Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mi alapján fizet a biztosító...

Mi alapján fizet a biztosító mondjuk egy lakástűz esetén?

Figyelt kérdés

Hogyan tudja a biztosító felmérni a károkat? Vagy a károsultnak kell igazolni, hogy mi mindene volt a lakásban? Fényképezzem le a házunk minden zeg-zugát, minden apró holminkat, hogy tudjuk bizonyítani adott esetben a minket ért kárt?

A hitelszerződéssel együtt kötöttem lakásbiztosítást, és semmilyen tájékoztatást nem kaptam azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik ez a gyakorlatban.

2015. júl. 16. 22:44
 1/7 anonim ***** válasza:
igen.
2015. júl. 16. 22:57
 2/7 A kérdező kommentje:
És az ingóságok értékét hogyan határozzák meg? Mondjuk egy használt bútorét. Vagy egy régi könyvét, amihez már csak antikváriumban lehet hozzájutni.
2015. júl. 16. 23:17
 3/7 anonim ***** válasza:

van lakásbiztosításod?

megkaptad a feltételeket?

elmondta az ügynök?

2015. júl. 17. 13:47
 4/7 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy a banki ügyintézőtől nem kaptam semmi tájékoztatást.
2015. júl. 17. 20:29
 5/7 anonim ***** válasza:
akkor keresd fel a biztosítódat fognak adni papírokat, és el is magyarázzák ha valamit nem értesz
2015. júl. 17. 21:08
 6/7 anonim ***** válasza:

A banki lakásbiztosítások fapadosak, nem szokott benne lenni semmi ingóság, csak az ingatlan káraira szokott vonatkozni gyakran. Érdemes átnézetned. A biztosító elvárja, hogy rendszeresen bejelentsd, ha vettél valami értékeset, pl. egy tévét, playstationt, bútort stb., és ennek megfelelően módosítsd a biztosított ingóságok értékét.

A kárfelmérés úgy történik, hogy megnézik, hány százaléka ment gajra a lakásnak és az ingóságoknak. Megnézik, hány forintra szólt a biztosítás, és annak arányában fizetnek. Ha pl. 4 millió forintnyi biztosítás volt az ingóságokra, és azok 80 százaléka elégett, akkor a tényleges kárt, de maximum 3,2 milliót fizetnek. Ha 10 millió forintnyi ingóságból égett el 8 millió forintnyi, akkor is csak 3,2 milliót fizetnek, vagyis arányosa.

Az ingatlannál ugyanígy. Az ingatlannál nem a forgalmi érték alapján kell kötni a biztosítást, hanem az újjáépítési érték alapján, ez vidéken nagyon más lehet. Bp-en, ahol a telek drága, persze jobban egyezhet a kettő. De vidéken lehet, hogy egy 7 millió forintért eladható házat 20 millióból lehet újjáépíteni, így ennyire kell kötni a biztosítást is.

2015. júl. 21. 09:37
 7/7 A kérdező kommentje:

Ingóságra is szól a biztosításunk, és nem a legolcsóbbat választottam a hitelszerződés kötésekor.

Az odáig rendben van, hogy maximum a biztosítási összeg x %-át fizetik ki, ha leég a lakás x%-a, de ha nincsen tételes leltár a holmijainkról, és azok értékéről, hogyan tudják felmérni a tényleges kárt? És az x%-ból mennyit fizetnek ki?

Szerintem magasabb a hitelbiztosítási érték, mint az ingóságunk összértéke, bár ezt nehéz megmondani. A legutóbbi költözéskor több, mint 100 doboznyi, és legalább ennyi zsák cuccunk volt a bútorokat és a háztartási gépeket leszámítva. Csináljak tételes leltárt minden apróságról?

2015. júl. 21. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!