Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egyet ért az alanyi jogon...

Egyet ért az alanyi jogon járó alapjövedelemmel?

Figyelt kérdés

Én nem. Éppen ezért lenne sok kérdésem azokhoz, akik igen:

- Ezt ki fizeti?

- Miből fizeti?

- Mennyi lenne ennek összege? Mire lesz ez elég? És ha nem jut annyi, hogy elég legyen bármire is?

- Nem lesz ettől mindennek rögtön magasabb az ára, mint ahogyan a csok is felnyomta a lakásárakat? Magyarul nem lesz olyan, mintha nem is lenne? (Hiába kapok 100Ft-ot kenyérre, ha rögtön drágább a kenyér 100Ft-tal.)

- Alanyi jogon jár. Akkor mindenkinek kell kapnia. De tényleg mindenki? A gazdagok is? Orbán is? Gyurcsány is? Mészáros Lőrinc is? Soros Gyuri bácsi is?

- Akiket eddig sem lehetett rávenni a munkára, azokat ezzel együtt hogyan veszed rá?

- Mindenki megkapja? Az is, aki elissza?

- Gyerek helyett ki veszi fel? A szülő? És ha a szülő azt is elissza? És ha nem járatja iskolába a gyereket?

- Akik tényleg önhibájukon kívül munkaképtelenek, azok kapnak még emellé segélyt? Vagy érjék be ennyivel? Vagy segély és alapjövedelem együtt? Honnan lesz ennyi pénz?

- Ha nem jut mindenkinek annyi, hogy elég legyen valami kézzelfogható dologra, akkor ér bármit is a dolog?

- Nem lehetne ezt a pénzt értelmesebben is felhasználni?

- Akinek sem lakcíme sem bankszámlája nincs, az hogyan kapja meg?

-Mi lesz a nemszeretem állásokkal? Nem lesz sok olyan állás, amire még nehezebb lesz munkaerőt találni?

- Nem áll az a Bibliában, hogy „Aki nem dolgozik az ne is egyék”?

- Nem utópia ez az elképzelés? Magyarul nem olyan ez, ami akár még működhetne is, de csak egy olyan ideális világban, amilyen soha nem volt és soha nem is lesz?

2020. máj. 14. 10:37
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
0%

"Vannak nem kevesen, akik önhibájukon kívül nem tudnak dolgozni."

Szerinted ez hány ember valójában?

Mert a dorgosok, alkoholisták, tanulatlanok, trógerek nem tartozhatnak ebbe a kategóriába. Csak azok akik valóban tartós betegek (önhibájukon kívül) és hasonlók. Mert ez valójában nem olyan sok ember, mint gondolod

2020. máj. 15. 13:22
 12/33 anonim ***** válasza:
84%

Az a gond, hogy a kérdező csak ebben a "munka alapú társadalomban" képes gondolkodni.

Eközben a robotizáció már olyan mértékű, hogy például a mezőgazdaság bizonyos ágazatait kivéve már nem igényel nagy számú élő munkaerőt.

A gyárakban néhány ember felügyeli azokat a gépeket amik a termelést végzik.

A boltokban automata kasszák működnek, neten vásárolva olcsóbb minden amit egy futár hoz ki jelenleg, de az amazon már kézbesít drónokkal is néhány országban...

Szóval, a munka egyre csak fogy. Ideje más bevétel után nézni, ami persze át fogja strukturálni a gazdaságról alkotott eddigi fogalmainkat.

2020. máj. 15. 14:11
 13/33 anonim ***** válasza:
30%
#12: Ehhez képest komoly hiány volt betanított munkásból és szakmunkásból is még két hónappal ezelőtt...
2020. máj. 15. 15:31
 14/33 A kérdező kommentje:

Az önhibájukon kívül munkaképtelen vagy csak részben munkaképes emberek azért nincsenek kevesen. De ha egy van, akkor is igazságtalan a rendszer.

