Ti belevágnátok ilyen lakáshitelbe?
Erről nem hallottam eddig, mi köze a hitelhez az egészségpénztárna
A legtöbb egészségpénztár felvette már az önsegélyező szolgáltatásokat is. (Korábban külön voltak önsegélyező pénztárak, egy páréves törvény változás megengedi ezek összevonását.)
Így önsegélyező szolgáltatásként lehet belőle pénzt kivenni, ha van jelzáloghiteled. Nem egy nagy összeg, amit ezzel lehet nyerni, de érdemes lehet ide is gyűjteni valamennyit, ha gyereket is tervez valaki a közeljövőben, akkor pláne.
Olvass utána, az egészségpénztárak nagyon jó konstrukciókat kínálnak, csak kevesen tudnak ennyire mélyen róla. Pl. babaszületésnél is hasznos.
Hogy a kérdésedre is válaszoljak, nem, én ilyen feltételekkel nem mennék bele. Mi lesz, hogyha a feleséged kiesik a munkából a gyerek miatt és már a babára is gondolnotok kell kevesebb bevétellel? Vagy akár csak egy-két hónapra is elveszíted a munkahelyedet, megbetegszel?
Én mérlegelném, hogy van-e értelme ennek.
Az első lehetőség az, amit felvázoltál.
A második lehetőség az, hogy nem 10 évre veszitek fel, hanem 20-ra, 10 éves fix kamatperiódussal. Kevesebb lesz a havi törlesztő jelentősen, a különbözetet megtudjátok takarítani és ha összejön egy nagyobb összeg, akkor előtörlesztitek. Legyen a cél, hogy 10 év alatt kifizetitek! Így viszont szerintem sokkal kényelmesebb és biztosabb. Ha megszorultok valami miatt, akkor sem lebeg a fejetek felett a kaszás.
Nekünk magasabb a jövedelmünk, de mi utóbbi mellett voksoltunk, hiszen amíg dupla fizuból simán kifizetnénk a dupla részleteket is, addig egy fizetésből már kevésbé esne jól, avagy másról kellene lemondanunk, hogy kitudjuk fizetni. Inkább fizetgetünk kényelmesen és megtakarítást halmozunk fel, amit évente kétszer betörlesztünk. Csökken a tőke, csökken a törlesztő részlet is, mégtöbbet tudunk megtakarítani, még többet előtörleszteni. Ebben a folyamatban a legkisebb buktatót sem érzem, sőt...
Alaphelyzetben ha végig fizeted nem olcsóbb sokkal, persze. Előtörlesztésekkel, idő előtt letudva kell nézni és összehasonlítani, hogy mondjuk mennyit fizetsz vissza 10 éves futamidővel, végig fix kamatperiódussal és mennyit 20 éves futamidővel, 10 évig fix kamatperiódussal, 10 év alatt visszafizetve. Van egy jó annuitás táblázat, akkor találtam, amikor mi vettünk fel hitelt és az előtörlesztési ütemtervet próbáltam végig gondolni. A döntésben is segíthet, töltsd le.
[link] (a kiszamolo.hu-ra linkelte be valaki)
Tök jól megmutatja, hogy mikor mire mennyit fizetsz, ha előtörlesztesz hogyan változik a tőketartozásod és ezáltal a törlesztőd. Abból mennyi tőketörlesztés és mennyi kamat. Egy baja van, hogy végig fix kamattal számol, így értelemszerűen a kamatperiódus fordulójával ez a sorozat már csak erős tipp. Egyébként egészen pontos, én 1,5 éve figyelem benne a törlesztéseinket és vezetem az előtörlesztéseinket.
Az egészségpénztárral kapcsolatban:
Sok banknak van. Nekünk otp-s van, mert azt a legtöbb helyen elfogadják és elég széles körű szolgáltatási csomagot ad. Az alap havi díja 2,5-3 ezer forint, de mi rendszeresen többet töltünk rá. Egyrészt magánorvosoknál, fogorvosnál lehet fizetni vele és az adóvisszatérítés miatt (évi max 150 ezer) így olcsóbbá válik a szolgáltatás, másrészt szeretnénk majd igénybe venni a születési támogatást.
Köszönöm valóban sokmindenre jó. Az egymillió forintos újszülött támogatást nem értem teljesen.
"Ha gyermeked születik, akkor egymillió forintot levehetsz a számládról"
Ez támogatás, vagy ha összegyüjtök rajta egymilliót, akkor azt vehetem le?
Azt veheted le, amit rátettél. Gyakorlatilag egy előtakarékosság, csak nem a számládon gyűjtöd a pénzt, hanem az ep számlán. 750 ezer forintig éri meg, annak a 20%-a ugyanis a 150 ezer, amit adóvisszatérítésként lehet évente maximum kérni. A 150 ezret az ep számlán írják jóvá, az pedig onnan költhető el akár babaholmikra. Emiatt éri meg, hiszen elég nagy a "befektetés hozama".
Egy számomra nem annyira szimpi feltétele van. 180 napig az ep számlán kell lennie a teljes összegnek, hogy önsegélyező fülbe kerüljön és élhess a születési támogatással. Tehát jó előre kell gondolkozni.
Mi ugyanilyen" paraméterekkel vagyunk" csak 14-15öt veszünk fel , úgy számoltuk ha táppénzen lesz a párom én meg gyedet-csokot kalok is meglegyen a 400E feletti.
Szerintem belehet vállalni inkább mint azt a hülye albit fizetni. Aki ellenzi nem fizetett meg albérletre 120 at hidd el nekem. Sírógörcs kerülget mikor odaadom és tudom hogy hitelre csak 75 -80 menne el. És maradna durván 40 en amit ha félreteszek simán előtörleszthetnék.
Szerintem hajrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!