Az emberek miért vesznek fel gyári munka mellett hitelt?
Az embereknek honnan van bátorságuk arra, hogy gyári munka mellett eladósítsák magukat? De ugyan ez igaz más alacsony kvalitású munkára. Lassan már a csapból is az folyik, hogy alig 1-2 évtizeden belül teljesen átalakul a munkaerőpiac és az egyszerű, monoton munkafolyamatokat átveszik a gépek, robotok.
Gyárban dolgozom és azt látom, hogy nálam alig pár évvel idősebb fiatal felnőttek (20-30-as korosztály), akik alig kóstoltak bele a családos életbe milliós hitelekbe verik magukat amiket 10-20 vagy akár több évig fizetniük kell (az esetek többségében lakáshitel, esetleg fogyasztói hitel).
Konkrétan egy olyan gyárban dolgozom amelyik jövőév elején 150-200 fős leépítésre készül. Mégis 5-10 kollégát kapásból tudnék sorolni akik az elmúlt 1 évben hitelt vettek fel.
Nektek mi a véleményetek erről?
"hitelt soha nem vettem fel, és nem is fogok."
Én szerintem akkor is felvettem volna ha lett volna elég pénzünk. Jelenleg annyira olcsó kamatok vannak, hogy lakástakarékokkal kombinálva nem hogy a 0% kamat kihozható hanem még szépen nyerni is lehet rajta.
Ez az amit a hitel fóbiások nem fognak fel. Csak mantrázzák, hogy hitelt ne, jajj jajj.
Szerintem viszont át kell gondolni mindig. Mert van amikor megéri!
A hitelfobiasok nem a számítások miatt, hanem a kérdésben és a válaszokból kitűnő élethelyzet változások és be nem látható , nem tervezhető külső okok miatt ilyenek. Jó pelda voltt erre a devizahitelek esete is. Az akkori alacsony osszegek miatt léptek bele. A kamat is és az élethelyzet is változhat a gyakorlatban , ami borítja az ezirányú elméleti matekot, pláne hogy még egy fizetendő ltpt is a nyakára tennének a nem hitelfobiasok.
Ingatlanra ossz is lehet gyukteni kevesebb idő alatz mint egy ltp ha jól fizető allasa van az embernek, ha mrg gyári munkás, arufeltolto stb. akkor az esetleges munkaheky megszunessel a mobilitását is lekorlátozza 10-20 évig, nemhogy a jövedelmét agyon terheli állami támogatásra és a 0 kamatra játszva.
Ezzel kapcsolatban épp itt voltak érvek pro és kontra..
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__egyeb-ker..
"Rossz szöveg! Nekem sem tettek semmit alám a szülők. Mindenem amim ma van, saját magamnak köszönhettem"
Képzeld, nekem se tettek semmit a hátsóm alá a szüleim, és hitelem sincs. Viszont még nincs saját házunk a párommal, de azért takarékoskodunk, hogy legyen. És ehhez bizony fog kelleni minimális hitel. De egyelőre ott tartunk, hogy minél több önerőt gyűjtünk, de fogunk felvenni hitelt. Igaz, nem gyári munkások vagyunk, de még nálunk is bármi előfordulhat, viszont nyilván nem mindegy, hogy 5 év, vagy 10 év múlva tudunk saját házba menni. És ezen a hitel segít. Tehát attól, mert valaki hitelt vesz fel, még nem az összes veszi fel meggondolatlanul.
Mi nem tervezhető? A devizahitelt ne keverd ide, mert ott árfolyam és kamat kockázat is volt sokszor. Forint alapú, fix kamattal mi nem tervezhető?
Tényleg nem értem mi a gond, ha a havi törlesztő fix, de amúgy a többszörösét is tudnánk fizetni.
Az LTP meg olyan, hogy ha nagy gáz van ki lehet venni, csak az állami támogatást bukom.
Ha pl. egy fiatal pár felvesz közösen lakáshitelt 10-20 évre de megromlik a kapcsolatuk és elválnak akkor hol érvényesül a fix kamat tervezhető matekja?
Ha valami miatt egyik fél tartósan keresőképtelenné válik, ha nem tervezett gyermek jön közbe, ha bármi -okból költözni kényszerülnek ( pl. gyár bezárás, munkahely megszűnés )akkor is a fix kamat lesz szerinted a szempont?vagy lesz egy a jelenlegi állapotra alapozott felesleges kötelezettségük 20 évre?
