Hogyan érdemes takarékoskodni nyugdíjas éveimre (nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár)?
23 éves vagyok. Sokak szerint még felesleges félre rakni nyugdíjas éveimre, ráér később. Velük ellentétben azt gondolom, hogy most egy kisebb összegeket félrerakva ugyanazt elérhetem, mint később nagyobb összeggel. Ha most havi 20.000 forintot rakok félre, akkor 42 év alatt 10.080.000 forintot rakok félre (és nem számoltam indexálással, havidíj növeléssel, eseti befizetéssel, adójóváírással, hozammal, bónuszokkal és esetleges nyugdíj korhatár emeléssel). Ha nem többet, csak 10 millió forintot szeretnék félrerakni és 40 évesen kezdek el félrerakni, már legalább havi 33.600 forint, 50 évesen pedig már havi 56.000 forint kiadást jelent. Az én véleményem az, hogy kicsiben kell elkezdeni és az idő nekem dolgozik.
Ahhoz viszont, hogy elkezdjem, el kell dönteni, mibe fektetem a pénzem. Jelenleg 2 alternatíva van, a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár (NYESZ számlát nem szeretnék).
A nyugdíjbiztosításról mindenki ódákat zeng, ez ellenére több ember önkéntes nyugdíjpénztár tag és az jóval megbízhatóbbnak tűnik.
A kérdésem az, hogy mibe érdemes havi 20-25 ezer forint körüli összeget fektetni?
Amik nekem eszembe jutottak:
1: egy nagyobb összegű nyugdíjbiztosítás
2: két hasonló összegű nyugdíjbiztosítás (különböző portfólióval)
3: egy 10-15 ezer forint körüli nyugdíjbiztosítás és egy 10 ezer forint körüli önkéntes nyugdíjpénztár
Melyik lenne a legjobb alternatíva és miért?
Mindenkeppen jo, hogy megtakaritasz. Itt ki van fejtve bovebben is, hogy tul magasak a koltsegek ezeknel a nyugdijbiztositasoknal es az egyszeri 20%-os jovairas nem tudja hosszutavon (10-20 ev, 40 ev meg plane) fedezni az evi 2-4%-os koltsegeket.
1. Nyiss TBSZ szamlat
2. Fektess be egy neked tetszo mixben 3-4 ETF-be, peldaul BUX ETF (magyar tozsdet koveti), S&P 500 (amerikai), MSCI Europe - a lenyeg hogy alacsony (<1%) eves koltseguk legyen.
3. Emellett a penzed egyreszet tedd allampapirba (mondjuk felet, vagy negyedet attol fugg mennyire szereted a kockazatot - ezt a reszt az allamcskincstarnal tartsd, ott olcso)
4. Evi parszor vegyel a megtakaritasodbol ETF-et/allampapirt (ne minden honapban ha van az ETF-en fix vasarlasi koltseg, jobb bevarni egy nagyobb osszeget; allampapirnal ilyen nincs)
5. ne nyulj hozza
6. ha valaki fugg toled (pl gyermek), akkor koss kockazati eletbiztositast
"Mi nyugdíjbiztosítást fizetünk, mert ahhoz van egy pici állami támogatás is jelenleg, évi 31 ezer forintot az adódból jóváírnak a nyugdíjbiztosításban. Főként állampapírba fekteti be a biztosító."
Javaslom azonnal tedd át részvény(ek)be, ez hosszútávú dolog (gondolom nem 60 éves vagy), és a kötvény semmit se fog kamatozni, részvény meg igen, a kilengések nem akadályozzák, egyrészt a folyamatos befizetés miatt ilyenkor több egységet veszel, másrészt hosszútávon óriási hozamot termel. Vannak olyan alapok amik elmúlt 1 évben 40-60% emelkedtek.
"hogy tul magasak a koltsegek ezeknel a nyugdijbiztositasoknal es az egyszeri 20%-os jovairas nem tudja hosszutavon (10-20 ev, 40 ev meg plane) fedezni az evi 2-4%-os koltsegeket."
Biztosítótól is függ. Van ami 8 vagy több évig von költséget, van ami csak első évben, aztán csak évente alapkezelési van, jelentéktelen, kevesebb mint 2%, ami az évi 20-40% portfólióból elvonva is semmi.
A TBSZ jó, csak azt folyton menedzselni kell, és senki se fogja a kezed. Sok ember ezzel nem akar foglalkozni, csak mondjuk beállítja lehívásra egy UL-nél aztán jó napot, meg évente összeül az ügynökkel (úgyis az is akar mást is eladni, de érdeke hogy a megtaki se legyen hulladék emiatt)
A kiszámolo mióta létezik, kereszteshadjáratot folytat a nyugdíjbizti ellen, mert vannak lehúzós konstrukciók, és azokat mutatja be mindig.
többen az inflációra hivatkoztok, mert hogy mennyit keresett egy mérnök 40 éve. Igen, de a kérdező csak felszorozta a befizetést az évekkel. Nem számolt hozammal, és az állami támogatással sem. Ezek azért remélhetőleg messze fedezik az inflációt. Nagyon különböző nyugdíjbiztosítási konstrukciók vannak, az enyém elég kedvező költségű, érdemes szétnézni a piacon. Az ügynököket pedig kezeld nagyon óvatosan!
Arról egyébként nem vagyok meggyőződve, hogy huszonévesen érdemes dedikáltan nyugdíjcélú megtakarításba kezdeni. Lehet, hogy érdemesebb olyan befektetést keresni, amihez hamarabb is hozzá lehet nyúlni.
Ki a szakértő? A biztosítási ügynök, aki jutalékot kap ha nála kötsz szerződést?
10-es,igen,miért te ingyen jársz be a munkahelyedre talán???
Okoska.Vicc hogy egyesek mit is gondolnak magukról.
Ha még mindig a szamában dolgoznál,akkor tudnád,hogy csakis azt lehet az ügyfélnek adni,ami számára és az elvégzett igényfelmérésen megfelelő.MNB szigórú ellenőrzése mellett bevezetett szabály évek óta.11 éve csinálom,elégedett ügyfelekkel,és mégis rendben vagyok.Nem értem amit írsz,ne haragudj.
Remélem megtaláltad az utadat,de nem illik lehúzni egy szakmát,csak azért mert neked nem sikerült.Sosem mások a felelősek a saját életünk alakulásáért.További szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!