Mennyire költök sokat?
Kapok nettó kb 550000-et. Lakbér 120000, net 12000 egyéb "állandó" költségem nincs. Autóm sincs. Csak ennivalóra és innivalóra szoktam költeni, szabadnapokon piára, és néha nyilván becsúsznak váratlan kiadások, mint tusfürdő, borotva, vitaminok, szóval ilyen muszáj dolgok. De ez tényleg nagyon ritkán. Átlagban 250 és 300 ezer között szoktam költeni, évente egyszer-kétszer eléri a 400-at is.
Szerintetek ez mennyire súlyos? Próbálom magam korlátozni, van hogy napokig sem veszek semmit, de mindig becsúsznak olyan napok, amikor a "sors" kifog rajtam.
Ha azt nézed, hogy a létminimum 100 - 120 ezer, te pedig elköltöd ennek a háromszorosát, akkor sok. A nettó átlagfizu 260 ezer, ennél is jelentősen többet költesz.
Ugyanakkkor meg a "sok" az relatív, minek takarékoskodni, ha megengedhetsz magadnak magasabb életszínvonalat? Főleg, hogy még így is félre tudsz tenni egy fizetésnyi összeget.
Képezz mindenképpen egy vésztartalékot és egy befektetni való összeget, a többiből meg élvezd az életed és ne feletjs el jótékonykodni, utalj havi 2-3 ezer forintot egy segélyszerveztenek :)
12k sok a netre, nekem a mobilnet és a vezetékes együtt 8500
Ekkora fizetésből 100k-t illene havonta félretenni
A tusfürdő, borotva, vitamin miért váratlan kiadás?
Látod, hogy fogy el, látod, hogy kopik a borotva. Ezek mindennapi dolgok.
Váratlan kiadás az, ha elromlik a bojler, vagy szervízbe kell vinni a kocsid.
7: több, mint 200. Ezzel van a baj, hogy nem tudok magamnak kaját csinálni, mert ahol élek ott nincs konyha. Ezért kénytelen vagyok gyorskajádákba és éttermekbe menni vagy rendelni. Nem érzem úgy, hogy magasabb színvonalon élnék, mint egy átlag ember.
Amúgy szoktam pár tízezret adakozni is, de azt egyáltalán nem bánom.
Kezdd el írni a kiadásaidat!
Utána nézd meg, mire mennyit költöttél. Sokat spórolni a nagy dolgokon lehet. Ezeket próbáld meg lejjebb faragni!
Ha van kedved, esetleg látogass el a Kiszámoló blogra. Jó cikkek vannak ott, hasonló problémákra, csak ki kell keresni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!