Azok akik szerint rendelgetni az ételt olcsóbb mint főzni, nincsenek tisztában az alapanyagárakkal, ételkészítéssel?
Az azért csak megvan, higy szamlara us bruttót fizetsz... igy az áfát előbb le kéne vonni a vételárból mint költség áfa. 😁😁
----------------------------------------------------------------------------
Kezd ott, hogy hozzá sem adod! NETTÓ beszerzési ár!!!!! (ehhez még hozzá kell(-ene) számítani a szállítási díjat.
A kérdés az volt, hogy milyen magas az árrése az 1.000 ft-os menünek?
... tehát NETTÓ beszerzési árral kell számolni!
----------------------------------------------------------------------------
Ezutan jin a szakunkas képző első osztalyos tananyag:
NETTÓ BESZERZÉSI ÁR + ÁRRÉS = NETTÓ ELADÁSI ÁR + ÁFA = BRUTTÓ ELADÁSI ÁR
370+x= 536,5= 536,5-370=166,5
536,5+27 = 563,5 Kerekítve br. 565 Ft.
---------------------------------------------------------------------------
Nah pontosan itt van az eb elhantolva! A spaghetti carbonara beszerzési ára NEM 370,- ft, hanem 1.106 ft/ 2 adag! 1 adag 553,- ft amit te 536,50 ft a nettó eladási árnak adtal meg. Tehát már itt kelettkezett 16,5 ft MÍNUSZ!!!!
A bizniszt még el sem kezdted, de már mínusszal nyitottál. Great! :-))))
Általában, általánosságban minden biznisznél 40-50%-os árréssel kell számolni. Inkább 50%. Csak ilyenkor éri meg üzletelni.
Áfát sem tudsz számolni! Jujj! Mekkora szarvashiba!
A netto eladási árhoz egyszerüen hozzáadtál 27-et. Meg kell szorozni 1,27-ttel, az így kapott eredményt ADOD HOZZÁ! Akkor kapod meg a bruttó eladási árat.
Ha a te spaghettid nettó beszerzési ára 553 ft, akkor minimum 983 Ft-ért kell eladnod ahhoz, hogy ne legyél veszteséges. Tehát pontosan egy ezres.
Ebbe már nem tudsz egy szelet kenyeret sem beletenni, nem, hogy még levest!
A carbonárát már elve nem menüztetheted, mert nem éri meg. Inkább darázstészta porcukorral + lebbencsleves.
Egyszerű hétköznapi ember vagyok, de a sok süketeléseddel engem is nevetésre késztettél :)
"Áfát sem tudsz számolni! Jujj! Mekkora szarvashiba!
A netto eladási árhoz egyszerüen hozzáadtál 27-et. Meg kell szorozni 1,27-ttel, az így kapott eredményt ADOD HOZZÁ! Akkor kapod meg a bruttó eladási árat."
Pont az, hogy ő veled ellentétben tud áfát számolni :)))))
536Ft-nak az áfája 26,8Ft, felkerekítve 27Ft, így egyszer"ű"en hozzáadott 27-et :)
Gondolom még mindig nem érted, 5%-os eladási áfát fizet és nem 27%-ost, de a korábbi válaszoknál sem értetted meg :)
Nem az áfakulcs volt a kérdés! Ne ferdíts!
ÁRRÉS!
Ha a nettó beszerzési ár magasabb, mint a nettó eladási ár, akkor az árrés NEGATÍV! Ez a lényeg!
Veszteséges a spagetti, akármilyen áfakulcsot alkalmaz.
Borzalmas a "szakmai számításod Balázs.
Az árakat a Matusz Vadtól néztem le,
sajtot Egertejtől ( ő az egyik két beszállítóm) Lehet, hogy neked a Tescos száraztésztával meg sok kisboltban vásárolt hülyeséggel ennyire jön ki, de nem ott kell minden vendéglátóüzletnek vásárolni. Hogy is mondtad, aki rosszból indul ki, az téves következtetésre jut, vagy mi?! :-)
Áfa törvényt sem ismered, áfát sem tudsz számolni. Ez világsan látszik, ahogy az ebben rejlő árképzési lehetőségeket sem tudod sem elméletben, sem gyakorlatban alkalmazni.
Ha jön a beszállító 30.000 nettó rendelés felett heti 5 nap ingyen szállít ki. Egertej ugyanez 5.000 ft felett, ráadásul szállítólevéllel, nem is számlával. Kvázi amit elkészítettél és eladtál, abból fizeted majd a számláját egy hét múlva.
Ez lehetőséget teremt akár arra, is hogy az előzetesen leadott rendelési mennyiséget, napi szinten 1 napos forgássi sebesség mellett, 1 hétig foylmatosan lecsapódó árrés és annak részeként foylamtos profit mellett végezd a tvékenységet (kezdetben pl.).
De hogy megértsd a gyakorlatan hogy működik:
Jönnek a beszállítók hozzák az árut, 35.000-ből elkészítesz belőle egy napi menübe 47 adag bruttó 1000 Ft-os menüt( ami nettó 950 Ft + 50Ft (5%)áfa) Carbonarat meg egy egyszerű krémlevest( saját gyártású házi tésztából, nem silány "bóti száraztésztából", aminek 27-es az áfája, hogy azért mnőséget is adj már ha lehet.. )
Szállítóval bejött az áru 27-es és 18-as áfával, saját kertben leszedted a fűszernövényeket, tojást begyűjtötted és begyúrod a tésztát, vagy a szomszédtól megveszed 18%-os áfával a házi tésztát.
Neki állsz főzicskézni kijön a 47 adag.
