Szeretnék megszüntetni a magyarországi egészségbiztosításomat és a lakcímemem. ?
A közeljövőben Svájcba tervezek költözni és ott dolgozni. Mivel Svájcban más biztosítási rendszer van, szeretném megszüntetni a magyarországi egészségbiztosításomat és a lakcímemet.
Szeretném megtudni a következő információkat:
Mennyi időbe telik a biztosítás és a lakcím lemondása, és pontosan hova kell mennem személyesen elintézni ezeket az ügyeket? Mivel a svájci dokumentumokat is elő kell készítenem, fontos számomra, hogy tudjam, hogyan zajlik ez a folyamat.
Az egészségbiztosítási alkalmazásomban látom, hogy tartozásom van (kb. 50.000 forint). Kérem, tájékoztassanak arról, hogy ha le akarom mondani a biztosításomat, akkor előbb ki kell-e fizetnem ezt a tartozást, vagy lehetőség van a biztosítás megszüntetésére anélkül, hogy ezt befizetném.
Előre is köszönöm a segítséget!
Nem tudom, lehet, hogy nem kell lemondanom a biztosításról, de miért fizetnék, ha már nem tartózkodom Magyarországon...? Ezért kérdezem, hogy ki tudja, hogyan működik ez pontosan.
A biztosítás az én nevemre van kötve. A főnököm valamiért nem tudta a saját cégére bejelenteni, ráadásul a cég már meg is szűnt… Most nem tudom, hogy mit tegyek, gondolkodom rajta, hogy lemondjam. Mi lesz ebben az esetben?
Ha egy nem működő cég alkalmazottja vagyok, akkor automatikusan feketén dolgozom, igaz? Akkor miért kellene fizetnem a biztosítást?
20 éves vagyok!
Amugy is le kene mondanod a tbt ha nem itthon dolgozol. Ez alap.
Hasznald a googlet.
A külföldön munkát vállalóknak 15 napon belül be kell ezt a tényt jelenteniük a NEAK-nak a NEU.70 nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával (mellékletben igazolni kell a külföldi biztosítás fennállását). Onnantól kezdve, hogy külföldön biztosított leszel, itthon nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot (az emberek "TB"-nek mondják, pedig nem az) attól függetlenül, hogy a magyarországi lakcímedet adott esetben megtartod. Bejelentés alapján itthon "kék" TAJ-számos leszel. Tehát itthon az orvos ellát (ingyen), majd a két ország egészségbiztosítója rendezi az anyagi részét a háttérben.
Ha a külföldi munkád megszűnik, akkor a fenti nyomtatványon annak megszűnését is be kell jelenteni, szintén 15 napon belül.
Ha végleg elhagyod hazánkat (nem csak munkavállalási szándékkal), akkor a magyarországi lakcímedről kijelentkezve a járulékfizetési kötelezettséged is megszűnik onnantól kezdve, hiszen akkor már nem leszel jogilag "belföldi" illetőségű a belföldi lakcím hiánya miatt.
A külföldi munkavállalásig, vagy hazánk végleges elhagyásáig felhalmozott hátralékot rendezned kell valamilyen módon, de a hátralék nem akadálya annak, hogy a fenti kötelezettségeidnek eleget tegyél.
"Ha egy nem működő cég alkalmazottja vagyok, akkor automatikusan feketén dolgozom, igaz?"
Egy nem működő cégben nem tudsz dolgozni, hiszen a cég nem működik. Érzed az állításodban az ellentmondást?
NEU.70 nyomtatvány ->
Nem a NAV-hoz kell benyújtani, hanem a NEAK-hoz!
Valaki el tudná mondani, hogy pontosan milyen lépéseket kell tennem, ha egy másik országba szeretnék menni dolgozni? Magyar állampolgár vagyok, de nem nagyon értek a hivatalos ügyintézéshez. Jelenleg van bejelentett lakcímem, amit a munkáltatóm biztosít (ő bérli a lakást), és van TAJ-kártyám is.
Mit kell tennem pontosan?
Úgy gondoltam, hogy elmegyek a kormányablakba (az interneten ezt találtam), és ott bejelentem, hogy le akarom mondani a lakcímemet és a TAJ biztosításomat. Azt hittem, hogy ez egy egyszerű folyamat, amit 1-2 óra alatt elintéznek. Tényleg ennyire könnyű, vagy van még más, amit tudnom kell?
Az 5-ös válaszoló leírta, hogy mit kell tenned. Próbáld értelmezni.
TAJ kártyája mindenkinek van, születésedkor megkapod, az önmagában semmit nem jelent.
Az 5-ös válaszoló mindent leírt, amit tudnod kell.
A TAJ-számodat nem tudod lemondani, az életed végéig elkísér. Véglegesen akkor érvénytelenítik, amikor meghalsz.
Addig viszont ideiglenesen érvényteleníthetik. Például akkor, amikor nem fizeted be az adószámládon előírt eü. szolgáltatási járulékot és 6 havi összegnek megfelelő hátralékot felhalmozol rajta (piros TAJ-szám -> ingyen orvos itthon nem lát el). Vagy például akkor, amikor külföldön munkát vállalsz és a szabálynak megfelelően ezt bejelented a NEAK-hoz a NEU.70. nyomtatványon (kék TAJ-szám -> itthon ellátnak, a két ország egymás között rendezi az anyagiakat).
A járulékfizetési kötelezettségedet tudod befolyásolni abban az esetben, ha külföldön keletkezik biztosításod (kint dolgozol, mint magyar állampolgár). Ezt be kell hozzá jelentened a NEAK-hoz, ahogy az 5-ös válaszoló már megírta.
Az általa belinkelt oldalon is pontosan ezek vannak leírva. Remélem, hogy olvasni tudsz és szöveget értelmezni is. Szükség lesz rá...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!