A munkahely megszabhatja mikor és mennyit mehetek szabadságra?
Kereskedelemben dolgozom, szeretnék elmenni egy 8 napos útra, a szabadság tervezőben ezt fel is tűntettem, de ahogy szorja a főnököm a szabadságom, nem biztos hogy júliusra marad. Mennyire normális dolog ez?
Szóltam már párszor neki emiatt.
De a munkahelyem mennyire szólhat ebbe bele? Van joga hozzá?
Olvasd el a MT-ben, hogy a szabadság mely hányadával rendelkezhet a dolgozó.
Amúgy persze, legjobb a közös megegyezés.
"de ahogy szorja a főnököm a szabadságom..."
Február van... Nem tudom, mikorra vonatkozik az "ahogy szórja a szabadságom", de olyan nagyon sok napot eddig még nem adhatott ki.
Munka törvénykönyve szerint min. 20 nap szabadságod van, abból 7 nappal a dolgozó rendelkezik: közöld a főnököddel, hogy ekkor és ekkor befizetett utad van, arra mindenképpen szeretnél elmenni, a fennmaradó napokkal meg Ő rendelkezik.
És igen, a 7 napon felül joga van beleszólni, a többivel Ő rendelkezik. Sőt! Munka törvénykö9nyve szerint, ha a cég érdekei megkívánják, még a szabadságról is berendelhet - más kérdés, hogy nem szokták...
Valóban legjobb megoldás lenne a kulturált hangnemű közös megegyezés.
1./ 7 nap szabadságot akkor kell kiadni, amikor a munkavállaló kéri.
2./ Évente egyszer 14 nap egybefüggő szabadság jár (munkaszüneti napokkal együtt kell érteni).
3./ 15 nappal korábban értesíteni kell a másik felet.
7 nappal rendelkezel te - ezt akkor veszed ki amikor akarod amíg időben jelezted.
Minden további szabadnapot a munkáltató ad ki. Normális helyen egyeztetve a dolgozóval, máshol meg csak úgy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!