Mi lenne a legjobb megoldás? (lenn bővebben)
Lakásomat eladtam, a vevő hitelképes, megveszi az ingatlant.
Én viszont másik lakásba költöznék, de hitelt kell felvennem.Mi lesz ha a bank nem ad hitelt?Vissza lehet mondani az adásvételt?Azaz,én visszamondhatom annak, aki az én lakásomat veszi meg?Olyan adásvételi szerződés létezik, h a bank hibájából meghiusult vásárlás miatt visszalépek?
"Olyan adásvételi szerződés létezik, h a bank hibájából meghiusult vásárlás miatt visszalépek?"
Nem lehet ilyen feltételt szabni. Ahogy olyat se, hogy ha nyerek a lottón, akkor fizetek, ha meg nem, akkor nem. Olyat lehet kikötni, hogy ha nem egyszerre fizetik ki az egészet, akkor a tulajdonjogot fenn lehet tartani, de legfeljebb a teljes vételár kiegyenlítéséig.
A tulajdonjogot az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéssel szerzi meg a vevő, ehhez ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés kell, átadás nem kell hozzá, szóval ha ügyvéd előtt már aláírtad a szerződést, ő meg kifizette (vagy ki fogja) akkor már gyakorlatilag ő a tulajdonos, akkor is, ha nem adod át neki a lakást. Legfeljebb majd kilakoltat, ha nem akarsz menni.
természetesen az adásvételi szerződésbe is, mint minden polgárjogi szerződésbe bele lehet foglalni szinte bármit, amit a szerződő felek kölcsönösen elfogadnak.
Más kérdés, hogy ebben az esetben a vevőd valószínüleg nem akar majd tőled lakást vásárolni, vagy esetleg néhány millió forinttal olcsóbban éri majd csak meg neki ilyen feltételek mellett.
Nem. Nem lehet belefoglalni pl. azt se, hogy én eladom magamat rabszolgának, a vevő meg megvesz ennyiért. Ez ugyanis jogellenes. Hiába fogadja el a feltételeket a vevő és az eladó is, a jog nem ismeri el ezt a szerződést érvényesnek.
A fenti megoldással meg az a baj, hogy az adásvételi szerződés alapvető koncepciójába ütközik. Eladni úgy lehet valamit, hogy a vevő és az eladó kölcsönösen és egybehangzóan kijelenti a szándékát az eladásra, illetve a vételre. Nem lehet "félig" eladni valamit, hogy ha ez bejön, akkor igen, ha meg nem, akkor nem. Ez ugyanis a forgalom biztonságát, illetve a másik fél érdekeit sértené.
Hát, erről van szó.
Szóval sokat nem is érsz vele, ha bele is íratod, meg valaki ellenjegyzi is. A bíróság úgyse fogja elfogadni a feltételt érvényesnek. És akár létre is hozhatja a szerződést köztetek bírósági határozattal.
Ne úgy add el a lakásodat, hogy beleugrasz a semmibe, hanem előtte Te is érdeklődj, járd körbe, hogy mik a lehetőségeid. Nézelődj az ingatlan piacon és nézz körbe a hitel fronton is.
Mindegyik bankban van előzetes hitelbírálatra lehetőség, ez ingyenes. Amikor már kinéztél pár ingatlant, érdemes az ingatlanok adataival és a saját adataiddal együtt személyre szabott ajánlatokat kérni. Pár dologra nagyon oda kell figyelni. A személyes adataidban, munkahelyi adataidban bármilyen változás befolyásolhatja a kapott ajánlatot, de ami a leggyakoribb, hogy a banki értékbecslés nem ugyanazt az értéket mutatja, mint amire a hitelfelvevő számít. Ilyenkor 2 lehetőség van. Vagy nagy tűréshatárral kell megállapítani a megvásárolandó ingatlan értékét és erre kiszámolni a kapható hitelt, vagy előre kérni egy értékbecslést a már fixen kiválasztott ingatlanra, ami pontos eredményt ad. Az utóbbi kb 30.000Ft-ba kerül, de még mindig megéri ezt a költséget bevállalni, mint esetleg bukni egy adásvételit, a foglalót és kockáztatni, hogy albérletbe kerülsz.
Ha okosan, minden hibalehetőséget, buktatót körbejársz, nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy eladod a régi lakásodat, de nem tudsz venni újat. Ebben sokat tudok neked akár én is segíteni, mert gyakran csinálok ilyet.
Egy hiteltanácsadó
8:58
nagyon köszi a korrekt és pontos tájékoztatást.
Beleugrani semmiképp se akarok, ép ettől félek, nehogy én járjak rosszul.
De mindig bujkál bennem a kisördög, hátha van 1%is, h a bank mégse adja meg a hitelt,gondolom ezt a szerződésbe bele kell majd venni,hogy tőlem független okok miatt nem tudom mégse eladni a lakást?mert ha nem tudok költözni,hülye lennék eladni, akkor inkább maradok.ahogy írtad is,nehogy 2 szék közül a pad alá essek..azt nagyon nem szeretném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!