Ha eladunk egy lakást, a vevő miért akar aláíratni velünk egy tulajdonjogról lemondó nyilatkozatot? Azt mondta, ez így szokás és ügyvédnél lesz letétbe helyezve, de nekem ez furcsa.
Már mért kéne lemondani a tulajdonjogról, mikor az adásvételi szerződés célja pont az, hogy ha ő fizet, akkor te átruházd a tulajdonjogodat rá? Ha lemondanál róla, akkor nem is tudnád átruházni, elvégre csak olyasmit ruházhatsz át, ami a tiéd.
De a legszebb az egészben, hogy a törvény szerint nem is lehet ilyesmit csinálni. Ahogy a Ptk. mondja:
112. § (2) Az ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet.
Ha az AXA BAnknál veszik fel a hitelt, akkor a szerződést úgy kell megírni, hogy a tulajdonjogról lemondó nyilatkozat már folyósítási feltétel, nem pedig folyósítás utáni.. A bank javíttatni fogja az adásvételit, ha nem így van megírva. Az ügyvédetek nézze meg a bank adásvételi követelményeit!Miután a vevőd szerződött a bankjával, megkapod Te vagy az ügyvéd a banki kötelezettségvállaló nyilatkozatot, melyben le van írva, hogy a bank milyen feltételekkel folyósít és mielőtt a teljes összeget megkapod, papíron már más lesz a tulaj... Nekem eddig minden eladóm belement, bár volt aki felhívott telefonon, hogy mi ez, illetve volt ahol az ügyvéddel hiába beszéltem máshogy írta meg az adásvételit és így módosíttatni kellett.
Ha fenntartásaid vannak, akkor kérdezzétek meg, hogy engedi-e az Axa, hogy a hitelt ügyvédi letétbe utalják és az ügyvéd kötelezettséget vállal arra, hogy bejegyzi a tulajdonjogot a folyósítástól számított 2 munkanapon belül. Aegon belemegy, de nem tudom, hogy az AXA belemegy-e... (ha valami még nem világos, akkor írj emailt nyugodtan)
"illetve volt ahol az ügyvéddel hiába beszéltem máshogy írta meg az adásvételit és így módosíttatni kellett."
talán azért, mert ő tudja, hogy ez a nyilatkozat amúgy is érvénytelen jogilag... lásd a törvényt.
Az Axa meg azt kér, amit akar, azt is kérhetné, hogy olyan nyilatkozatot írj alá, amiben eladod magad rabszolgának, de akkor se érne semmit, ha egyszer a törvény nem engedi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!