Minden bank ilyen rosszul bánik az ügyfeleivel (K&H)?
Lassan két éve a K&H ügyfele vagyok. Van náluk egy vállalkozói és lakossági számlám.
Eddig maximálisan meg voltam velük elégedve.
Egyéni vállalkozó vagyok, ugyan nem kötelező ezért vállalkozói számlát nyitnom, de könyvelés szempontjából tisztább, ha nem keveredik a kettő.
Nemrég váltottam a lakossági számlacsomagom a legmagasabb (kényelmi plusz) számlacsomagra, mert lakáshitelt tervezünk felvenni és ezzel a számlacsomaggal megtérítik a közjegyzői díjat 60.000Ft-ig.
A számlavezetési díj 1500Ft lenne, de ez feleződik ha havi 300.000Ft jóváírás érkezik a számlára, bármilyen jogcímen (és nullázódik a havidíj, ha van 3millió a számlán, de az nincs) Ma észrevettem a vállalkozói számlámon, hogy kaptam rengeteg "átutalási költség korrekciót", több ezer forintot visszamenőlegesen. Gondoltam ha már bent vagyok az e-bankomban, akkor megnézem a lakossági számlám is, mert szinte csak oda utalok magamnak pénzt. Mint kiderült, 3 hónapja nem feleződött a havidíja a számlavezetésnek.
Több se kellett, felhívtam a telecentert ahol közölték, hogy a korrekciós pénzeket azért kaptam, mert visszamenőlegesen hibásan vették le a tranzakciós költséget az átutalások után, mert a saját számlák közötti átutalás nem minősül már bankon belüli utalásnak, hanem úgynevezett átvezetésnek. Ez viszont ingyenes (jaj de boldog vagyok, hogy a saját pénzem a saját számlámra végre ingyen át tudom küldeni), így az erre levett költségeket visszautalták. Viszont ugyan ezen oknál fogva ez már nem minősül jóváírásnak (semmilyen jogcímen), emiatt nem fog feleződni a számlavezetési díjam a továbbiakban.
Egyrészt azért háborodtam fel iszonyatosan, mert tényleg nemrég váltottam a legmagasabb csomagra és direkt megkérdeztem, hogy ha a saját vállalkozóimról utalok az jóváírásnak minősül-e, és akkor azt mondta az ügyintéző, hogy természetesen.
Másrészt elkezdtem aggódni a közelgő lakáshitel felvétel miatt is, mintha nem lenne elég okom az aggodalomra vállalkozóként, de már emiatt is aggódom, mert ott is az egyik feltétel, hogy érkezzen hozzájuk "bármilyen jogcímen jóváírás".
Hétfőn bemegyek a bankfiókomba és kulturáltan kiverem a balhét finoman, úriember módjára, de nagyon fontolgatom, hogy átmegyek másik bankhoz ahol kicsit jobban megbecsülik azt, hogy két számlát vezetek náluk nem kicsi forgalommal.
Ti mit tanácsoltok, mit tennétek a helyemben?
"minden bankban van valami plusz, amit én, mint kiemelt partner kedvezményként tudok adni, aki viszont közvetlenül a bankba megy, nem kapja meg."
Erste bank esetén mi ez a kedvezmény? Mi közvetlenül a bankba mentünk, ott azt mondták jobb is így mert közvetítők ugyanazt adják de macerásabb ha nem tudjuk közvetlenül intézni hanem egy harmadik személyen keresztül megy az egész. Úgyhogy inkább intéztem közvetlen a bankban. Mondjuk én pontosan tudtam mit akarok, ezért sem kellett közvetítő, legfeljebb az ilyen extra kedvezmények miatt lett volna jó, de lehet, hogy erste esetén ilyen nincs is?
Erste-ben jár 30.000Ft extra bónusz a kiemelt közvetítőn keresztül igényelt ügyletekre, plusz van egy djmentes előtörlesztési lehetőség és van egy első évben díjmentes lakásbiztosítás is nálunk.
Az ügyintéző sajnos azért nem mondott igazat, mert anyagilag ellenérdekelt...
Biztosítás már van, eddig is volt, mi fizettük, az nem érdekes. Nekünk nem 30 hanem 100 ezret adnak majd akció keretében és sok kezdeti díjat fizetnek, pl értékbecslés. LTP-bol fogjuk előtörlesztéssel fizetni, az is díjmentes.
Talán 1-200 ezer lesz saját erőből majd de arra az 1% csak 2000Ft, kibírható.
Bár ha náluk is csak 5 év után van díjmentes előtörlesztés a közvetítősöknek akkor igazából az se érintene mert még 4 évet se akarom kívárni.
Én vagyok az a válaszoló, akinek a kommentjeit üdítő kivételnek nevezted feljebb.
Nézd, nem vonom kétségbe, hogy ezekkel a kedvezményes ajánlatokkal operálhatsz, de nem azt jelenti, hogy másfajta kisebb vagy nagyobb kedvezmények nem érhetőek el sok banknál más közvetítők vagy éppen közvetlen bankfióki szerződés által.
Illetve vannak időszakos akciók is.
Kérdező, a közvetítők is a saját érdekükben közvetítenek, ez a munkájuk.
Ebben persze nincs is semmi rossz, én is ezt tenném, de azt is látni kell, hogy több forrásból kell tájékozódni.
Ha adott közvetítő, például aki itt válaszolt ajánlja a legjobbat válaszd azt, ha más ajánlat a legjobb, pedig azt!
Részedről ez a tudatos fogyasztói magatartás. És szó szerint fogyasztói, hiszen pénzügyi terméket kívánsz igénybe venni, ahol a kínálatból kell választanod.
12.50-es "Nézd, nem vonom kétségbe, hogy ezekkel a kedvezményes ajánlatokkal operálhatsz, de nem azt jelenti, hogy másfajta kisebb vagy nagyobb kedvezmények nem érhetőek el sok banknál más közvetítők vagy éppen közvetlen bankfióki szerződés által.
Illetve vannak időszakos akciók is. "
Igen, többféle közvetítő cég van, az általuk elérhető kedvezmények nem titkosak, a többségük benne van a bankok hirdetményében. Ezek a kedvezmények nem érhetők el közvetlenül, pont ez a lényeg, kell hozzá egy megfelelő jogosultságokkal rendelkező közvetítő, máskülönben nem jár. A bank által meghirdetett akciók ezekkel a kedvezményekkel összevonhatók, tehát minden esetben elmondható, hogy vagy ugyanazt, vagy jobb ajánlatot tudok adni, mint a bankfióki.
Vannak időszakos akciók is, jelenleg pl van olyan bank, ahol jelentős kamatkedvezmény (0,75-1%) is elérhető egy kiemelt közvetítővel egyes hiteltermékeknél. Szerintem ezekről mindenképpen hasznos tudni.
"Kérdező, a közvetítők is a saját érdekükben közvetítenek, ez a munkájuk. " Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy évek óta a nagy közvetítő cégek egységesítették a jutalékukat, tehát már nincs jelentősége, ki melyik bankot választja, az viszont továbbra is lényeges, hogy több helyen kell érdeklődni, mivel egyik cégnél sem teljes a kínálat. Mást lehet elérni a függő és mást a független közvetítőknél. Pl egy független közvetítő nem tud Fundamenta áthidaló ajánlatokat kínálni, a Fundás közvetítő viszont csak néhány bankot tud ajánlani.
Teljes mértékben egyetértek, alaposan szét kell nézni, a legjobban az jár el, aki több helyről is bekér ajánlatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!