Ha adóstárs vagyok, milyen kockázatok merülhetnek fel? (bővebben lent)
Kockázat hatalmas, én nem mennék bele.
Ha a rokon nem fizet, akkor a bank tőled fogja levonni az összeget, és te semmit nem tudsz tenni majd, mert vállaltad az adóstárs kötelezettségedet. Ha te sem fizetsz akkor téged fognak nyaggatni, hozzád megy ki a végrehajtó. Legyen eszed, ne vállald el.
Jelzálog hitelnél is szokott lenni adóstárs. A bank nem akar az árverezéssel szórakozni, neki olyan ember kell, aki fizet. Ha van bejelentett munkahelyed és állandó jövedelmed, abból fognak tiltani, amint valami gond van a hiteltörlesztéssel.
Kérdésre válaszolva: megesdhet, hog a teljes hitelt neked kell visszafizetni, te pedig majd járhatsz bíróságra, hogy azt a rokon visszaadja. Ez a kockázat.
Néhány észrevétel a kérdéseddel kapcsolatban:
1.- "néhány héten belül kap majd egy nagyobb összeget végkielégítséként. "
- Kérdezem én, akkor miért akar hitelt felvenni?
"Rokon felkért adóstársnak, mivel nincs bevétele,"
- Ha nincs bevétele, miből fogja visszafizetni a hitelt? A kiadott lakásból? És ha nem lesz bérlője? Nem biztos, hogy állandóan így fog pörögni a lakáskiadás - emlékszem rá, néhány éve még jócskán üresen álltak a lakások még a belvárosban is (külföldiek által felvásárolt, kiadásra szánt lakások)
Párjának sincs munkahelye... Meglehetősen nagy kockázat.
Végezetül nincs olyan, hogy "technikai adóstárs" (ezzel maximum csak "etetnek") ugyanis a bank épp azért kér adóstársat, mert magas a kockázat és ha az adós nem fizet, s nem tudja levonni semmilyen jövedelméből, abban a pillanatban az adóstársat veszi elő és majd Tőled vonnak és igen, akár végrehajtó is jöhet és vihetik a Te házadat, mert elvállaltad, aláírtad az adóstárs-ságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!