Lehet mit tanulni a gazdagoktól?
A gazdagok szerintem ugyan olyan emberek, mint mi. Annyi kivétellel, hogy szerencsésen alakult a karrierjük. Bármit kérdezel tőlük, semmi olyat nem tudnak mondani, ami gondolatindító lenne.
Ha a gazdagoktól lehetne bármit tanulni, ami közelebb visz a gazdagsághoz, akkor egy órás beszélgetés is tartalmazna az átlagember számára új információkat. De erről szó sincs.
Vagy én kérdeztem rossz embereket?
Ha egy gazdag mentorálni kezdene egy átlagembert, akkor az átlagember képes lenne meggazdagodni?
"Szépen hangzik mind a kettő, de ezek üres szavak."
Lehet, hogy neked üres szavak mert nem érted őket, de leírom neked példával is, hogy megértsd.
Tételezzük fel, hogy van 10 millió forintot amit beszeretnél fektetni.
Oda megy az egyik ismerősöd hozzád, és azt mondja, figyelj ide add nekem a 10 millió forintod nyitok belőle egy éttermet mert az most az nagyon menő, és cserébe 50%-os tulajdonosi részesedést kapsz. Na már most annyit tudsz az ismerősödről, hogy talán látott már éttermet. Ugye bár ez így egy nagyon kockázatos befektetés, mivel az ismerősödnek nem sok fogalma van arról, hogy hogyan kéne sikeresen üzemeltetni egy éttermet.
Nézzük meg ezt egy másik példával.
Oda megy, hozzád egy sztár chef, azt mondja neked, hogy figyelj ide, add nekem a 10 millió forintod akarok nyitni egy éttermet, cserébe kapsz 5%-os részesedést. Tudod erről az emberről, hogy nem egy éttermet vitt már sikerre. Rendelkezik, kidolgozott üzelti tervvel, ismeretséggel, háttérel, és különböző marketing csatornákon keresztül sok embert el tud érni.
Mind a két esetben a befektetés ugyan az, csak más a befektető.
Te melyiket választanád?
Nem konkrétan gazdag, de szerintem párhuzamosan rá lehet húzni ugyan ezt a dolgora. Egy vállalkozó beszámolóját hallgattam, hogy hogy indította el a jelenleg működő vállalkozását, úgy hogy előtte alkalamzott volt egy hanyatt homlok más területen. Érdekes volt a története, de nem lettem semmivel sem okosabb, hogy ezzel én hogy lehetnék sikeres vállalkozó, mert teljesen más az előéletünk, az érdeklődésünk stb... Abszolút nem tudom ráhúzni az ő mintáját az én saját életemre.
Szerintem a "gazdagságnál" is szín tisztán ugyan ez lenne.
Persze, hogy van mit tanulni. A "csak szerencséje volt" kezdetű mondatok bizony a sikertelen emberek okoskodasai...
Érdemes megnezni, ki hogyan áll a világ apró dolgaihoz.
Az alacsony keresetu emberek között például sokkal többen dohányoznak, mint a magas keresetuek között. Pedig az utóbbi csoport könnyebben megengedhetne magának.
"Az alacsony keresetu emberek között például sokkal többen dohányoznak, mint a magas keresetuek között."
Amúgy ezt tényleg kimutatta bármilyen felmérés bárhol? Vagy csak jó ezzel bele rúgni még egyet a nyomorult csóróba, hogy "há azé csóró a hülyéje me' minden pézét cigire meg piára költi".
Ez ugyan az a mese hogy
"-ha a cigire elköltött pénzedet eltetted volna x év alatt már kihozhattál volna az árán a szalonból egy BMW-t
-te nem dohányzol, neked hol van a BMW-d?"
(egyébként én nem dohányzok már jó ideje leszoktam, ha valaki ezzel jönne)
3-as vagyok
Nagyon sokszor leírtam már itt is, hogy én hogyan csinálom, de igazából az emberek azt várják, hogy valami óriási titok van mögötte, amit ha meghall és leutánozza, akkor azonnal meggazdagszik ő is. Nincs ilyen csodarecept, mint említettem több útról lehet ugyanoda eljutni. Valaki említette a személyiségfejlesztést, önismeretet, ez az alap szerintem is, vagyis a kiindulópont. Le kell hámozni a "szegénygondolkodást" és elsajátítani egy anyagilag jövedelmezőbb világnézetet. Tipikusan ilyenek:
A kifogásgyártás, mindig más felelős a helyzetemért, bűnbanknak lennie kell vagy más személy, vagy a kormány. Természetesen én semmiről sem tehetek, a saját helyzetemről sem.
-Nekem nem gazdagok a szüleim...
-A gazdagok mindig átvernek másokat vagy csalók.
-A mának élni, előregondolkodás kb. a következő fizetésig tart.
-A boldogtalanság miatti jutalmazások (alkohol, cigi, kütyük, bármi), ezek csak kiveszik a pénzt a zsebedből, de semmivel nem vagy előrébb.
-Tévhit a tárgyakkal kapcsolatban. Addig, amíg sóvárogsz utánuk, addig érdekesek, ha már megtehetnéd, hogy megvedd legtöbbször már nem is érdekel.
Stb.
Ha ezekkel leszámoltál, akkor fel kell mérni magad, az erősségeid és tervet készíteni. Itt jön a neheze, a folyamatos befektetés önmagadba, aminél nem is látod, hogy van-e értelme vagy sem. Lemondani, szabadidőről, pénzről, beletenni a munkát, tanulást, akkor amikor a haverjaid buliznak. Ezt akarja mindenki megspórolni és inkább bele sem kezd. Itt kell megnézni, hogy gazdag akarsz lenni vagy sem. Ha nem, akkor el se kezd, fogadd el az életed úgy ahogy van és kész. Ha mégis belekezdesz, akkor kell egy állandó nagy mennyiségű bevétel vagy vállalkozás által, vagy alkalmazottként olyan tudással, amiért sokat fizetnek, akár milliót, milliókat havonta.
