Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mennyire jár el törvényellenes...

Mennyire jár el törvényellenesen a főnököm?

Figyelt kérdés

Ez az első munkahelyem és úgy érzem piszkosul kihasználnak. Lenne pár kérdésem ami számomra nem tiszta, de először is leírnék pár információt hogy átlátható legyen.

Én egy bevásárlóközpontba dolgozom egy menüztetős kajáldába pultos pozícióba. 15 napot dolgozok egy hónapban 12 órában. !800! Forint az órabérem. Ha jól tudom egy évben járna nekem 20 szabadnap ami NINCS. Ha betegek vagyunk maximum úgy maradhatunk otthon ha ők megtudják oldani valahogy hogy legyen bent helyettünk valaki. (Ez a váltótársunk aki ezáltal a pihenőnapjain is megy helyettünk) Táppénz nincs mert napi bejelentéssel vagyunk kivéve én most ugyanis felvett rám egy pályakezdő támogatást, ez a szerződés egy évig tart aztán megint kirak napira. Ezen kívül a pultos feladatkörén kívül minden mást is nekünk kell csinálnunk nagyjából mindent amit ők kitalálnak és kétlem hogy bele lenne foglalva a munkaköri leírásba. Egyáltalán meddig mehet el ezzel hogy olyan dolgokat csináltat velünk ami kurv*ra nem a mi dolgunk lenne és ez minden egyes nap így megy? A zárásunk is eddig úgy zajlott hogy 7:20 kor elkezdtük pakolni az ételeket mosogatás, ételek csomagolása, raktárban pakolás, sepregetés, mosogatás, felmosás meg még mikor mit találnak ki és a végén kassza zárás és elszámolás. Így nagyjából mindig tudtunk végezni 8 után kicsivel 8 ig tart a munkaidő. Ez mindenkinek tökéletes volt így mert még a buszunkat is letudtuk érni. Na most ez változott mert azt is kitalálták hogy 8 órakor lehet elkezdenünk bepakolni ami azt jelenti hogy mire mindent IS meg csinálunk ott tartunk hogy háromnegyed 9 jobbik esetbe ha nincs plusz kívánság ami ritka. Mondta pár ismerősöm hogy ezt bőven túlórába kellene számolnia, de én igazából nem nagyon vagyok tisztában ezzel.

Aki jártas a témában felvilágosítana pár dologgal kapcsolatban mert nagyon kezdjük bent elveszíteni a türelmünket és jó lenne tisztában lenni a jogainkkal.

Előre is köszönöm

2020. jún. 7. 23:22
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
64%
Mivel tamogatast vett fel ra nem rughatja ki, bukna a penzet..
2020. jún. 8. 10:53
 12/17 A kérdező kommentje:
Sziasztok. Köszönöm hogy ennyien válaszoltatok. Amint hazaérek le írom mi áll a szerződésben. Egyébként mikor idekerültem és felvett nekem kellett mindenért rohangálni hozzá hogy mégis hogy is lesz a bejelentés, lesz e egyáltalán, tb, stb. És mindig próbált ilyen nagyon homályos válaszokat adni amiből igazából semmit nem tudtam meg. Egyébként most volt egy szitu hogy kapott egy ellenőrzést és nekünk kellett kitakarítani az egész helyet úgyhogy aznap én 18 órát dolgoztam bent reggel fél 8-tól hajnali kettőig úgy hogy reggel mehettünk vissza újabb 12 órába ami egy köszönömmel lett elintézve. Fájt mindenünk és a nap folyamán bekentem a lábam erre a főnököm párja bejött (egyébként ő találja ki hogy a pultos feladatkörön kívül minden mást is megcsináltat velünk ha 2 percig esetleg nincs vendég) és amikor ezt meglátta ilyen jó pofin kinevetett... Direkt be jön zárás előtt hogy nehogy el tudjunk kezdeni pakolni úgy hogy 8 ra végezzünk is így miatta 8 kor lehet elkezdeni mindent. Ja és közbe ő szétnéz a konyhán amit mások ott hagynak vagy valami nem tetszik neki mi gyorsan csináljuk meg. 3 tól egyedül vagyunk hagyva a sütés a mosogatás a tálcák fertőtlenítése a takarítás minden rám marad és közben persze szolgáljam ki a vendégeket is. Ma épp hogy szabadnapos vagyok ebben a percen hívott fel a főnök hogy menjek be mert a vén munkatársunk aki már semmit nem bír de mindig ott van tartva haza ment és menjek be helyette... Szép napot nekem újra.
2020. jún. 8. 11:14
 13/17 anonim ***** válasza:
90%

