Milyen papírok kellenek ausztriai hotelben munkához?
Tirolba megyek mosogatni konyhába, milyen dokumentumok kellenek és ott majd mit kell elintéznem?
Köszönöm.
Személyi igazolvány vagy útlevél. Kell majd egy bankszámla osztrák, az itthoni EU-st nem szeretik, de valahol elfogadják. Aztán kell az E-cardod száma, ha nincs majd igényelnek, ahhoz kell majd egy fénykép.
Én is Tirolba keztem egy 4 csillagos szállodában, kemény 3 napot bírtam :D
Nagyon kemény meló heti 6 nap, mindenre meg van szabva mire hány perced van, télen fűtés se volt, igazi gladiátorképző Tirol. Semmi pénzért nem mennék oda vissza. Ott elpattant az izzó mikor a főnök fia azt mondta a liftben nekem, hogy nem hajlandó velem egy liftben utazni, mert én magyar vagyok. Kemény volt. Arra készüljé fel, hogy szellemileg és fizikálisan is rottyon leszel. Ha nem beszéled a németet akkor meg véged van. A mosogatók ott mindenesek, 1 szabad perced nem lesz, te fogsz mosogatni, csicskáztatnak majd a szakácsok is, viszed a szennyest, szállítod a moslékot, az üres üvegeket, mész a vendégeké kocsival, te leszel a házmester, minden csicska melót rádtolnak majd. Kösd fel a gatyád mert kemény lesz.
Azt még elfelejtettem megírni, hogy ha 3 hónapnál nagyobb karierrt tervezel Ausztriában akkor el kell menned a legközelebbi Bezirkshauptmannschaft-hoz oda is kell egy fénykép 25 Euró meg az előző 3 havi munkabér kivonatot.
Ha rám hallgatsz elfeljeted Tirolt, Bécs kivételével minden tartományban dolgoztam, jobban ismerem Ausztriát mint Magyarországot.
Amire az osztrák munkavállalásnál figyelni kell, az az, hogy ne menjél hegyek közelébe mert ott sok begyepesedett ember él,van úgy, hogy egymás között is szaporodnak. Továbbá a másik dolog, hogy ne menjél családi vállalkozáshoz, az a legrosszabb ott mindenki főnöknek képzeli magát, pedig halvány fogalmuk sincs a vendéglátásról, csak megöröklik a szállodát, és majd viszik valahogy.
Ajánlok neked pár helyet amiről tudom, hogy nem rosszak.
Nem családi válllakozások, és nincsenek hegyek a közelében.
1. [link] Ez nem is egy hotel hanem egy kórház, nagyon komoly a szállás, amiért fizetni kell valami csekély összeget, de közel van kb 100 méterre. Ide érdemes jelentkezned, amikor itt voltam még a mosogató is osztrák volt, ahol sok az osztrák az azt jelenti, hogy nem kell megszakadni. Ami még plusz, hogy nagyon kedves a HR-es hölgy, ritka az ilyen ember.
2. [link] Itt sok a magyar, külön kell intézni magadnak szállást ami kb 150 Euró/szoba, de az osztrák államhoz tartozik a fürdő. Akkora a hely, hogy itt biztos, hogy csak egy pozícióban leszel.
Még elfelejtettem, hogy kell a Meldezettel is.
Innét letudod tölteni:
Hivatalosan 3 munkanapod van, hogy bejelentkez az ottani polgármesteri hivatalban, de ha ez 1 hét az se szokott gondot okozni. Ha ezt nem csinálod meg előállítatnak, és megbüntetnek. Bár ez igaz a Bezirkshauptmannschaft-nál is, de azt csak egyszer kell megcsinálni a meldezettelt mindig mielőtt új melóba mész.
Ami fontos, hogy töltsd ki otthon, nyomtasd ki, így nem kell kétszer menned, csinálj több példányt.
Ha szezonra mész akkor nebenwohnsitz-re jelentkezzél be, az az ami nem a fő bejelentett lakcímed, így tudod használni a magyar rendszámú autódat is, de értelem szerűen, ha éves álláson vagy akkor be kell jelentkezned fő bejelentett lakcímre. Ezt nekem alaposan elmagyarázták Vorarlbergben :D
A munkaadóddal írasd alá, és menjél be vele a helyi polgálmesteri hivatalba, ott kell bejelenetkezni.
Kell a személyid vagy az útleveled hozzá.
Ami fontos, még, hogy a vallásnál (RELIGIONSBEKENNTNIS) megadod, hogy milyen vallású vagy akkor az egyház felszámol adót.
Ha már nem dolgozol ott akkor minden féle képpen ki kell jelentkezni.
Az nagyon gyorsan megy, odaadod a személyid vagy az útleveled, és mondod, hogy ich möchte abmelden, ich gehe nach Hause in Ungarn.