Ezek mind tapasztalati, életszerű példák az elmúlt 10 évben.
Ja és akkor a saját költségű felújításokról, biztosítási eseményekről nem is beszeltunk amit a havi koltsegeken felük adott edetben meg kell oldaji.
Nekünk pl. nyáron az egyik ház fürdője egett le. 600.000-es kárból lett 207.000 biztositoi kifizetés de egy honap alatt le kellett akasztani 400.000-et a hiteltorlesztesen, megelhetesi költségen felül. Ebbe bele ment a külső szigetelés, csatorna felújítás és kerítés összege is mint megtakarítási céltartalék. Igy maradt a provident tél elotti befejezéshez. Csatornara
Szerintem válasszuk ketté a dolgot, mármint a lakáshitelt meg az "egyéb" hitelt.
Lakni kell valahol, ez egyértelmű, és a mai pofátlan albérlet árak mellett sokan úgy vannak vele, hogy ha így is úgy is sokat kell fizetnem, akkor legalább ne más zsebébe rajkam a pénzt úgy, hogy a lakás soha nem lesz az enyém.
És nem kell ahhoz gyári munkásnak lenni, hogy valakinek hitelre legyen szüksége egy lakás megvásárlásához.
Nekem elég normális fizetésem van, van, hogy havi 100 ezret is félre tudok tenni, de ez max arra elég, hogy legyen belőle egy tatalék keretem, amihez nyúkhatok, ha váratlan kiadás adódik vagy mondjuk autót kell cserélni. De egy lakást, ami alsó hangon 20-30 millió (sima, 50nm-es tégla, nem gettó helyen), esélyen nincs önerőből kifizetni. Viszont most albérletben lakunk, és havi 200 ezret fizetünk rezsivel együtt, és soha nem lesz a miénk a lakás. Ha ezt minden gond nélkül ki tudjuk fizetni, akkor a hitel sem lenne probléma. Persze, amíg van az embernek munkája, de hát ki lát előre 30 évre?
Az áruhitel más más tészta. Ok, én megtehetem, hogy a telefonomat meg a tévémet nem hitelből veszem, hanem a fizetésemből, de ezt sajnos sokan nem tudják megoldani. Nyilván lehet erre azt mondani, hogy nem kötelező iPhone-nal menőzni, meg fél szobányi LCD TV-t nézni, de ezt sokan nem értik meg.
Én azt látom, hogy a szegény emberek nagy problémája az, hogy mivel soha nem volt pénzük, nem is tudják, hogyan kell vele bánni. Nincs koncepciójuk, jövőképük, gyakorlatilah a mának élnek, bedőlnek a THM tündérnek meg a szomszédnak, aki ugyanolyan szerencsétlen proli, mint ők, mégis most vett "nullába' hitelezett autót' meg ájfónikszet.
Pénzügyi kultúra nulla, egó meg a köbön.
Lesz gyári meló 30 év múlva is.Illetve a legtöbbjének van szakmája is így ha akar el tudsz helyeszkedni.Ki tud menni külföldre is ha itt megszorúl.Mi a probléma?
Sajnos M.O-n ahhoz hogy élni tudj muszály hitelt felvennj!
Persze mindenki olyan házat vegyen amit megengethet magának.A bátyám is 3 millióért vett 5 évre és 40 ezret fizet.Nem vészes ez az ár!
De ha nem vesz fel hitelt most is anyámnál lakna, nem tud önerőből lakást vennk.Sajnos tényleg nincs más mód.Autóra baromság.
20 évre meg nem lehet előre gondolkozni, 20 év múlva nem lesz buszvezető, se taxis, nagy eséllyel mozdonyvezető sem mert az önvezető technológia szükségtelenné teszi az embereket! Akkor most ők se vegyenek lakást? Maradjanak az anyjuknál feleség és külön élet nélkül? 20-30 év múlva alapjaiban változik meg a világ, a mesterséges intelligencia sok mindent átalakít!
Minden munka betanított ezt ne feled.Egy kőműves is azt csinálja amit tanítottak neki.Sőt a 3D nyomtatott házak sok köműves kirúgásával fog járni, nem kell egy építkezéshez 5 főnél több.Akkor most a köműves sem vehet fel hitelt.
Na a végén ott tartunk hogy senki sem vehet fel 20 évre mert a jelenlegi munkája megszűnik vagy átalakul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!