Ha nem határozott idejű a szerződésed, akkor nem vagy köteles 1 évet maradni. Aki pályázaton vették fel ismerőseim náluk határozatlan szerződés írtak. Ott pedig, ha más rendelkezés nincs, akkor ugyanúgy 3 hónap a próbaidő, azon belül bármikor elmehetsz. Nem hinném, hogy egy kuki munkáltatóhoz röghöz kötnének. Viszont, ha határozott idejű a szerződésed, az szívás, mert nem lehet csak úgy elmenni. Viszont ha te tudod bizonyítani a rendszeres túlórát és hogy nincs kifizetve, akkor ez már alapos indilok lehet, meg ezért jól meg is büntethetik a céget. Az ilyen kifőzdék többségében nem szeretnék fizetni, se bejelenteni rendesen, se normális munkaidő én dolgoztatni. Csak legvégső esetben megy oda bárki és amint tud, próbál szabadulni.

Annyit hozzátennék még, ha majd még alkalmi munkával találkozol, egy cég max 90 napot foglalkoztathat így egy évben, szóval Józsi vállalkozónál (ev, kft, bt..) egy hónapban 15 napot lehetsz max 6 hónapig.

2020. jún. 8. 13:25
 14/17 anonim ***** válasza:
68%

" Viszont ha te tudod bizonyítani a rendszeres túlórát és hogy nincs kifizetve, akkor ez már alapos indilok lehet, meg ezért jól meg is büntethetik a céget."

Hogy mennyire tévedsz!!!

Nemrég fogadták el a 36 havi!!! munkaidő keretet, törvényileg, tehát akár azt is mondhatja a munkáltató, hogy majd nyáron kiadja pihenőnapban, amikor nincs forgalom.

Nagy mértékben függ attól, mi van a szerződésében a kérdezőnek.

2020. jún. 8. 13:31
 15/17 anonim ***** válasza:
87%
De azt szerződésbe kell foglalni, ha munkaidő keret van. Amíg nincs, addig max heti 48 óra lehet tudtommal.
2020. jún. 8. 21:26
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

A munkaidő keretet nem kell szerződésbe foglalni. A törvényes (szokásos) munkaidő heti 40 óra. Ha ez áll a szerződésben, akkor a heti 40 órát úgy osztja be a munkáltató, ahogy akarja, ha az MT-ben foglalt korlátozásokat betartja, akkor az nem törvénytelen.

Nem mindegy, hogyan van belefogalmazva a szerződésbe. Ha úgy például, hogy a heti 40 óra hétfőtől péntekig napi 8 órával, akkor a munkaidőkeret lehetősége a cégnek ugrott. Ilyenkor már csak szerződésmódosítással tudja azt lehetővé tenni magának.

Ezerféle szerződés létezik. Mindig az a mérvadó. Attól, hogy "így szokták", még nem jelenti azt, hogy minden esetben úgy is van.

Próbaidő is csak akkor van, ha belefoglalták a szerződésbe! Ha nem foglalták bele, akkor NINCS! Ezeknél az eseteknél nincs olyan, hogy "mindenhol úgy van". Végtelen eltérés lehet munkahelyek, munkavállalók tekintetében.

Szerződés a mérvadó, mindig. Amit abban nem szabályoznak, akkor az MT, ha nincs a cégnél kollektív szerződés.

Ha a szerződésben olyan van, ami szembe megy a jogszabállyal, vagy a jogszabály azt egyértelműen tiltja, az hatálytalan, hiába van benne.

2020. jún. 9. 05:04
 17/17 anonim ***** válasza:
87%
Egyébként szabálytalanság esetén lehet panaszt tenni a Kormányhivatalokban található munkaügyi hatóságoknál. Ők az illetékesek. Panaszt nem csak munkavállaló tehet, hanem bárki, aki tudomással bír szabálytalanságról egy munkáltatónál.
2020. jún. 9. 05:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!