Ittas vezetés esetén nem fizet a biztosító?
Namost tegyünk tisztába néhány dolgot:
- A vétlen félnek MIDNEN ESETBEN megtérítik a kárát. Alapesetben a vétkes fél KGFB biztosítására fizetik ki. Ha esetleg a vétkes félnek nincs KGFB szerződése, akkor a MABISZ fizet a károsultnak, aztán majd behajtja a károkozón így vagy úgy. Ha a károkozó ittas volt, a vétlen félnek akkor is fizetnek, a károkozóval meg majd lerendezik.
- Ha viszont te vagy a károkozó, akkor a saját károdat csak CASCO biztosításra lehet elszámolni és annál tényleg nem történik kifizetés, ha TE voltál ittas.
Jelen esetben, ha jól értem, te voltál a vétlen fél, szóval mindenképp fizetnie kell a biztosítónak.
3
Mert a biztosítók mindig mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni...
A 4-es válasz részletes és helytálló. (2022. szept. 30. 15:22)
Jogszabály szerint:
„Visszkereset
34. § (1) A biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a 36. § (6) bekezdésében meghatározott előlegezés esetén a Kártalanítási Számla kezelője az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti:
…
c) a vezetőtől, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át, kivéve, ha bizonyítja, hogy a vezető alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotát nem ismerhette fel.
(2) Ha a biztosított az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a Kártalanítási Számla kezelője legfeljebb 5 millió Ft-ig érvényesítheti követelését.”
Vagyis, a károsult megkapja a pénzt az alkoholos állapotban vezető biztosítójától, a Nemzeti Irodától vagy a Kártalanítási Számla kezelőjétől, és amelyik ezek közül fizetett a károsultnak, legfeljebb 5 millió Ft-ig követelheti a károkozótól a kárösszeg megtérítését.
Ez az ő meccsük, a károsultat nem érintheti. (Ahogy az az általános eset sem érinti a károsultat, hogy felajánlás után a károkozó mérlegelés alapján megtéríti-e kárösszeget a kifizetőnek, vagy sem.)
Igen, én voltam a vétlen, nem ittas fél. Ezért állok furán az eset előtt. Csináltassam meg saját költségen a kocsit(ha tudom), meg indítsak polgári pert, amiből talán látok pénzt egyszer. Nem értem továbbra sem, miért mondta ezt a biztosítóm. Hisz ott a jogszabályban.
A másik. Ismerősöm szintén karambolozott. Mindkettő hibás volt. 50 50 százalékban mindegyiknek kifizette a biztosító. Tehát a kár felét. Ilyen is van.. Ebben az esetben meg... De most mégis menjek be mégegyszer!?
A másik fél biztosítójához menj, ott kell bejelenteni. Kijön a kárszakértő, felveszik a kárt, majd leküldik az engedélyt és azzal lehet menni javíttatni.
Melyik biztosító mondta ezt neked amúgy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!