Szerintetek mennyire lesz hosszú folyamat az ingatlanpiac bedőlése?
Ismered azt az angol kifejezést, hogy "extend and pretend"? Arra mondják, mikor minden gazdasági szereplő érzi, hogy valami nagy kaki lehet a főzőüstben, de azért mindenki továbbra is úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben volna és a legfinomabb étek forrna a tűzön, mert a napi működésből fakadó profit biztosabb, mint bevállalni a máshogy viselkedés kockázatát. Na, most ez van.
Viszont az biztos, hogy a lakóingatlanok a legkevésbé érintettek - szóval ha te a lakásárakat nézegeted, akkor el kell, hogy keserítselek, mert a kereskedelmi célú ingatlanok, plázák, szállodák és nagy irodaházak vannak leginkább kitéve. Én nem is tudom mikor voltam utoljára nem-élelmiszer jellegű fizikai boltban: az internetes kereskedelem megeszi az üzleteket.
A magyar lakáspiacot ettől még továbbra is fűti a CSOK (gondolj bele mennyi fiatal pár ért rá babát csinálni a karantén alatt), a NER-es túlárazások meg úgy szimplán az a tény, hogy egyszerűen nincs elég modern lakás, utoljára 30 éve felújított vityillókból áll a piac.
Ezt úgy kérdezed, mintha tuti lenne, hogy 1) van ingatlanbuborék, csak azért, mert a magyar fizetésekhez képest drágák az ingatlanok 2) egyáltalán lesz bedőlés - ráadásul te már azt annak tartod, hogy egyes ingatlanok ára 2-3%-kal csökkent az előző évhez képest.
Attól, mert a magyar fizetések a legalacsonyabbak az EUban, ez egy nyitott piac. Nem csak magyarok veszik az ingatlanokat. Sok magyar külföldről hazaküldi fizetése egy részét, vagy hazajön és simán megvesz egy lakást. Plusz nem mindenki minimálbért keres Mo-n sem. Amíg van kereslet, márpedig az van és lesz, addig nem lesz semmilyen bedőlés. A vírus miatti ideiglenes stagnálás, minimális csökkenés semmit nem jelent. Amint lesz oltás, gyógyszer, akármi és visszatér az élet a régi kerékvágásba, újra emelkedni fog az ingatlanok ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!