Anyagköltség Carbonaran 370 ft nettó + 246 Ft áfa
Tészta árrés: 166,5 Ft
Leves (1 adag ): 413,25 Ft nettó + áfa
Beszerzési /anyagköltség ár: 160 Ft + 43 Ft áfa (27% mer nem határoztuk meg most miből áljon össze )
Leves árrés: 253,25 Ft
Még a Yankeenél készen is olcsóbb szinte :-))
Eladod 47*1.000 Ft-ért
Kezedben van 47.000 Ft,
ami nettó 44.650 Ft + 2.350 Ft áfa
Ebből kifizeted a beszállítót a számla alapján, Bruttóban ( átlagosan 19,6% áfával, mert két db 27-es tétel mellett van egy rakat 18-asod!):
35.000 *1,19,6 = bruttó 41.860 Ft-ot
Ebből az áfa Beszár áfa: 41.860-35.000 = 6.860 Ft
Marad a kezedben a bevételből:
47.000- 41860 = 5.140 Ft
és ehhez jön hozzá az áfa
eladási ár áfa - beszár áfa = 2.350 - 6.860 = - 4.510 Ft ( vgyis nem kell áfát fizetned, ellenben a bevételből ami marad azt elrakhatod, meg még kapsz is hozzá majd visszaigényléskor + 4510 ft-ot állambácsitól )
Ami ténylegesen neked így marad a 47 adag menü ledaása után a 47.000-ből : Az PLUSSZ!!! + 9.650 Ft
Ha így sem érted, akkor tényleg nem nálam van a hiba...
Neki állsz főzicskézni kijön a 47 adag.
Anyagköltség Carbonaran 370 ft nettó + 246 Ft áfa"
--------------------------------------
47 adag 0,5 kg spagettiböl?
MADE MY DAY! :-))))))
Mind a 47 tányérra jut két szál spagetti! :-)))
Már könnyeket nevetek.
Olvasd vissza mit írtál a #48-as hsz-ben!
Idézlek:
0,5 kg spagetti 190 Ft +18% áfa (36 Ft)
0,3 kg bacon 500 Ft + 27% áfa (135 Ft)
Tejszín 0,3l 177 Ft + 18% á.f.a. (32Ft)
Sajt 0,2 kg 239 Ft+ 18% áfa (43 Ft)
Elàbé 1 adagra: 370 Ft.
költség áfa : 246 Ft"
A nettó bevételt szépen felszoroztad a 47-e szorzóval miközben elfelejtetted a netto beszerzési árat ugyancsak 47-tel beszorozni. :-))))
Jujj!
Norbi, inkább ne eröltesd!
35.000 + áfa-ból jön ki a 47 teljes adag carbonara meg 47 adag leves, nem 0,5 kg-ból, amit 3 dagra írtam ( persze már ilyennekel nem zavarlak még jobban össze, hogy a főétel adag és a menü adag között mennyi a deka különbség, ahogy a számodra érthetetlen áfa tekintetében a nettó árrésen felül, a levonható áfa is több lesz pl az áramszámla, béreti díj, stb áfa tartalma miatt. De még az alapok sem mennek Neked, így csak még jobban elvesznél...
Ne trollkodj, attól mert nem értesz valamihez amiről kiírsz kérdést, azután másik nickkel meg nekiállsz számításokat összezagyválni, még annyi lesz :-)
A lényeg, hogy az általad megadott adatok sz. a spagetti + leves = árrése 33,5%.
Ez csak követi az átlagos 40% árrést. "Követi", .... de messziröl! *kac-kac*
Árat kell emelned vagy darázstésztát kell árulnod, hogy kijöjjön a matek!
Az árat minimum 1.050 Ft-ra kell, hogy emeljed.
Így meglesz 40%-os árrés.
Vagy ugye menü adagban adni 47 helyett, 60-65 adagot...
Mert hát ugye a menü nem 25-30 dekás tészta adagot ,levessel jelent. Ezt csak egyszerűsítés miatt írtam, mert így sem érti.
Szép próbálkozás, de nem jön be :-)
Mivel máris felette vagyok, nemde?!
Emellett igen, a konkurencia árhoz képest van még 30-50% mozgásterem áremelésre is. Kérdés mit bír el a célközönség vásárlói fizetőképessége.
lásd az egy telephely tény adatait. 55% alapanyag ktg 45% árrés, ami több mint 40% :-)
Ugyanahhoz a telphelyhez egy p.gép statisztika ( múlt hétről, mert a 66%-os Balázs szerint csődbe mentem :-)) ):
Göngyölt bruttó forgalom 38.376.481 Ft
762 nappal osztva:
52.427 Ft átlag napi forgalom.
Ebből 5%-os helyben készített ételek aránya a legmagasabb, de 126 vevőre a vásárlói kosár értéke átlagosan csak: 416 Ft, hiába hogy helyben készített 5%-os ételek, pl akár 45-50 adag főétkezés is ( mint mondtam 400Ft-os tésztával vagy 790 Ft-os menüvel pl.) magasabb összeget képvisel.
Ugyanakkor van amikor ettől magasabb a bevétel és vannak 150-en egy telephelyen 70.000 feletti forgalomra, máskor meg kisebb bevételre, ettől kevesebben vevővel is akár. Más telephelyen meg fordítva,2-szer magasabb működési költség mellett, ehhez képest dupla áron, alacsonyabb létszámmal, magasabb vásárlói kosár érték.
Viszont így összességében 30-50%-al olcsóbban kapnak jó minőséget, az ár miatt és amegfelelő piacismeret pl. árérézkenység miatt 0 Ft marketing költséggel.
:-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!