Ha megveszek forgalomban levő kocsit (akár balesetest) átiratom aztán szétbontom, kiárulom belőle ami eladható, mint magánszemély (használtcikk évi 800 ezerig adómentes) utánna, hogyan kerül le a nevemről? Jelentsem be, hogy ellopták?
A "törvény" meg elégedjen meg azzal az átiratási költség címén beszedett adóval, miközben elvileg nincs kettős adóztatás!
Bizonygatni meg nem fogok semmit, hanem beperelem az államot strasszburgba mint a többi testvír is :D
Rasszisták, mert ha már kocsit bontasz egyből illegál is vagy meg adócsaló roma is nem?
Koplárovics Bécinek igaza van.
Az az autó, amit a gépjármű-nyilvántartásból nem vezetnek ki hivatalosan, létezik, lefoglalható, köröztethető.
A bontási igazolást bejegyzik a nyilvántartásba, onnan tudható, hogy már nem létezik az autó.
Ha eladtad, akkor arról be kell mutatni az adásvételi szerződést mind a vevőnek, mind az eladónak. Ha csak az egyik nem teszi ezt meg, az autónak az új tulajdonosa "csak vélelmezett" tulajdonosként lesz bejegyezve.
Ha nem fizeted a kötelezőt, ha nem iratod át értékesítéskor a tulajdonjogot, ha lefoglalja egy végrehajtó tartozás fejében és nem adod át az autót neki árverésre, a gépjárművet a forgalomból kivonják. Nem kérdeznek meg róla, hogy akarod-e. Teszik mindezt azért, hogy ha rendőrrel találkozol az úton, ki tudja kapni alólad a kocsit és mehetsz haza gyalog.
Az sem éppen ideális, hogy darabokban értékesíted.
Az adózása pedig teljesen egyértelmű, ha azért veszed/szerzed be, hogy haszonnal továbbértékesítsd. A kérdező nem viccelne ilyen boldogan akkor, ha olvashatna egy-két NAV megállapítási jegyzőkönyvet, valamint I. fokú határozatot, melyben a bírságtételeket sorolják fel és hogy milyen szabályt szegtek egyesek. Gépjárművel csencselőkről is vannak ilyen határozatok. Meg I. és II. fokú bírósági ítéletek is.
Megnéznék pár ilyen határozatot, akinek van linkeljen már, de docplayeres stb is jöhet ha találtok, én nem találtam...
Egyébként is úgy kezdtem a kérdést, hogy átiratom.
Nem kéne egyenlőségjelet vonni minden mellé ami ezzel a témával kacsolatos, mivel van kiskapu.
Ezt pedig ha tetszik ha nem a törvénynek és pártolóinak nem tudják befedni!
Bármennyi autó / autóalkatrész lehet a nevemen forgalombahelyezés nélkül is darabokba a garázsomba / lakásomba vagy akárhol, és ez nem elszámolásköteles!
Ahogy egy bélyeggyűjtemény sem!
Eladhatom, cserélhetem, elajándékozhatom SZÁMLA NÉLKÜL!
Mivel semmiben sem különbözik más használt gépalkatrésztől.
Ennek az ellenkezőjét bizonyítsa be bárki aki tudja, károgás helyett... Köszi!
Ha jól látom, még mindig nem fogtad fel a miértet... Te továbbra sem a saját használt dolgaidat árulnád, hanem kereskedni akarsz az alkatrészekkel. Persze, rá lehet fogni, és kikerülni a törvényt, és még mindig nem nekünk kell bizonyítani, hogy te ezt csinálod, hanem neked kell bizonyítanod - és nem nekünk - hogy nem...
Amíg ezt képtelen vagy felfogni, addig teljesen parttalan a vita. Mehetsz te Strasbourgba kiröhögtetni magadat, mint ahogy itt is teszed, ez a te dolgod.
Akkor leegyszerűsítem a kérdést drasztikusan.
Törvénybeütköző-e évente megvenni és átiratni 4-5 kocsit, és bármikor bármilyen hatóság számonkérheti e ezt rajtam bemutatára, amenyiben nem használom őket közúti közlekedésre?
Lekerül-e a nevemről, ha bejelentem, hogy ellopták őket?
"Törvénybeütköző-e évente megvenni és átiratni 4-5 kocsit, és bármikor bármilyen hatóság számonkérheti e ezt rajtam bemutatára, amenyiben nem használom őket közúti közlekedésre?"
Nem. De a leírásod alapján nem csak ennyi lenne a teendőd. Viszont ha a neveden van, akkor gépjármű-adót kell fizetned, és biztosítást is. Kivével ha ideiglenesen kivonod a forgalomból.
"Lekerül-e a nevemről, ha bejelentem, hogy ellopták őket?"
Nem. Ideiglenesen kivonathatod a forgalomból, ezáltal a gépjármű-adót és a biztosítást nem kell fizetned. Ugyanakkor ha évente 4-5 autót ellopnak tőled, akkor előbb-utóbb vizsgálni fogják, hogy miért történik ez.
Megjegyzés: a rendőrség/más hatóság nem hülye, még akkor sem, ha annak tűnnek. Ne becsüld le őket, mert nagyot koppanhatsz (általában ezt rontják el a piti kis bűnözők, ezért buknak le).
Megjegyzés2: Nyilván worst case scenario, de próbálom elmagyarázni, hogy hogyan ne kapj legalább felfüggesztettet. A hatóság félrevezetése (=autó lopásának hamis bejelentése) ugyanis legalább azzal fog járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!