Milyen bitcoin alternatívákat tudtok, amik megfelelnek a követelményeknek?
- Saját natív blockchain (vagy helyette valami más), nem függ más chainektől semmilyen formában, tehát nem token és nem olyan, mint a pirate chain, ami időnként ráteszi magát a bitcoinra.
- Proof of work alapon lehet bányászni bárkinek.
- Decentralizált, tehát nincsenek masternode -ok, csak miner -ek.
- Bárki generálhat kulcsot, nem kell regisztrálni meg fizetni (van olyan coin ahol kell).
- Nincsenek kötelező privacy feature -ök, amik a sebesség, a blokméret, vagy a használhatóság rovására mennek (Grin, Monero kiesett).
- Nem valami amatőr copy paste, ami igazából ugyanaz, mint a bitcoin, csak módosítottak valamilyen paramétert (Példa: litecoin, bch, bsv), hanem technológiailag megpróbál többet adni a bitcoinnál.
- (opcionális) Nincsen mögötte cég meg CEO, aki a premine -ol, meg akinek founders rewardot kell fizetni.
Az utolsót leszámítva ezeknek a követelményeknek csak a Digibyte felelt meg eddig.
Igazából segwit csak egy "hack", hogy egyrészt megszüntessék a tranzakció -hash megváltoztathatóságát (ami kell a lightning -networkhoz), másrészt hogy az effektív blokméretet 1mb fölé tudják emelni anélkül, hogy hard forkra lenne szükség. Egy jól átgondolt nem programozható peer to peer cash coinnál erre nem lenne szükség.
A bitcoin fejlődésében egyébként látszik, hogy eredetileg nem feltétlenül csak szigorúan peer to peer cash akart lenni, hanem mindenféle ötleteket implementáltak rajta, amik később az ethereumhoz hasonló blockchainekhez vezettek.
Az, hogy a Digibyte CEO -ja büszkén jelenti be, hogy ők már implementálták a segwitet, valójában azt mutatja, hogy nem egy jól átgondolt, 0 -ról felépített projektről van szó, hanem csak lemásolták a bitcoin kódját és megváltoztattak benne pár paramétert.
Az meg, hogy ezzel lehet menősködni, arra bizonyíték, hogy legtöbb befektetőnek fogalma sincs arról, hogy ténylegesen mit vesz.
Te miota cryptozol? Hadd tippeljek az elmult egy evben kezdtel el foglalkozni vele. Block size meg hasonlo ervekkel evek ota bombazzak a bitcoint. Most is 2 satoshi/bitos tranzakciok is atmennek... Olvass meg a temaban meg probald kicsit kepezni magad. Ha annyi ellenlabasa lenne a sok sok szutyok coinnak mint a bitcoinnak akkor szetspamolnak a blokklancot es hasznalhatatlanna tennek. Nezd meg az ethereumot, ott volt hasonlo tamadas. Nezd meg mekkora a bloklanca... Legtobben ezert csak shardolt allapotbol validalnak a nodejukkal.
Ertem en hogy okosnak hiszed magad, de mas is volt hasonlo cipoben. Az ido mindent eldont meglatod. Olvass tobbet es nezd vissza andreeas antonopoulos videoit a youtubeon. Amit te gyengesegnek gondolsz az a bitcoin legnagyobb erossege...
12: Igazából 2019 óta foglalkozom a témával. Ha igazad van, akkor a bsv -t a Monero -t, vagy a DPOS ethereum killer láncokat nem spammolnák szét? Egyébként van a bitcoin láncon is Gandhi fej, amit mindenki letölt, aki verifikálja a teljes láncot. Ennek megoldására van, hogy valamennyi coinnak mindenképp kell lennie egy kimenetben, tehát lehet spamelni, de fizetni kell érte a miner -eknek.
Legutóbb akartam csinálni egy bitcoin tranzakciót, 5000Ft lett volna.
Andreas Antonopoulos -t én is néztem, de vele is van pár gondom. Bár betartottam a tanácsait, mivel az a standard, de szerintem például amikor a bitcoin tárolásáról van szó, nem veszi figyelembe, hogy nincs nagyon olyan, hogy "safe place". Szerintem a legnagyobb veszélyt nem a hacker támadás, hanem a fizikai lopás jelenti, így én ennek megfelelően átgondolnám a védekezési taktikáit.
Azt is látni kell, hogy a Bitcoin nem egy kiforrott és kezdetektől jól átgondolt termék, hanem egy kísérleti projekt, ami kezdetben folyamatosan változott, majd Satoshi eltűnése után félig befagyott (nem volt több hard fork). Satoshi nagyon okos volt és tényleg gondolt mindenre, de azért nem isten.
Leírod, hogy te valami olyasmit keresel, ami nem csupán a bitcoin átparaméterezése, majd megosztod velünk az álomcoinodat: egy átparaméterezett bitcoint... Hűha, tömörített blokkformátum és többféle hash-függvény, ez aztán az innováció! :)
Értelmes alternatívát ezeken az alappilléreken nehéz lesz találnod. Szerintem ha a bitcoinon kívül a jövőben lesz valaha releváns, eredeti PoW coin, az abban fog különbözni, hogy a PoW nem egy nonce-érték kergetésére, hanem egy értelmes feladat megoldására irányul, pl fehérjeszerkezet optimalizálásával lehet a munkát bizonyítani. A fehérjemodellezés több szempontból is ideális: jó konformációt találni nehéz, konformációkat összevetni és validálni könnyű.
A Folding@home projektnek vannak crypto faucetjei, ez persze nem valódi bányászás, hanem a meglevő állomány szétosztásának egy jópofa módja. Ha ezt egy kriptovaluta protokoll szinten valósítaná meg, na, az egy érdekes fejlemény lenne. Biztos vagyok benne, hogy valahol készül ilyesmi, főleg hogy az utóbbi időben annyi szó esik a bitcoin "értelmetlen" energiafogyasztásáról.
15: A bitcoin energiafogyasztása jó, mivel hosszú távon például meg lehet építeni úgy egy atomerőművet, hogy konstans outputtal is gazdaságosan működjön (éjszaka bitcoint bányászik). Ez csak jó mindenkinek, mivel így el tud terjedni az atomenergia miközben még gazdaságosabb tud lenni.
16: Olyan hardforkra gondolok, amit a közösség többsége elfogadott és bitcoin néven ment tovább.
#16 Ezt ugye te sem gondolod komolyan... Ez valami szektás dolog, hogy a bitcoin legkínosabb problémáinak is pozitív spint kell adni? Normálisan már nem is lehet beszélgetni róla? Mi lesz a következő: szerencse, hogy kínai kézben van a hashrate 65%-a, mert az egy szorgalmas nép?
Amúgy a kérdéshez visszatérve, mit is akarsz pontosan, bányászni valami könnyűt, ami mögött valami csoda folytán mégis innovatív technológia van, csak még nem ismeri a nagyvilág?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!