A fundamentánál a betétre járó kamatot hogy értelmezzük?
Hát de ez az hogy akkor nem lehet pár ezrelékes a kamat ha fixen kifizetnek nekem 66144ft ot a futamidő végén!
Az összes befizetett részlet 76 hónap: 1520000Ft Ha erre kapok 76 hónap után 66144ft ot akkor az pontosan 4,35% os FIX kamatot jelent.
Érted már a porblémám? És nincs megjelölve csillaggal hogy ez a kamat csak egy prognózis 76 hónapra hanem feketén fehéren be van írva a táblázatba mintha ez járna !!!
Ez hülyeség ,a százalékok nem adódnak össze, mi értelme van a 4,3% ot elosztani 6 évvel? Ha 0,7% os éves kamattal számolsz akkor nem jön ki a 6 évre 66144ft .
Ha egy időintervallumra keresek százalékot akkor egyértelmű hogy nem csak a kamat összeget hanem a befizetés összegét is el kel osszam ugyan azzal az osztóval hiszen a két érték időben párhuzamos hiszen a befizetés képezi a kamat értékét. Ekkor a % értéke vátozatlan 4,3% bármilyen intervallumra számolsz.
Azért kérdezem hogy ezt a pénzt tényleg kifizeti a funda ? Vagyis tényleg 4,3% ot ad a 822 es csomag?
Vagy ez csak egy marketing előrejelzés szépítés abból a hibás feltételezésből hogy régen 4,3% volt a bankokban is az éves kamat és a funda ezt kivetítve egész futamidőre ,szépen felszorozta mintha az idők végezetéig ennyivel kéne számolni közbe meg évente változtatja így ma már a 66144 et biztos hogy nem fogom megkapni a 0 hoz közeli kamatok miatt.
"Ha egy időintervallumra keresek százalékot akkor egyértelmű hogy nem csak a kamat összeget hanem a befizetés összegét is el kel osszam ugyan azzal az osztóval hiszen a két érték időben párhuzamos hiszen a befizetés képezi a kamat értékét"
A megallapitasod akkor lenne helyes, ha a betett pénzre a beteves pillanatában kapnal kamatot egyszer és utána tobbet soha. Azonban a teljes betett összeg (és a kapott kamat is) kamatozik minden kamatperiódus végén. Tehát például az első hónapban befizetett pénzre fogsz kapni kamatot az első, a második, a harmadik év végén is, és így tovább.
Gondolatkiserlet: beraksz 1000 forintot 1% éves kamattal két évre. Az első év végén kapsz 10 forint kamatot. Ekkor hozzaraksz meg egy ezrest, így 2010 forintos van. A második év végén kapsz 20 forint kamatot, így két év alatt összesen 30 forint kamatot kaptál, az éves kamatláb mégis 1% volt. (Nem pedig 3/2)
Azért van értelme visszaszamolni az éves kamatot, hogy össze tudd hasonlítani a terméket mondjuk egy sima bankbetétel. A pontos számítás módja nem az, hogy leosztod az összes kamatot az eltelt évek számával, de a bankoknak kötelességük ezt szakszerűen kiszámolni és közzétenni. Ezt a mutatót EBKM neven találod meg, ami azt jelenti, hogy az adott megtakarítási formával ugyan annyi penzed lesz a lejaratkor, mintha az EBKM mértékével megegyező kamatot adó sima évenként kamatozó bankbetétbe raknad a pénzed.
A Fundamentánál az EBKM értéke 0.4-0.7% körül mozog. ( [link]
Vagyis a Fundamenta tényleg kifizeti ezt a kamatot és ez kb ugyan annyi mintha egy évente 0.7%-os kamatot adó betetbe tenned a pénzed.
"Az összes befizetett részlet 76 hónap: 1520000Ft Ha erre kapok 76 hónap után 66144ft ot akkor az pontosan 4,35% os FIX kamatot jelent."
Jajjjj....
Először is nem egyszerre fizeted be az 1,5M Ft-ot, hanem havonta 20.000Ft-okat, másodszor a kamatos kamat fogalmáról hallottál már?
A Fundamenta ennél a régi módozatnál 1% betéti kamatot fizet (ez éves kamat) és a havonta gyarapodó tőkére minden évben felszámolja ezt az 1%-ot és a kamatokat is tőkésíti év végén, így lesz belőle 76 hónap alatt összesen kb 66E Ft.
Jó mostmár leesett azthiszem de amit te mondasz az még most sem stimmel egészen mert nem a kamat kamatozásából lett 30 ft od hanem az előző évbe befizetett tőkéd újrakamatozásából. És persze a kamatrészéből is de az csak 0,1Ft vagyis a két éved végére 30,1Ft kamatod lett a 2010Ft betétedre.
Tehát aki azt írta hogy hallottam e a kamatos kamatról az téved mert itt nem a kamatos kamat multiplikálja föl az ereményt hanem a kamatos tőke. Nyilván ha nem 0,7% okról beszélnénk hanem 50-80% akkor már a kamatos kamat is hangsujossá válna a betét felsokszorozásában.
A lényeg hogy kifizetik én ezt nem tudtam.
Kérdező, a "kamatos kamat" mint alapfogalom nem azt jelenti, hogy csak a kamatokra számolnak évente újra kamatot, hanem azt, hogy a tőkére ÉS kamatra is.
Abba már nem is szeretnék belemenni, hogy a betétet havonta helyzeted el a Fundánál, így ne akarj éves szorzókat használni, szerintem egyszerűen csak fogadd el, hogy az a kamat jár a végén és kész:)
Feketén fehéren le van írva az ÁSZF-ben...
A kamatbónusz 5% +0,1% betéti kamat ami jár a betéteid után... Ezek lefixált paraméterek amiket a szerződés kötés napjától és az első betét elhelyezésének időpontjától érvényesek... Pl ha 20.000Ft megtakarításnál 71hó futamidővel....71.000Ft a kamatbónusz +betéti kamat ami 4461Ft
Ha kiszámolod.. Hajszálra pontos :)
És utána van egy nagyon jó lakáskölcsön része ami szerintem verhetetlen
Remélem segítettem ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!