A biztosító meddig követelhetné rajtam a károsultnak kifizetett összeget? Mikor évül el?
Az összeget nem tudod vitatni, de nem is biztos, hogy indokolatlan.
A kár összegét független szakértő ítéli meg. Lehet ellent mondani, de csak a károsult teheti meg.
Egyébként nekem csak egy ócska Suzukim van. Egy ütközésnél nekem is jött egy 360 000 forintos levél. Én szemre max. 30 000 forintra saccoltam a dolgot.
Aztán pár évvel később ugyanígy jártam, csak fordítva. A lámpánál álló autómba romboltak bele hátul. A már amúgy is sérült hátsó lökösön láttam csak horpadást. Mivel a belém romboló erősen bizonygatni akarta, hogy én vagyok a hibás, mert nem mentem át a tiloson, nem egyezkedtem vele. Jól is tettem, mert nekem is 400 körüli lett a tényleges számlám.
És hidd el, nem az ő kontójára újíttattam fel a kocsit.
Első vagyok. A fő kérdésedre nem írtam semmit szinte.
Határidőt nem tudok, de a teljes összeget visszakövetelheti tőled.
Az egészre nyilván a rendőrségi eljárás is hatással van, lezárásának ideje, végkövetkeztetése szerint hatással van arra is, hogy a biztosító mikortól és mit követelhet rajtad.
A KGFB törvény, amely alapján a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti a vezetőtől (visszkereset), ha a gépjárművet alkoholos állapotban vezette, nem állapít meg elévülési határidőt. Csupán összeg felső határt állapít meg, 5 millió forintot.
A Polgári Törvénykönyv a kötelező biztosítást érintő keletkezett kártérítési igények esetén az általános 5 év helyett, az ún. veszélyes üzem (ilyen a közlekedés) működéséből eredő kár megtérítése iránti követelések érvényesítésére három évet biztosít, csak annak elteltével évülnek el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!