Hogyan érdemes takarékoskodni nyugdíjas éveimre (nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár)?
23 éves vagyok. Sokak szerint még felesleges félre rakni nyugdíjas éveimre, ráér később. Velük ellentétben azt gondolom, hogy most egy kisebb összegeket félrerakva ugyanazt elérhetem, mint később nagyobb összeggel. Ha most havi 20.000 forintot rakok félre, akkor 42 év alatt 10.080.000 forintot rakok félre (és nem számoltam indexálással, havidíj növeléssel, eseti befizetéssel, adójóváírással, hozammal, bónuszokkal és esetleges nyugdíj korhatár emeléssel). Ha nem többet, csak 10 millió forintot szeretnék félrerakni és 40 évesen kezdek el félrerakni, már legalább havi 33.600 forint, 50 évesen pedig már havi 56.000 forint kiadást jelent. Az én véleményem az, hogy kicsiben kell elkezdeni és az idő nekem dolgozik.
Ahhoz viszont, hogy elkezdjem, el kell dönteni, mibe fektetem a pénzem. Jelenleg 2 alternatíva van, a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár (NYESZ számlát nem szeretnék).
A nyugdíjbiztosításról mindenki ódákat zeng, ez ellenére több ember önkéntes nyugdíjpénztár tag és az jóval megbízhatóbbnak tűnik.
A kérdésem az, hogy mibe érdemes havi 20-25 ezer forint körüli összeget fektetni?
Amik nekem eszembe jutottak:
1: egy nagyobb összegű nyugdíjbiztosítás
2: két hasonló összegű nyugdíjbiztosítás (különböző portfólióval)
3: egy 10-15 ezer forint körüli nyugdíjbiztosítás és egy 10 ezer forint körüli önkéntes nyugdíjpénztár
Melyik lenne a legjobb alternatíva és miért?
13-as:
"aztán csak évente alapkezelési van, jelentéktelen, kevesebb mint 2%, ami az évi 20-40% portfólióból elvonva is semmi."
A 2% körüli éves költség már iszonyú magas.
Bárki kiszámolhatja, hogy 20 évre betesz mondjuk 5 millió forintot és évi 5% és 7% közötti hozam mekkora bődületes különbség lesz.
"évi 20-40% portfólióból elvonva is semmi"
Ha átlagban elérsz 10%-ot, akkor már jó vagy.
Ritkán vannak olyan évek, amikor 20-40% között lehetsz.
Pénzügyi tanácsadó vagy? Azok szeretik indokolatlanul jó fényben feltüntetni a nyugbiztet.
Hogy a kérdésre is válaszoljak:
Ha számít a végösszeg, akkor az éves vagyonarányos költséget nagyon fontos nézni. Az 20% adójóváírás is jó dolog, de nem ér annyit, mint sokan hiszik.
1. NYESZ-re forintos s&p 500 etf + dax etf
(közel 0 költség + 20% adójóváírás az éves befizetésre, kis összegekkel is működik)
2. TBSZ értékpapírszámlára globális etf (pl. MSCI World, MSCI ACWI, FTSE All World)
(közel 0 költség, 300-400e kell egyszeri befektetésre)
3. ÖNYP / NYESZ hagyományos befalapokkal, állampapírral
(1-1.5%-os költség + adójóváírás)
4. Nyugdíjbiztosítás
(Jó esetben 2% költség, rosszabb esetben 3-4% + adójóváírás, ha számít a végösszeg, akkor nem tudom javasolni)
Ha nem akarsz manuálisan befektetni, akkor ÖNYP.
Ha hajlandó vagy picit beletanulni, akkor 1-es vagy 2-es.
Lényegében mindegyik esetben részvények és kötvények tulajdonosa leszel valahogy becsomagolva, kb. ugyanazt kapod mindenhol, csak a költségek között jelentős különbség lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!