Hogy müködik a kamat? Van vmi hátul ütője?
Bár fölösleges, de megindokolhatom.
1. Kamat különbség. Nézd meg hogy mekkora kamattal tudod lekötni a pénzed a bankban és mennyi a kamata a szuperállampapírnak.
2. A bankbetéten kamatadó van, az állampapír kamatadómentes.
3. Ha az állampapírt visszaváltod idő előtt, akkor az addigi kamatot nem bukod, míg ha feltöröd idő előtt a bank betétet, ott akkor bukod a kamatot.
4. Egy bank hamarabb csődbe megy, mint egy állam. Nem mindegy, hogy mekkora kockázata van annak, hogy elbukd a megtakarításod.
13 Sejtettem, hogy a kamattal jössz... Mintha annak bármi köze lenne a "konstrukcióhoz". A kamat folyamatosan változik, ahogyan a bankbetété is. 10 évvel ezelőtt szinte senki se tartotta állampapírban a megtakarítását, mert a bankbetétek jóval magasabb kamatot fizettek.
1) Attól, hogy jelenleg a bankbetétek alacsonyabbak, mint az állampapír kamata, az nem azt jelenti, hogy az állampapír mindig és fényévekkel jobb befektetési forma.
2) Az állampapír kamatadómentes most éppen és Magyaro.-n. A banki megtakarítás is tud az lenni, ha TBSZ-en van a pénzed. Tehát ez megintcsak egy pillanatnyi helyzet. Más országokban fizetni kell az állampapír hozam után is adót és máshol nincs TBSZ.
3) Ettől nem lesz "fényévekkel jobb". Az emberek 10 évvel ezelőtt annak ellenére, hogy szerinted "fényévekkel jobb" az állampapír, 99%-ban lekötötték bankban a pénzüket hónapokra, évekre, mert "fényévekkel" magasabb volt a kamat (8-10%-os kamattal az állampapír nem tudott semmivel versenyezni).
4) Azt azért remélem tudod, hogy ha egy bank csődbemegy, akkor 100ezer euróig (ami jelenleg 35millió Ft) visszakapod a pénzedet. Mi a kockázat? Ha valakinek több, mint 35milliója van és attól tart, hogy csődbemegy a bank, ahol tartja, akkor többletet más bankoknál helyezi el, gond megoldva - nem mintha bárki is bankban tartana 40-50milliót ha nem kell neki hónapokig, évekig, inkább befekteti.
Szóval egyáltalán nem igaz, hogy az állampapír "fényévekkel jobb" konstrukció, mint a bankbetét. Az egyetlen előnye az, hogy több kamatot fizet, de ennek 1) semmi köze a "konstrukcióhoz" 2) ez egy jelenlegi állás, néhány évvel ezelőtt nem így volt és nem tudni mi lesz a jövőben. Plusz semmivel se biztonságosabb, mint a bankbetét, hiszen arra is van garancia.
Az egyetlen a felsoroltjaid közül, aminek köze van a konstrukcióhoz, az az, hogy bármikor hozzáférhető a kamat elvesztése nélkül - bár itt is ugyebár a "bármikor" nem igaz, hiszen nem naponta fizet kamatot, nem bármikor lehet kamatveszteség nélkül visszaváltani.
Lehet, hogy csak rosszul fogalmaztál és azt akartad írni, hogy jelenleg jobban megéri állampapírban tartani a pénzt, ami így is van, de ennek semmi köze a kérdéshez, hiszen a kérdező nem azt kérdezte, hogy mibe fektesse a pénzét, hanem azt, hogy hogyan múködik a kamat.
Azon már nem lepődök meg, hogy lepontozol egy kérdést(!), mert megkérdeztem, hogy miért jobb konstrukció szerinted az állampapír :)
Szövegértelmezéssel nyilvánvaló, hogy gondjaid vannak - és ezt ne vedd sértésnek, hiszen az eredeti kérdéshez semmi köze nem volt a 11es hozzászólásodnak és egy kérdéssel nem értesz egyet, nem hasznos számodra + valószínűleg nem tudod magadat megfelelően kifejezni, de szeretsz olyan szavakat használni, aminek nem tudod a jelentését (lásd konstrukció).
Nem tudom, hogy miért jössz a múlttal. Szerintem nem releváns, hogy mi volt a múltban.
Én a JELENLEGI helyzetről beszélek, és gondolom, hogy a kérdezőt is a JELENLEGI helyzet érdekli és nem az, hogy melyik volt a jobb befektetési forma a múltban.
Nekem is volt bankbetétben a pénzem a 2008as válság idején 10%-os kamattal, akkor rakjam most is oda, mert akkor annyi volt? :)
Már hogyne a kamattal jönnék. Te a 0.1%-os bankbetétet választod vagy az 5%-os állampapírt?
"nem bármikor lehet kamatveszteség nélkül visszaváltani."
Ha nem kamatforduló idején váltod vissza, akkor 99,75%-on váltják neked vissza. Azt hiszem ez a mérték bevállalható.
"az nem azt jelenti, hogy az állampapír mindig és fényévekkel jobb befektetési forma."
Én hol és mikor írtam azt, hogy az állampapír MINDIG fényévekkel jobb befektetési forma?
Most az. Kész. Pont.
Gondolom én, de javítson ki bárki, szerintem a kérdezőt és bárki mást is az érdekli, hogy hol tudja a pénzét befektetni JELENLEG a legnagyobb hozammal a legkisebb kockázat mellett.
Ebben vitán felül az állampapír áll. JELENLEG.
Gondolom a kérdező nem a múltban akar befektetni, hanem a jelenben.
Úgyhogy teljesen fölösleges kötekedni.
"szerintem a kérdezőt és bárki mást is az érdekli, hogy hol tudja a pénzét befektetni JELENLEG a legnagyobb hozammal a legkisebb kockázat mellett."
Elolvastad a kérdező kérdésit? Ha igen, akkor hogyan jutottál erre a következtetésre? Nem kell válaszolni, ez egy költői kérdés.
Költői kérdést költő tegyen fel.
Onnan gondoltam, hogy valószínűleg ha a kamatról kérdez akkor nem bablevest akar főzni.
A plusz információ sosem volt baj. Ez sem legyen.
Mondom, fölösleges kötekedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!