Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Társadalombiztosítást miért...

Társadalombiztosítást miért nem tudom megnézni, hogy mennyivel tartozok?

Figyelt kérdés

Januárban végeztem, a lekérdezés szerint március 31-ig fizetett vagyok a diák jogviszony miatt. Június 22 vel lettem bejelentve a jelenlegi munkahelyemre, azt hittem, hogy pár hónap kimaradt, de a lekérdezésben úgy látom, hogy a gyakorlati helyem is fizette utánam a tb-t, június 4-ig. Ez azt jelenti, hogy nem hónapok, csak napok maradtak ki, ami jó hír, de hiába kérem le, csak "Nincs a feltételnek megfelelő tétel az adatbázisban!" üzenet fogad a PDF fájlban.

Már hívtam ezzel kapcsolatban az ügyfélszolgálatot, és hogy küldjenek már csekket az elmaradásomról (úgy hallottam maguktól nem keresnek már csak akkor, ha kamatozott a tartozás és ezt szeretném elkerülni), hogy be tudjam fizetni. Ez még októberben történt, az ügyintéző egyik mondatától majdnem lefordultam a székről. "Ha nem kapja meg a levelet mondjuk január végéig, akkor telefonáljon vissza és igényelje meg újból." Ja, hogy ez így megy? Na mindegy, arra sem tudott válaszolni, hogy mennyi a tartozásom, de megmondta, hogy hol érem el a felületen (az előbb említett PDF), a levelet egyébként időközben megkaptam. Az is egy vicc. Kaptam vagy 10 üres, kitöltetlen csekket szóval ugyanott vagyok, ahol eddig.

Valaki segítsen már legyen szíves, tegyük már tisztába a dolgokat, mert nagyon szúrja az oldalam.

2020. dec. 22. 13:42
 1/7 anonim ***** válasza:

[link]

Így elvileg az adószámlát letudod kérdezni, azon látszik az adózói tartozás. Nekem is látszik innen, hogy mennyi a tb tartozásom amit az előző cégem nem fizetett be.

2020. dec. 22. 13:56
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi, de ezt csinálom. Ebben a PDF fájlban van az az egy mondat. :/
2020. dec. 22. 14:07
 3/7 anonim ***** válasza:

Az a TB tartozás nem látszik a te adószámládon amit a céged nem fizetett be, mivel az nem a te tartozásod, hanem a cégé (az ő adószámláján látszik is9

Ha januárban végeztél, a nappalis hallgatói jogviszonyod alapján március 31-ig voltál jogosult a diákigazolványra. Ezután még 45 napig passzív jogon jogosult voltál az egészségügyi ellátásra (nem kell TBt fizetned)

Ha a gyakorlati helyeden biztosított voltál (fizették utánad a TB-t), akkor annak a jogviszonyodnak a megszűnése után passzív jogon jogosult vagy az eü. ellátásokra (van TBd) annyi napig, ahány napig ez a jogviszonyod fennállt, de maximum 45 napig.

Idén július 1 előtt ha nem voltál se biztosított, se más jogon jogosult az eü. ellátásokra, be kellett (volna) jelentkezned egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre.

Ezen bejelentkezés alapján írták (volna) elő az eü.szolg.járulék (TB) fizetési kötelezettséget az adószámládon.

Nagy valószínűséggel neked a gyakorlati helyed utáni passzív jogosultságod lefedi az ottani jogviszonyod és a munkaviszonyod közötti időszakot, ezért nem kell arra az időszakra fizetned, nincs tartozásod.

2020. dec. 22. 16:48
 4/7 anonim ***** válasza:

Én is úgy gondolom, ahogy az előttem hozzászóló, bár konkrét dátumokat nem ismerünk hozzá.

Az eü. szolgáltatási járulék ("TB") esetén létezik olyan fogalom, hogy passzív időszak (járulék fizetése nélkül orvosi ellátásra jogosultság).

Valószínűleg a jogviszonyaid (nappali rendszerű hallgató + gyakorlati helyen eltöltött idő) biztosítottak annyi passzív időszakot, hogy a június 22-én kezdődött időszakodig ne legyen fizetési kötelezettséged.

2020. dec. 23. 08:02
 5/7 anonim ***** válasza:

"a levelet egyébként időközben megkaptam."

Mit írtak benne?

2020. dec. 23. 08:03
 6/7 A kérdező kommentje:

3., és 4., A gyakorlati helyem esti képzés miatt volt, a lekérdezés szerint június 6-ig. Ha ott is van türelmi idő, akkor rendben vagyok, mert június 22-től már a jelenlegi munkahelyem rendezi.

5. Jó kérdés, de ha jól emlékszem semmi hasznos információt nem kaptam, ami előre vinné ezt a dolgot, mellé viszont kaptam vagy 10 db üres csekket.

Kormányablaknál tudnak a tartozásról személyesen információt adni?

2020. dec. 25. 17:23
 7/7 anonim ***** válasza:
A NAV tud információt adni a tartozásról. Ha van a kormányablaknál NAV ügyfélszolgálat is, akkor tudnak.
2020. dec. 26. 07:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!