

Ekkor 50% tulajdonrész jár neki a vállalkozásból. Ő adta a tőkét te meg a munkát tetted bele. Az meg, hogy ma mennyit ér te tudod.

2021. nov. 3. 17:09
 5/15 anonim ***** válasza:

Mindenképp a jegybanki alapkamat az irányadó - hogy ahhoz képest mennyire térnek el a felek + vagy - irányban az az ő megállapodásukon múlik. Egy kereskedelmi bank nyilván csak + kamattal ad kölcsönt, de ha tényleg baráti hitelről volt szó akkor inkább -.

Pusztán jegybanki alapkamatnál egyébként évi átlaggal számolva 2001-es hitelnyújtással ma 14.402.927 forintnál járnál, szóval a 15 milliós becslés fentebb sacc/kb. helyén van.

2021. nov. 3. 17:14
 6/15 A kérdező kommentje:
De akkor szerintem nem 20 hanem 30 lenne a reális mert a második tizenötben van benne a segítség. És akkor még mindig nincs benne az hogy 20 évig nem zaklatott. Még hogy ő úgy adott hogy nem tudta hasonló helyzetben én adnék e én viszont már tudom...
2021. nov. 3. 17:23
 7/15 anonim ***** válasza:
15 a reális, mert 5-öt adott.
2021. nov. 3. 19:01
 8/15 anonim ***** válasza:

5*(1.05)^20 az amit minimum adnod kene, vagyis kb 13 milliot, de sztem 15 millioval mar mindenert karpotolod.

Ha extremebb akarsz lenni nezz utana mi lett volna ha budapesti lakasba rakja azt az 5 milliot, igy azert drasztikusan magasabb szam jon ki

2021. nov. 3. 19:28
 9/15 anonim ***** válasza:

12 millió körül adod vissza reálértéken amit kölcsön kaptál. Ez azt jelenti, hogy semmi kamatot nem fizettél, ez csak az infláció (a hivatalos...)

Reálisan szvsz a korrekt érték minimális kamattal (amit mondjuk a barátod is kapott volna ha simán állampapírba fekteti a pénzét ahelyett, hogy neked adja) az közelebb lenne a 20-22M-hoz.

2021. nov. 3. 20:27
 10/15 A kérdező kommentje:

Nehéz téma mert lehet sokkal többet hozott volna neki, lehet nem kerul ebbe a helyzetbe.

Nem tudom, hogy elfelejtette e az egészet, esetleg engem is, vagy egyszeruen csak nem nézte ki belőlem, hogy pont én tudnék Neki segiteni. Monduk ebben egészen mostanáig igaza is volt...

2021. nov. 4. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!