Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Szerintetek mennyire lesz...

Szerintetek mennyire lesz hosszú folyamat az ingatlanpiac bedőlése?

Figyelt kérdés
lassan már egy éve, hogy kipukkant a az ingatlanbuborék, ráadásul ezt a koronavírus is felgyorsította, szerintetek meddig lesz még viszonylag ilyen alacsony az árak csökkenése és mikor fog nagyobb lendületet kapni az értékcsökkenés?
2020. szept. 27. 20:07
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
Igen, lehetséges, hogy sokan nem tudják fizetni, de ahhoz, hogy ez a lakásárakat jelentősen (mondjuk 5%) befolyásolja és mindenhol, ahhoz ennek a "sokan"-nak nagyon soknak kell lennie. Hány lakás van csak Budapesten? Majdnem 1 millió. Országszerte majdnem 5 millió. Ebből mennyi a hiteles? 671ezer. Azaz kb. 13%. Mennyi az, aki nem tudja fizetni? Tavaly 5% volt. Ha jövőre mondjuk megduplázódik, azaz 10% lesz, akkor 60ezer lakást nem tudnak fizetni. Ez a teljes lakásállomány 1,2%-a... Szerinted ha hirtelen 1%-kal több lakás kerül a piacra, az mennyire fogja a lakások árát befolyásolni?
2020. dec. 13. 16:27
 32/36 anonim ***** válasza:
nem 1 százalékkal kerül több piacra, hiszen sosincs piacon a lakások 100%-a.... azért +60ezer lakás a piacon a szokásoshoz képest szerintem szignifikáns..
2020. dec. 13. 18:47
 33/36 anonim ***** válasza:

Igen, valóban, ezt nem jól számoltam, viszont ha csökkenne az ingatlanok ára, akkor azok, akik esetleg el tervezték adni (vírustól, munkanélküliségtől függetlenül) a lakásaikat, azok nem fogják megirdetni, tehát ennyivel csökken a kínálat. 2019 III. negyedévében pl. Budapesten 82%-kal csökkent az eladó lakások száma az előző évhez viszonyítva. Aki nem akarja eladni alacsonyabb áron, nincs rákényszerülve, hogy eladja a lakását, az nem fogja eladni. Mivel az állami támogatások nem csökkennek, sőt, ezért, aki nem került pénzügyileg gondba, az fog lakást venni. Aztán ahogyan visszatér a normális élet jövő év végére, ismét megnő a kereslet a befektetési célból, kiadásra vásárolt lakásokra.

Még mindig a bécsi fele a budapesti lakások árai (Továbbra is Bécsben a legdrágább lakást bérelni, átlagosan 317 ezer forintba kerül egy hónap, míg Budapesten valamivel csökkent az átlagos ár, ám a várost a bérlakáspiacon is kettéosztja a Duna: Pesten a bécsi feléért, Budán viszont már az osztrák ár kétharmadáért lehet csak lakást bérelni), tehát megéri venni.

Szóval valamennyire lehetséges, hogy csökkennek az árak, de ha az elmúlt 1 évben nem csökkentek lényegesen (átlagosan 6%-kal csökkentek az árak), akkor miért csökkennének jobban jövőre?

2020. dec. 14. 14:17
 34/36 anonim ***** válasza:

Ez is csak egy spekuláció, ahogy más véleménye is. Mindenesetre a legnagyobb zuhanások mindig a hitelek bedőlésénél voltak.

Mivel most vettem lakást, nyilván én is remélem, hogy valamennyire értékálló lesz, nem szurkolok a piac bedőlésének, viszont átlagos ember számára már kezd megfizethetetlen lenni, és értékelném ha nem csak Lölö vásárolhatna élhető ingatlant anélkül, hogy egy életre eladósodjon.

Inkább az a beteges, hogy az albérletem amiben 7 éve éltem mostanáig, az 7 éve még 18 milliót ért, ma pedig 48-at, tré állapotban, amiben még a 30 éves linóleum van a konyhában..

Ez minden tekintetben beteges, és teljes mértékben megértem azt, aki nagyon várja, hogy rendeződjenek az árak. Haragszom is arra, aki ilyen árakon meg is veszi a lakásokat, de azért a vásárlóréteg már csökken, egy szimpla végfelhasználó meg az életben nem fog venni 70 millióért 3 szobás lepukkant lakást egy újbudai kerületben. Én inkább eltoltam a bringát az agglomerációba, legalább nem albérlet. De abszolút nem ez volt a tervem amikor lelkesen elkezdtem gyűjteni az önrészemet pár éve..

2020. dec. 14. 14:47
 35/36 anonim ***** válasza:

Ez így van, senki se lát a jövőbe, mindenki a saját véleményét írja le.

Nekem is van lakásom, de mivel nem tervezem eladni, ezért nekem aztán mindegy, hogy 20%-ot esik vagy nő-e a lakások ára.

Az árak (a magyar fizetésekhez képest!) valóban magasak, de mivel nem egy zárt piac vagyunk, rengeteg külföldi jön ide tanulni, dolgozni, meg sok magyar dolgozik külföldön, akik simán tudnak a fizetésükből Magyaro-on lakást venni, ezért én nem gondolom, hogy valaha is lesz nagy esés a lakások árában. Max. ha teljesen elszigetelődünk, kilépünk az EU-ból és korlátozzuk a külföldiek lakásvásárlását. Akkor nagyot esne a kereslet és az árak. Szerencsére ennek a valószínűsége szinte 0 (és sajnos csak "szinte" 0...)

2020. dec. 14. 15:20
 36/36 A kérdező kommentje:
A kérdés az, hogy meddig tart ez a koronás állapot. Sokan rövid ideig kihúzzák valahogyan ebben az időszakban, de ha mondjuk még csak a felénél tartunk, akkor félő, hogy egy népesebb társadalmi réteg jelentős hányada kitett lesz.
2020. dec. 14. 23:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!