Ha a fundamentánál szeretnék lakáskölcsönt, igaz, hogy meg tudja nekem "előlegezni" az önrészt? (Mert az nincs)
"De most már saját lakásba akarok költözni, elegem van az albérletekből, meg az albérletek megemelkedett díjaiból, amiből kijönne egy törlesztő is, de mellette ugye lehetetlen önerőt gyűjteni, mert a fizetések meg a béka segge alatt kettővel vannak."
Ha most sem tudsz egy hiteltörlesztéssel azonos bérleti díj mellett félre tenni önerőre akkor 10-20 év alatt miből újítasz fel, miből korszerűsítesz hitel mellett?
Jobb lenne ha jobban fizető állás után néznél, képezned magad ,amivel többet keresel vagy egyéb úton növeled a bevételeid, mint pénznyelőbe dobálod a kis pénzed.
Bak Norbert, nem életmód tanácsot kért, szimplán egy kérdést tett fel..egyébként szerintem félre lett értelmezve a kérdés. A fundamenta lakáskasszát lehet felhasználni önerőnek, a megtakarítás részét. A hitel rész nem lehet önerő. Így ha hitelt is szeretnél felvenni a fundánál, kettő szerződésre van szükség, egyiknél a megtakarítás rész önerő, de csak lejáratkor 4 év után veheted fel. A másikhoz meg a hitelt kell felvenned.
Tehát 4 évet mindenképp kell várni. Vagy másik lehetőség: pótingatlan bevonása önerő helyett, ez akkor jó, ha van ingatlan, de mivel albérletben vagy talán nincs, rokonokét meg én magam sem vonnám be :) Vagy harmadik verzió: személyi kölcsön önerőként, az 2 két alatt kifut.
De lehet nem jól értelmeztem én sem a kérdést, az a kérdés hogy a funda most fog neked lejárni? vagy most kötötted?
Nem is az volt a célom, hanem inkább pénzügyi szemlélet ha már az a kategória.
Épp a hasonló öngyilkos, kamikaze megoldások és csőd helyzet elkerülésére, mint a személyi kölcsönből önerő vagy a két fundamenta az alberleti díj mellett, ami mellett nem tud félre tenni a kérdező.
Emellett nem életszerű, hogy az utolsó fillért is lakáscélú hiteltörlesztésekre költse 0 ft megtakarítással, mert az olyan kiadásokat amiket bérlőként nem kell viselnie, azt honnan teremti elő a futamidő alatt ? Még egy hitelből? 😊
Az ingatlanárak visszaesése esetén meg majd szidva lesz a bank, mert bebukta a reál értéken a személyi kölcsön + kamat és hitelkamat összeget amivel a 10 milliós lakásra kifizetett 15 milliót ami le is amortizálódott 10 év alatt és fel kéne újítani. igy jó ha ér 8-at a 15 millióért megvett lakás.
Pénzügyi zsenialitás...
NEM, a Fundamenta NEM AZ ÖNERŐT ELŐLEGEZI MEG, hanem megfelelő értékű ingatlanfedezet esetén fel lehet venni előre a teljes szerződéses összeget.
Alapszabály, hogy a a pénzintézet által becsült érték maximum 80%-a lehet hitel, tehát vagy plusz ingatlan fedezet kell, ha nincs önerő, vagy nem jelzálog alapú hitel is lehet önerő, de az drága, vagy a CSOK is lehet önerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!