Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Változtatnál(és ha igen, mit)...

Bőrarc kérdése:

Változtatnál(és ha igen, mit) ezen a befektetési portfólión?

Figyelt kérdés

A befektetési portfólióm jelenlegi állapota(ETF-kötvény arány: 70:30):

Kötvény:

-PMÁP 30%,

-FixMÁP 70%

A kötvényeken nem akarok módosítani, az csak vésztartalék szerepet játszik.

ETF(egyenlő arányban elosztva, ≈20-20%):

-Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Acc,

-Xtrackers Russel 2000 UCITS ETF 1C EUR Acc,

-Xtrackers MSCI World ex-USA UCITS ETF 1C EUR Acc,

-Amundi Stoxx Europe 600 UCITS ETF EUR Acc,

-iShares European Property Yield UCITS ETF EUR Acc(REIT)

Mostanában jelentősen csökkentettem az ETF-ek számát a portfólióban, mert nagy volt az átfedés, ill. erősen USA túlsúlyos volt. Egyúttal egyszerűsítettem is, valamint költséghatékonyság végett eladtam ezeket:

-DAX ETF,

-FTSE100 ETF,

-CAC40 ETF.

Helyettük lett az Eurostoxx 600 ETF.

Eredetileg MSCI World ETF volt, helyette lett az ex-USA változat.

Valamint eladásra került Nasdaq 100 ETF.

Árupiac, kriptó, nemesfém nem érdekel, csak részvény/ETF, kötvény, ingatlan/REIT eszközöket tartok.

A kérdésem az, hogy változtatnátok valamit ezen a portfólión(beletenni, kivenni, cserélni)?

(Hátha esetleg valami elkerülte a figyelmem és születhetnek itt jó ötletek.)

Köszönöm.

ma 14:46
 1/8 onkelkarl ***** válasza:

Tudom, hogy nem akarsz a kötvényeken változtatni, de azért itthagyom a személyes véleményem, én úgy gondolom hogy kötvény formában max. olyan 1-2 évre elég megélhetési költség összegét érdemes tartani, ha bármi van akkor ott legyen. Csak azért írtam le, mert a 30% az végül is bármit jelenthet, ennél többet de akár kevesebbet is.

Meg életkor alapján is lehet még esetleg kicsit jobban a tőzsde felé hajlani, nem írtad hány éves vagy, nyilván minél fiatalabb valaki, annál nagyobb részt lehet érdemes tőzsdére vinni, mert több idő áll rendelkezésre hogy az esetleges ugrálások kisimuljanak és hosszútávon szép legyen az eredmény.

Egyébként szerintem rendben van, én is valami hasonlóval megyek, annyi különbséggel hogy nekem a world ex usa helyett van külön egy EU meg egy emerging Markets ETF. De a lényeg nagyjából ugyanaz, USA nagyjából 45-50%, többi egyenlően elosztva.

Illetve pár egyéni részvénnyel is próbálkozok az ETF-eken felül.

ma 16:01
 2/8 A kérdező kommentje:

1/1. Köszi.

Igen, egy évnyi családi megélhetés van az állampapirokban.

45 éves vagyok amúgy, 2007. óta foglalkozom befektetésekkel. Egyedi részvénnyel, aktívan kezelt bef. alapokkal, államkötvényekkel kezdtem, később arany is volt. Ezeket folyamatosan leépítettem és átnyergeltem ETF-lakossági állampapír vonalra. ETF még csak nyolc éve van a portfóliómban.

Amit hiányolok ebből, de ez lehet csak az én szemem szúrja:

USA REIT ETF Accumulation USD

Egyszerűen a justETF.com-on sem találok, csak osztalékot kifizetőt, pedig jó lenne egy USA REIT-et tartani.

Nem létezik vagy csak az én figyelmem kerülte el?

ma 16:15
 3/8 onkelkarl ***** válasza:

A4H5 ?

Ezt találtam hirtelen, bár ez world, USA része 64 % csak

ma 18:35
 4/8 A kérdező kommentje:

Nem rossz az A4H5, ezen gondolkodtam én is már régebben, mert jobb alternatíva akkor úgy látszik nincs.

Van átfedés az European Property Yield és eközött, de nem vészes. Alacsony a TER, full replication, nagy vagyont kezel, szélesen diverzifikált, van múltja, accumulation.

Szerintem elfér a portfólióban hatodiknak. Így a DCA-el kéthavonta le tudom fedni az évet. Két havonta egy ETF vásárlás.

Köszi.

ma 19:52
 5/8 A kérdező kommentje:
Már úgy értem, hogy két havonta ETF vásárlás egy bizonyos összegért. Az lehet több is, mint egy ETF, de lehet tört is.
ma 19:57
 6/8 onkelkarl ***** válasza:

Igen, az átfedés az negatív, de akár úgy is kiváltható hogy akkor az EU-s reitet nem veszed tovább :))

Kicsit megjött a kedvem nekem is a REIT-hez, az jelenleg nincs még.

Mondjuk én egy pár százalékban tartok ilyen "furább" ETF-eket (physical gold, global water) miért is ne alapon, poénból :D

ma 20:00
 7/8 A kérdező kommentje:

Hát a tapasztalatom az, hogy egy arany ETC volatilisabb, mint egy REIT. Csúnyán megszívtam fizikai arannyal és ETC-vel is kb. egy évtizede. Bár abban az időben még nem alakult ki semmiféle befektetési filozófiám, elég sok hype-ra rámentem, főleg egyedi részvények tekintetében.

20-30 %-ban szerintem ingatlanfejlesztési/befektetési társaságoknak helye van egy portfólió részvény lábában.

ma 20:47
 8/8 A kérdező kommentje:
Eléggé konzervatív lettem az elmúlt 6-8 évben. Kötvény, ETF, ingatlan(fizikai is), semmi más. Devizában, szektorok között, földrajzilag, stb. szélesen megosztva és olcsó legyen(TER O,6 % alatt).
ma 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!