Ami még fontos, hogy a ha a bankszámládra nincs szükség már akkor csak ott tudod lemondani, a bankszámládat helyileg, ahol nyitottad vagy online. Kérsz egy Bankkontoschliessung formulart, és azon kitöltöd, hogy a fennmaradó pénzt, hova küldjék.
Érdemes bankkártyán nem kérni a számládhoz, mert a bankkártyát is vissza kell juttatni, ha bezáratod a számlád. Ha kell pénz akkor meg bemész a bankba. Kb ennyi.
Kérhetem egyik rokonom osztrák számlájára a fizetést?
Nem nyitnék akkor.
Azért egy bankszámla nyitáshoz kint kell némi német nyelv. Nem elég azt mondani, hogy Ich hätte gerne ein Bankkonto öffnen, weil ich hier in die Nähe arbeiten :D
Kérdeznek hülyeségeket is, hogy hova adózol, kell e bankkártya, meg online bank, meg mennyi pénzt akarsz rajta tárolni, mennyi lesz a fizud, milyen csomagot szeretnél stb.
Mivel a kérdezőn azt látom, hogy legkisebb szikrája sincs benne a köszönetnek, így megteszem én!
Köszi, hogy időt szántál rá, hogy leírd a válaszokat, ezek felettébb fontos információk! Drága kérdező, vagy aki csak ide téved már előrébb van, csak miattad! 🙂
Ez több éves tapasztalat amit leírtam.
Ha tehetitek ne menjetek vendéglátásba!
Inkább keressetek egy gyári melót, az is kényelmesebb mint ez.
Kemény nagyon, mint fizikailag mint szellemileg.
Ha a szállodában lakasz az zajos állandóan, meg mindig betalálnak szabadidődben is a hülyeségekkel.
Ha meg nem ott laksz, akkor utaznod kell.
Nem sok pozitívumot tudok mondani a vendéglátásról, meg csak egy külföldi vagy csak ott, nem becsülnek ha nem beszéled a nyelvet egy csicska leszel kint. Kint voltam Karintiába Karácsony illetve Szilvezster időszakában 1800 méteren, elmentem állásinterjúra először levezettem vagy 800km- majdnem neki mentem valaminek. Aztán iylen -20 fok volt kint, a kocsimat ki kellett ásni a hóból, 14-16 órákat dolgoztam az ünnepek miatt, ott volt a karácsony a főnök születésnapja a szilveszter, aztán benyögte a főnök január elején, hogy mehetünk haza mert nincs már vendég. 2 hét kint a próba idő. Így ha kimentek soha ne menjetek ki karácsony előtt melózni, mert úgy járhatok mint én. Továbbá egy magyar srác elvágta az úját, vérzet nagyon összekellett varni, de a főnök leszarta, pár napra rá kirakta út a hidegbe havatlapátolni mert hát 1 kézzel is lehet havatlapátolni, fel is szakadt a srácnak a varratok a kezén.
Ami még nagyon fontos, hogy soha de soha ne menjetek gyerek szállodákba vagy BIO szállodákba, bármennyire is hírdetik bármilyen szöveggel, azok a leggázabb helyek.
Dolgoztam mind a kettőben én hülye.
A Kinder Hotelekben nagyon nagy a dzsuva ami nagyon sok részlegre kihat, ugye a szobába is nagy lesz a rendetlenség több meló a takarítóknak, az asztalnál is olyan dzsuvát csinálnak a gyerekek, hogy még ránézni is rossz nem leszedni. (Az osztrák gyerekek többsége amúgy sincsenek megnevelve rendesen) Aztán azt a asztal terítőt ki kell mosnia a mosodásoknak, a tányérokat pedig a mosogató intézi, szal nagyon nagy a retek a gyerek szállodákban.
A másik a BIO szállodák, ha mazoista vagy akkor ajánlom, amúgy meg gyorsan megörekszel ha benne melózol. Rengeteg a sznob vendég, de még az alkalmazottak is. Olyan igények vannak, hogy az idegrendszeredet kinyírod.
Állok a bárban azt se tudom mit csináljak annyi a dolgom, mert munkaerőhiány van, és a jön a személyiedző, elkezdi nekem, hogy hány százalékos a tej, mert ő nem iszik meg akarmit.
Honnét tudjam, nincs ráírva, mert helyi termelőtől jön.
Ilyen megrendelések egy BIO szállodában teljesen normálisak:
Ich hätte gerne einen Kaiserschmarrn von Hafermilch mit warme Apfelmuss und bitte noch einen laktosefrei Cappuccino dazu.
Ha lepontoznak akkor is köszi! Sajna egyre kevesebb a hálás ember! 😇
Menjetek keressetek magatoknak egy párt és törjetek ki a szürke hétköznapokból. Ne csak azt élvezzétek, ha itt lepontozzátok azt aki jó.
Csókoltatlak benneteket!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!