Végrehalytási fenyegetőzés megúszható így?
Sziasztok!
Van egy elég nagy összegű tartozásom, amire egy szóbeli részlet fizetési megállapodásom van. Az összeg mível hatalmas volt havi 85ezer ft volt a legalacsonyabb lehetőség. Hónapokig fizettem is szorgalmasan, de 3 hónapja elfogytak a tartalékaim és képtelen vagyok fizetni. Kaptam egy levelet, hogy ha egy hónapon bellül nem fizetem ki az egész tartozást végrehalytáshoz fognak folyamodni.
A kérdésem az, ha elkezdek havi 20ezer forintokat fizetni, akkor is megtetetik? Jelenlegi helyzetemben ez a maximálisan nélkülözhető összeg.
Mivel a szóban kötött részletfizetésnek nem tettél teljes mértékben eleget, ezért a tartozásodra bármikor végrehajtást kérhetnek.
Én csak azt nem tudom, hogy eddig miért nem fizetted a 20 ezer forintokat, ha annyit tudtál csak. Fizetési hajlandóságod megvan, ezt mindenki értékelni szokta.
Próbálj megállapodni alacsonyabb részletekben a hiteleződdel. Hátha sikerül. Ha nem, akkor várhatod a végrehajtást a tartozásra. Mindig a hitelező dönt, hogy miként hajtja be a tartozást. Ha nem vár tovább, vagy kevesli azt az összeget, amivel havonta törleszteni tudod a tartozást, akkor bármikor elindíthatja a végrehajtási eljárást, ami bizony drága mulatság szokott lenni az adósra nézve.
Egyébként milyen tartozásról lenne szó?
Az sem mindegy. Mármint a lehetőségeket illetően.
"Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy a lakást is elveszítem a fejem fölül."
Ezt meg is tudom érteni. Én sem tudlak semmi jóval biztatni az esetedben.
Mindig a "hitelezővel" kell egyezkedni.
Nem ismerem egyébként a körülményeidet, de ha nem tudsz alacsonyabb részletekben megegyezni azzal, akinek tartoztok, lehet, hogy fontolóra kéne venni a lakás eladását, kifizetni a tartozásokat, és a maradékból venni egy kisebb lakást. Te magasabb értéken el tudod adni azt, mint adott esetben árverésen a végrehajtó, aki akár az ingatlan becsértékének az 50 %-áig is lemehet az árban. Ha van rá licitáló, akkor viszi a lakást akár féláron is.
A villany tartozással nem is lett volna akkora baj, ha nem fizeted ki, ugyanis - gondolom - a szolgáltatóval a szerződést nem Te írtad alá csecsemőkorodban.
Viszont a közös költség megfizetése jogszabály szerint az ingatlan tulajdonosait terheli. Én nem vagyok biztos abban, hogy azt a tényt, hogy Te még kiskorú voltál abban az időszakban, amikor a hátralék felhalmozódott, nem lehet a javadra fordítani.
Lehet, hogy szánnék némi összeget arra, hogy felkeressek egy ügyvédet, és átbeszéljem vele ezt a tartozás dolgot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!