Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Milyen kötelező biztosítások...

Milyen kötelező biztosítások vannak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Melyik biztosítást kötelező megkötni? Tudom, hogy van autó, lakás-, életbiztosítás. Kicsit elvesztem. Össze tudnátok foglalni röviden, hogy melyik az amelyiket törvény írja elő?

Köszönöm!

2022. júl. 5. 16:46
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás törvényileg előírt, a lakás- és életbiztosítás nem.
2022. júl. 5. 17:04
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ :)
2022. júl. 5. 17:06
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

✎ [Tudom, hogy van autó, lakás-, életbiztosítás.]

Kicsi tudás. Van utasbiztosítás, balesetbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, munkanélküliség estén fizető biztosítás, távközlési eszköz biztosítás, kisállatbiztosítás, drón felelősségbiztosítás, mezőgazdasági biztosítás, vállalkozás biztosítás stb.

Nincs általánosságban, azaz, mindenki számára kötelező biztosítás. Vannak adott esetekben adott biztosításkötési, biztosítás fenntartási kötelezettségek.

A nyilvántartás szerint forgalomban levő gépjárműre az üzembentartó köteles gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, és azt díjfizetéssel fenntartani.

De, pl. lakáshitel esetén a hitelező elő szokott írni lakásbiztosítást; azaz, ha a hiteligénylőnek kell a hitel, akkor köteles lakásbiztosítást kötni, azt a törlesztés végéig fenntartani.

Például gépjármű részletre vásárlása, lízingelése esetén elő szoktak írni CASCO biztosítást (akár még az önrész alsó határát is megszabva); aki ilyet vesz igénybe, annak a számára kötelező a CASCO biztosítás megkötése, fenntartása.

Pl. a közösségi közlekedés mentejegy-, bérlet árai tartalmaznak utasbiztosítást; kötelező megfizetni, ha tartalmazza az ár, nem lehet biztosítás nélkülit kérni; azaz, az utas számára kötelező biztosítás.

2022. júl. 7. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!