Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Hogyan oldható meg az utolsó...

Hogyan oldható meg az utolsó ki nem fizetett nyugdíj kifizetése?

Figyelt kérdés
Elhunyt édesanyám utolsó nyugdíját nem fizette ki a posta. Azóta eltelt 8 hónap, kaptunk a közjegyzőtől egy öröklési bizonyítványt. Ennek hiteles másolatát elküldtem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak. Visszaírtak, hogy nem csatoltunk jogerős hagyatékátadó záradékot. A közjegyző szerint viszont a fel nem vett nyugdíj nem képezi a hagyaték részét, ezért ezt a közjegyző hagyatékként nem adhatja át. Na most ez a tipikus róka fogta csuka esete, amikor nem tudom, hogy hová menjek? A fontos persze, hogy a közjegyző megkapta a jutalékát és részéről be van fejezve. Én pedig mehetek a sóhivatalba...
2024. márc. 10. 04:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, regisztrálj itt: jogiforum.hu

Ott jogászoktól kapsz tanácsot, hogy mi ebben a helyzetben a teendő.

2024. márc. 10. 12:11
 12/17 A kérdező kommentje:
#11 Köszi! Már meg is jelent a fórumban.
2024. márc. 10. 13:02
 13/17 anonim ***** válasza:

Elolvastam a válaszokat. Szomorú ez az egész.

Azért azt a 2 levelet talán még megkockáztatnám. Nem tudom, hogy a Nyufiggal van-e lehetőség e-papíron kommunikálni; az olcsóbb lenne.

2024. márc. 10. 18:41
 14/17 A kérdező kommentje:
#13 Van ügyfélkapum, de a személyes ügyfélszolgálaton azt a "füles"-t kaptam, hogy ott semmit sem lehet elintézni... Erre ki sem próbáltam.
2024. márc. 11. 04:45
 15/17 anonim ***** válasza:

"Mint írta nincs hagyatéki végzés, csak őröklési bizonyítvány."

Ilyet nem írt.

Amikor a közjegyző az örökösöknek átadja az örökséget, hagyatékátadó végzést hoz róla. A végzés ellen 15 napon belül van helye fellebbezésnek. Ha nem nyújt be egyik érintett sem fellebbezést, akkor válik jogerőssé. Arról, hogy mikor vált jogerőssé, szintén végzést hoz a közjegyző, és értesíti róla írásban az érintetteket. Ez általában - fellebbezés hiányában - az örökség átadásáról szóló végzés átvételét követő 30. nap.

Mivel nem tudni, hogy melyik örökös mikor vette azt át, ezért számítódhat eltérően a dátum.

"A postás nem fizetheti ki a nyugdíjat, ha tudja, hogy meghalt."

De igen, hiszen az adott havi nyugellátás még jár neki, ha abban a hónapban hunyt el.

A fel nem vett nyugdíj pontosan azért nem képezi a hagyaték részét, mert már megjelöltük, hogy milyen sorrendben és ki jogosult az átvenni. Ha a hagyaték része lenne, akkor kizárólag az örökösnek fizethetnék ki, másnak nem.

Kérdező!

Ha a hagyatékátadó végzés még nem jogerős (nincs róla írásban értesítés, hogy mikor vált jogerőssé), akkor meg kell várnod, hogy azzá váljon, utána igényelheted meg, mint örökös a ki nem fizetett nyugellátás összegét.

Most valójában hol áll az ügy, mert kesze-kuszává vált számomra a leírások alapján.

2024. márc. 11. 17:48
 16/17 anonim ***** válasza:

A Posta már nem fizetheti ki elhalálozás esetén a tárgyhavi ellátást, talán tavaly változott ez.

Sanszosan az volt a gond, hogy az öröklési bizonyítvány nem volt jogerős. Addig nem lehet kiutalni semmit, amíg azt a záradékot a közjegyző rá nem vezeti, vagy nem küld pluszban egy értesítést róla.

Az elég érdekes gondolat, hogy ügyfélkapun nem lehet elintézni a dolgokat, rengeteg beadvány azon keresztül érkezik.

2024. márc. 29. 17:31
 17/17 anonim ***** válasza:

Én intéztem ügyfélkapumon keresztül a Nyugdíjfolyósítónál ügyeket. Működik. A Nyugdíjfolyósítóról azt kell tudni, hogy rém nehezen reagál bármire is. Nagyon lassúak, mivel full a bürokrácia náluk.

Apósom írt nekik levelet akkor, amikor anyósom meghalt. Csatoltuk hozzá a halotti anyakönyvi kivonatot, a házassági anyakönyvi kivonatot, továbbá a lakcímkártyát szkenneltük be hozzá és kértük, hogy az utolsó havi nyugellátását utalják ki apósomnak, mint házastársának. Postán megkapta az összeget, majd idővel jött egy levél, amelyben visszaküldték az anyakönyvi kivonatokat is.

2024. márc. 30. 06:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!