15 millió Ft-ot érdemes inkább lakásba fektetni (kiadni) vagy állampapírba?
Ha lakást akarsz venni, akkor gondolom nem zavar, hogy nem lesz likvid a befektetésed.
Akkor már állampapír helyett én részvényt vennék.
Az állampapír kis összegekhez ideális, amivel nagyon mást nem érdemes csinálni, vagy akkor ha pár éven belül kelleni fog az a pénz.
Ha egyik se áll fenn, akkor hosszú távú befektetésnek a reáleszközök jobbak.
Reáleszköz egy lakás, de a cégek részvényei is.
Lakás előnye az, hogy mondjuk egy 20 mimlliós lakásba elég 7milliót berakni a többit lehet hitelből fedezni. A másik 8 milliód meg kamatozik közben.
"Egy lakást tök gyorsan el lehet adni."
Kivéve, ha a bérlők tönkretették és/vagy nem tudod őket kitenni belőle.
"Egy lakást tök gyorsan el lehet adni."
Ja persze, amikor pörög a piac, akkor 1-2 hónap után a pénz a számládon lesz. Máskor meg hónapokig árulhatod.
Állampapírt eladni 1 gombnyomás. Részvényt eladni szintén.
2 nap és ott a számlámon a pénz. Ha kell 1 millió, akkor eladom egy részét és ott a számlámon a pénz, lakásból nem tudok csak 5m^2-t eladni. :)
"És honnan tudjam, h az adott cég nem lesz veszteséges?"
Hát nyilván sehonnan, se lehet biztosra tudni, jelek vannak, hogy adott cég betegeskedik, vagy láthatólag minden rendben.De utóbbi esetben is lehetnek rejtett problémák, amit a szakértők nagyon jól megmagyaráznak majd utólag, de előre ők se látták.
Ezért hozhat több hasznot, mert a kockázata is magasabb.
Meg szokták mondani, hogy diverzifikálni kell 20 cégből 1 csődbe megy a többi még bőven ellensúlyozhatja.
De nem is muszáj egyedileg részvényeket venni, léteznek ETF-ek is. Akkor nem kell egy-egy céget kiválasztani, hanem a teljes piacból bevásárolsz. Így ha a 200 céget tartalmazó indexből 1 csődbe megy annak nem akkora lehúzó hatása.
Lényeg a lényeg, magasabb kockázatért több hozam. Az elején utána kell nézni, hogy hova tesz az ember a pénzét, de ha megvette utána már semmi dolog nincs vele, ugyanúgy, mint egy állampapírral.
Hosszútávú befektetésnek biztos, hogy jobb lesz, mint az állampapír.
"Mekkora összegtől kezdve érdemes részvényt venni?"
Ez a 10 millió már elég jó összeg ehhez.
Jó hír, hogy nem kell egyszerre betolni.
Berak az ember először csak pár százezret, hogy hozzászokjon az ízéhez.
Aztán ha bírja a napi ingadozást, akkor többet. Ha meg nem bírja semmi gond, nem mindenkinek való a tőzsde.
Szerintem fontos, hogy előreláthatóan mikor lesz szükséged arra a pénzre. Ha néhány éven belül terveid vannak vele, akkor nem érdemes ingatlanba fektetni, csak macera. Megvenni, ügyvéd, illeték, bérlőt találni, foglalkozni vele, pénzt beszedni, karbantartásokat szervezni, majd kirakni a bérlőt, eladni, stb.
Vagyis én úgy gondolkodnék, hogy ha kb. 5-7 éves távlatban szükséged lesz rá, akkor állampapír. Ha nem, akkor ingatlan. Az ingatlan nekem 10+ éves befektetés. De kinek mi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!