Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Ittas vezetés esetén nem...

Ittas vezetés esetén nem fizet a biztosító?

Figyelt kérdés
Koccantunk. A másik sofőr elhajtott. Később meglett. Kiderült ittas volt. Biztosító azt mondja, ittas vezetés esetén nem fizet. Csak polgári perrel tudom behajtani az általa okozott kárt. Ami ugye hónapok. Valóban így van?
2022. szept. 30. 13:45
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a logika azt diktálná hogy a biztosító fizet neked majd ő perli a másik sofőrt.
2022. szept. 30. 13:51
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
ha kgfb-ról van szó akkor nem, nincs így. A vétkes fél biztosítója mindig kifizeti a vétlent.
2022. szept. 30. 14:34
 3/17 A kérdező kommentje:
Akkor miért mondta az én biztosítóm??
2022. szept. 30. 14:56
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Namost tegyünk tisztába néhány dolgot:

- A vétlen félnek MIDNEN ESETBEN megtérítik a kárát. Alapesetben a vétkes fél KGFB biztosítására fizetik ki. Ha esetleg a vétkes félnek nincs KGFB szerződése, akkor a MABISZ fizet a károsultnak, aztán majd behajtja a károkozón így vagy úgy. Ha a károkozó ittas volt, a vétlen félnek akkor is fizetnek, a károkozóval meg majd lerendezik.

- Ha viszont te vagy a károkozó, akkor a saját károdat csak CASCO biztosításra lehet elszámolni és annál tényleg nem történik kifizetés, ha TE voltál ittas.

Jelen esetben, ha jól értem, te voltál a vétlen fél, szóval mindenképp fizetnie kell a biztosítónak.

2022. szept. 30. 15:22
 5/17 anonim ***** válasza:
33%

3

Mert a biztosítók mindig mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni...

2022. szept. 30. 15:24
 6/17 anonim ***** válasza:
81%

A 4-es válasz részletes és helytálló. (2022. szept. 30. 15:22)

Jogszabály szerint:

„Visszkereset

34. § (1) A biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a 36. § (6) bekezdésében meghatározott előlegezés esetén a Kártalanítási Számla kezelője az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti:

c) a vezetőtől, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át, kivéve, ha bizonyítja, hogy a vezető alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotát nem ismerhette fel.

(2) Ha a biztosított az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a Kártalanítási Számla kezelője legfeljebb 5 millió Ft-ig érvényesítheti követelését.”

Vagyis, a károsult megkapja a pénzt az alkoholos állapotban vezető biztosítójától, a Nemzeti Irodától vagy a Kártalanítási Számla kezelőjétől, és amelyik ezek közül fizetett a károsultnak, legfeljebb 5 millió Ft-ig követelheti a károkozótól a kárösszeg megtérítését.

Ez az ő meccsük, a károsultat nem érintheti. (Ahogy az az általános eset sem érinti a károsultat, hogy felajánlás után a károkozó mérlegelés alapján megtéríti-e kárösszeget a kifizetőnek, vagy sem.)

2022. szept. 30. 16:08
 7/17 A kérdező kommentje:

Igen, én voltam a vétlen, nem ittas fél. Ezért állok furán az eset előtt. Csináltassam meg saját költségen a kocsit(ha tudom), meg indítsak polgári pert, amiből talán látok pénzt egyszer. Nem értem továbbra sem, miért mondta ezt a biztosítóm. Hisz ott a jogszabályban.

A másik. Ismerősöm szintén karambolozott. Mindkettő hibás volt. 50 50 százalékban mindegyiknek kifizette a biztosító. Tehát a kár felét. Ilyen is van.. Ebben az esetben meg... De most mégis menjek be mégegyszer!?

2022. szept. 30. 20:21
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

A másik fél biztosítójához menj, ott kell bejelenteni. Kijön a kárszakértő, felveszik a kárt, majd leküldik az engedélyt és azzal lehet menni javíttatni.

Melyik biztosító mondta ezt neked amúgy?

2022. szept. 30. 20:34
 9/17 A kérdező kommentje:
Hát azt ide nem tudom, kiírhatom e. Az mondta, akinél kötöttem a biztosítás. Amúgy K. H s vagyok. És még egy kérdés. Akkor is fizet a biztosító, ha itthon megcsinálja a férjem a kárszakértő után a javítást? Vagy mindenképp számla kell róla?
2022. szept. 30. 20:43
 10/17 A kérdező kommentje:
Rendőrségtől még semmit sem kaptam. Nem tudom ki a másik fél biztosítója. Csak azért vagyok dühös, mert több mint egy hete történt. És semmi nem történik. A kocsit meg nem tudom használni.
2022. szept. 30. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!