A robotizáció sok mindent megold. De sok mindent nem. És szül új munkaköröket is. Például a robotot is be kell programozni valakinek.

Örömlányt is tud már robot helyettesíteni, de kinek kell az?

A munka nem csak azért kell, hogy pénzt keressünk. Azért is kell, mert az értékteremtő munkára az ember lelkének is szüksége van. Nekem nem kell olyan élet, amikor a robotok mindent megcsinálnak, mi emberek meg csak az időt töltjük és szórakoztatjuk magunkat.

2020. máj. 15. 15:33
 15/33 anonim ***** válasza:
78%

"Ehhez képest komoly hiány volt betanított munkásból és szakmunkásból is még két hónappal ezelőtt..."

Azért ezt árnyaljuk kicsit! Ami cégeknél én megfordultam, ott ha jó a gépesítés, mellé elég jól fizetnek anélkül, hogy naponta lehoznának az életedről, ha értelmes, emberséges vezetők vannak, akik persze egymással is azok, akkor valahogy szellője se éri a céget a marhanagy munkaerőhiánynak. Éérdekes!

2020. máj. 15. 16:41
 16/33 A kérdező kommentje:

Valaki fentebb írta, hogy az alapjövedelem egy ideális világnak lehetne a része. Ennek az ideális világnak lenne egy másik eleme a jövedelemplafon, ami a szegények és gazdagok közötti különbséget csökkentené.

Szerintem ezzel a kommunizmus már egyszer megpróbálkozott. Én úgy tudom, hogy nekik sem jött be.

2020. máj. 15. 19:53
 17/33 anonim ***** válasza:
76%

16: "Szerintem ezzel a kommunizmus már egyszer megpróbálkozott. Én úgy tudom, hogy nekik sem jött be."

Rosszul tudod!

2020. máj. 16. 06:10
 18/33 A kérdező kommentje:

Volt egy tanárom, aki mérnökként dolgozott egy gyárban a szociban. Ő ecsetelte, hogy a párt próbálta egy szintre hozni a fizukat. ő mérnökként többet keresett, mint a munkások, de nem sokkal többet. Messze nem annyival többet, mint amennyivel többet tanult, vagy amennyivel több volt a felelőssége. Nem is volt túl sok motivációja az érdemi munkára.

Az előző rendszerben is megvolt az a vezető réteg, akik kikaparták a magukét. De a népnek egyformán nem adtak semmit.

A kommunizmus megbukott. Ma 3 országban van csak. Kuba, Észak-Kórea és Kína. De ezek közül is például Kína már régen bevezette a piacgazdaságot.

2020. máj. 16. 07:48
 19/33 anonim ***** válasza:
71%

Nem bántásként, de nem egy szintről indulunk...

Nem az én dolgom hogy kicsit nyissak a világlátásodon.

(a kommunizmus ideológiája alapján működő gazdasági, társadalmi rendszer sehol sem valósult meg! Azért, mert valamire ráfogják, az attól még nem az! A megvalósuláshoz legközelebb az izraeli kibuc rendszer áll, de az sem az!

Az alapkérdést nem ebből az aspektusból kell megközelíteni: elég lenne csak egy kicsit tanulmányozni pl. a norvég bérezést. Nem az a lényeg hogy mennyi olajuk van! Az a lényeg, ahogy a munkához és a pénzhez viszonyulnak! Ott törvény van arra, hogy 154 NOK/óra alatt nem lehet senkit dolgoztatni, és ez alatt nem lehet munkát vállalni!

Így tartják meg a munka értékét, és nem devalválják full idióta közmunkás elmebajjal! (A közmunkát hülye aki elrendeli, aki elimitálja, és totál idióta aki ezért fizet...)

2020. máj. 16. 08:39
 20/33 anonim ***** válasza:
17%
én ellenzem mert minek dolgozna az ember ha azért is kap pénzt (a mi zsebünkből) mert otthon csücsül a seggén és örül a fejének
2020. máj. 16. 10:14
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!