Hogyan tudom levetetni a jelzálogot?
10 évvel ezelőtt vettünk fel az OTP-nél hitelt egy csalàdi ház vásárlására, de mivel az adott ház nem ért annyit, mint amennyi hitelt igényeltünk, így a szüleim házára is jelzálogot kellett tenni.
Arra lennék kíváncsi, hogy valahogy levetethetem arról a házról a jelzálogot?
Gondolom, hogy 10 év hiteltörlesztés és felújítás után már elegendő lenne a miénk.
Csak bemegyek és közlöm, hogy ezt akarom, küldjenek hozzánk egy becsüst? Kb mennyibe fog kerülni?
Ha bárki járt ebben a cipőben, kérem írjon le mindent. Minden érdekel!
Előre is köszönöm!
Van ilyen lehetőség, vagyis gondolom bankonként eltérő.
Nyilván igényelni kell, nem pár nap lesz, de nagyjából az, amire gondolsz.
Újra felértékelik a te házadat, megnézik, mennyi hiteled van, téged is újra ellenőriznek, hogy hitelképes vagy-e, és az ingatlan jelenleg milyen arányban hitelezhető.
Egyáltalán nem biztos, hogy 10 év alatt befizettél annyit, hogy a maradékot elbírja egyetlen ház.
Ha 25-30 évre vetted fel, akkor nagyon sokáig csak a kamatot fizeted, a tőkéd alig csökken.
A ház ki tudja, milyen állapotban van, az értéke nőtt vagy csökkent?
Illetve te mennyit keresel, van-e egyéb hiteled?
Abban egészen biztos vagyok, hogy a folyamat során megint egy csomó pénzt akar majd legombolni rólad az OTP.
Nekem is ott van a hitelem, volt vagy 300 ezer, mire egyáltalán fel tudtam venni.
Értékbecslő díja, hitelbírálati díj, hitelfolyósítási díj, közjegyző, stb.
Mind több tízezres tétel.
3-ra emlékszem nagyjából, az értékbecsló 30 ezer volt, a folyósítási jutalék kb 65, a közjegyző 45.
Ez 2011-ben.
Azt se felejtsük el, hogy 10 éve boldog-boldogtalannak dobálták a hiteleket, ma már sokkal szigorúbb elbírálás van. Törvény szabályozza, hogy a fizetésed hány százaléka terhelhető.
Be kell nyúhtani egy szerződés módosítási kérelem nyomtatvány, friss tulajdoni lapot mind két ingatlanról ( a kivonandóról elég szemle is, a kötelemben maradóról teljes és hiteles kell), méretezett alaprajzot, és friss térképmásolatot. 30ezer körüli értékbecslési díjat és 11-12ezer forint szerződésmódosítási díjat.
Ezután ki megy az értékbecslő. Ha meg van az értékbecslés, elvégzik a bírálatot és, ha megfelelő akkor kiállítják a törlési engedélyt, ha nem akkor megírják mennyi előtörlesztést kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!