Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Fundamentánál az állami...

Fundamentánál az állami támogatással történő feémondás esetén mennyi idő amíg folyósítják is a pénzt?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek,

Nekem egy konkrét, de sürgős kérdésem lenne:

Van egy fundamenta megtakarításom, több már legalább 6 éves. Mivel most jött el az idő, hogy lakást vásároljak, szeretnék hozzájutni a pénzhez, így a szerződést június 27-én állami támogatás igényléssel együtt felmondtuk (mivel több mint 4 éves a szerződés, elvileg jár az állami támogatás is). Holnap mennénk az ügyvédhez adásvételi szerződést kötni, de nagyon nem egyértelmű, hogy mikor fog a fundamenta fizetni. A három hónap miatt mi szeptember 27-el számoltunk, de most találtunk olyat (eldugva), hogy igazából a három hónapon felül van még 15 munkanap is, amíg a kiutalás után kifizetik a pénzt (az ügyintézővel csak három hónapról volt szó, ez a plusz 15 nap nagyon nem jön jól). Nekem pontos dátum kéne, hogy most akkor mit merjünk az ügyvédnél aláírni? Ami még bonyolítja, hogy az eladók maximum október 31-ig várnak, és a fundamentán felül egy banki kölcsön is van (ez az utolsó tétel), tehát annak a folyósítására is kell időt adni.

Továbbá, a fundamenta még tegnap is leemelt összeget a bankszámlámról, holott a felmondási nyilatkozatot már beadtuk, valamint az online felületen még mindig "élő" státuszú a szerződésem. Lehet hogy ez rendben van, és még elbírálás alatt van a felmondás, és emiatt élő még? Remélem, hogy ettől függetlenül a három hónap azért már ketyeg, hiszen a felmondási nyilatkozatot egy fundmenta irodában, ügyintéző segítségével töltöttem ki, aki az eredeti példányt át is vette, tehát én ezt úgy venném, hogy ez a felmondáshoz szükséges hiánytalan dokumentáció beérkezésének is számít egyben.

2018. júl. 13. 20:56
 1/1 anonim ***** válasza:

A szeptember 27 sehogy nem stimmel, mert az csak 2,5 hónap lenne. Elég necces ez így.

Ezt találtam a Fundamenta honlapján:

"A kiutalás nem azonos a kifizetéssel, az a szerződés technikai lezárását jelenti. Ha Ön a kiutalási válaszlapok valamelyikét aláírva visszaküldte, ezzel elfogadta a kiutalást és ezen a kiutalás időpontjáig nem változtatott, akkor szerződése megtakarítási időszakát véglegesen lezárjuk. A kifizetés csak a kiutalást követően történhet meg. A kifizetésre akkor kerülhet sor, ha: • a kölcsönt nem kérte, beküldte a lakáscélt igazoló dokumentumokból azokat, amelyeket a kifizetéshez kérünk, akkor a kiutalást követő 15 banki munkanapon belül kifizetjük a megtakarítás összegét, • hitellel kéri, és a hitelszerződésben felsorolt kifizetési feltételek közül az utolsó is teljesült, akkor 15 banki munkanapon belül fizetjük ki az igényelt összeget (legkorábban a kiutalást követően)."

Két lehetőséget javaslok.

1. Kérhetsz azonnali felmondást, ekkor bár levonnak a megtakarításodból 3%-ot, de mégse kockáztatod, hogy nem fizetsz határidőre az eladónak. Ez egy 6 éves, 20.000Ft-os megtakarítás esetén kb 60.000Ft.

2. Ha van elég önerőd a lakásvásárláshoz a Fundás megtakarítás nélkül is, akkor érdemesebb annyival több hitelt kérned, mint amennyi megtakarítást vársz a Fundától, így nem kell megvárnod a Fundás kiutalást és kifizetést. Válasz Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelt, ott díjmentes lesz az előtörlesztés a Fundából. Módosítsd a lakáscélt előtörlesztésre a Fundánál és meg van oldva a probléma. Ez jóval olcsóbb megoldás, mint az első, csak kicsit macerásabb.

Ha esetleg Pesten vagy Pest Megyében vagy, tudok segíteni a hitelben is, írj rám és megnézzük, mi lenne a legjobb megoldás.

2018. júl. 14. 07:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!