A másik, hogy mit értesz te és mit én gazdagság alatt. A legtöbb ember nem gazdag akar lenni, hanem jól akar élni. Költekezni, szórni a pénzt, tehát simán jól élni. Ha ez a célod, akkor megint más úton kell elindulni, de te azt írtad, hogy gazdag akarsz lenni. A gazdag embernek meg mije van? VAGYONA, ami termel. Ennek építése a legelején a legnehezebb, aztán minél több a vagyon, annál könnyebb növelni azt.
Ahogy nő a bevételed, te ugyanúgy maradsz "csóró". Nem emeled az életszínvonaladat, olcsó lakásban, olcsó kocsival jársz. Egy picit jutalmazhatod magad, ha nőtt a bevételed 20%-ot, te 5%-al többet költhetsz. (Ehhez írni kell szigorúan a bevételeket, kiadásokat is.) A bevételed nagy részéből lesz a tőkéd.
Itt el kell dönteni, hogy kinek mi a terepe a befektetéseknél. Olvasgass, hogy neked mi fekszik, mekkora kockázatot tudsz elviselni stb. Hangsúlyozom befektetésekről beszélek, nem spekulációról. A kettő teljesen más!
A lassú meggazdagodásban hiszek, évről-évre építeni szépen a vagyonkát, nem mindent feltenni egy felkapott részvényre, majd nagyot kaszálni vagy mindent elbukni. Ez is lehet út természetesen, de ez nem az én utam. Meghagyom másoknak a szerencsejátékot.
A befektetések előtt számolni kell, mérlegelni kell, nem szabad megspórolni az adott területen való tanulást sem. Olyat kell keresni, ami havonta vagy évente hoz fixen, viszonylag kis kockázattal. Fontos, hogy diverzifikáld a vagyonod, akkor amikor már van mit, van akkora, hogy megoszd. Több lábon kell állni, ha kiesik egy láb, akkor is maradjon másik.
Nem árt meghatározni azt sem, hogy neked mi a cél, mekkora vagyon és egyes vagyoncélok elérésénél mit engedsz meg már magadnak. Van akinek 50 millió elég, van akinek 500 millió is kevés. Ezt döntse el mindenki maga.
Járd a saját utad és ne a kollégákkal, rokonokkal, szomszédokkal törődj. Tudd, hogy te a jó utat, a te utad járod és ne foglalkozz másokkal, sem a véleményükkel, sem a költekezésükkel. Olyan emberek társaságát keresd, akik sikeresebbek nálad és az ő szavukat vedd inkább figyelembe. Nagyon fontos, hogy a sikeresebb ember, akár mentorod ne egy a szó rossz értelmében újgazdag, buta ember legyen. Meg kell válogatni, hogy kinek a szavát fogadod el, mert attól, hogy pénzesebb nálad, még nem biztos, hogy ő a megfelelő ember.
Az értékszemlélet elsajátítása is lényeges. Milyen tárgyakat vásárolsz? Olyanok, amik folyamatosan vesztik az értéküket vagy olyanokat, amelyek tartják, esetleg növelik az értéküket?
Egyébként meg rengeteget kell olvasni megfelelő pénzügyi oldalakat, könyveket, bármi, ami segít fejleszteni a pénzügyi kultúrádat, befektetési ismereteidet, de legelőször a saját tudásod, amivel majd a pénzt keresed.
"A kifogásgyártás, mindig más felelős a helyzetemért, bűnbanknak lennie kell vagy más személy, vagy a kormány."
Én eljutottam odáig hogy ki merem mondani magamnak hogy azért nem tartok előrébb az életben annál mint ahol tartok, mert bizonyos képességek tekintetében sajnos nagyon ki vagyok számolva. Világ életemben gyerekkoromtól kezdve nagyon nehezen tanultam. Sokszorosa energiát kellett belefektetnem egy közepes eredményért, még más töredéke annyivel tudott jelent elérni. Négy különböző szakmai területen próbáltam kibontakozni, de mindbe bele buktam, mert hülye voltam hozzájuk.
El ismerem, nem bűnbakot keresek, nem a kormányt szidom, vagy az oktatási rendszert, vállalom ez én vagyok.
De akkor könyörgöm valaki magyarázza már el nekem hogy ez még is hogy segít előrébb engem anyagi boldogulásban?!
Nekem az a problémám hogy pénzt csak pénzzel lehet csinálni.
Akinek már van pénze onnantól gyerekjáték többet csinálni.
A legnehezebb a semmiből vagyont teremteni,átlag számára 20-30 év, de addigra már vén dög leszek tök mindegy, és persze mindent fel kell áldozni.
De akkor mi értelme hogy a mocskos kölyköm ha lesz jól éljen, nem ,nekem kell a pénz.
"De akkor könyörgöm valaki magyarázza már el nekem hogy ez még is hogy segít előrébb engem anyagi boldogulásban?!"
Ez nyilván hendikep, viszont ha ezzel tisztában vagy, nézhetsz olyan területeket, amihez nem szürkeállomány, hanem mondjuk nagy gyakorlat kell.
Ismerek olyat, aki lufihajtogatásból csinált karriert, más művész lett, megint más nagyon sikeres lakásfelújító, és abból csinált vállalkozást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!