Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Minden bank ilyen rosszul...

Minden bank ilyen rosszul bánik az ügyfeleivel (K&H)?

Figyelt kérdés

Lassan két éve a K&H ügyfele vagyok. Van náluk egy vállalkozói és lakossági számlám.

Eddig maximálisan meg voltam velük elégedve.

Egyéni vállalkozó vagyok, ugyan nem kötelező ezért vállalkozói számlát nyitnom, de könyvelés szempontjából tisztább, ha nem keveredik a kettő.

Nemrég váltottam a lakossági számlacsomagom a legmagasabb (kényelmi plusz) számlacsomagra, mert lakáshitelt tervezünk felvenni és ezzel a számlacsomaggal megtérítik a közjegyzői díjat 60.000Ft-ig.

A számlavezetési díj 1500Ft lenne, de ez feleződik ha havi 300.000Ft jóváírás érkezik a számlára, bármilyen jogcímen (és nullázódik a havidíj, ha van 3millió a számlán, de az nincs) Ma észrevettem a vállalkozói számlámon, hogy kaptam rengeteg "átutalási költség korrekciót", több ezer forintot visszamenőlegesen. Gondoltam ha már bent vagyok az e-bankomban, akkor megnézem a lakossági számlám is, mert szinte csak oda utalok magamnak pénzt. Mint kiderült, 3 hónapja nem feleződött a havidíja a számlavezetésnek.

Több se kellett, felhívtam a telecentert ahol közölték, hogy a korrekciós pénzeket azért kaptam, mert visszamenőlegesen hibásan vették le a tranzakciós költséget az átutalások után, mert a saját számlák közötti átutalás nem minősül már bankon belüli utalásnak, hanem úgynevezett átvezetésnek. Ez viszont ingyenes (jaj de boldog vagyok, hogy a saját pénzem a saját számlámra végre ingyen át tudom küldeni), így az erre levett költségeket visszautalták. Viszont ugyan ezen oknál fogva ez már nem minősül jóváírásnak (semmilyen jogcímen), emiatt nem fog feleződni a számlavezetési díjam a továbbiakban.

Egyrészt azért háborodtam fel iszonyatosan, mert tényleg nemrég váltottam a legmagasabb csomagra és direkt megkérdeztem, hogy ha a saját vállalkozóimról utalok az jóváírásnak minősül-e, és akkor azt mondta az ügyintéző, hogy természetesen.

Másrészt elkezdtem aggódni a közelgő lakáshitel felvétel miatt is, mintha nem lenne elég okom az aggodalomra vállalkozóként, de már emiatt is aggódom, mert ott is az egyik feltétel, hogy érkezzen hozzájuk "bármilyen jogcímen jóváírás".

Hétfőn bemegyek a bankfiókomba és kulturáltan kiverem a balhét finoman, úriember módjára, de nagyon fontolgatom, hogy átmegyek másik bankhoz ahol kicsit jobban megbecsülik azt, hogy két számlát vezetek náluk nem kicsi forgalommal.

Ti mit tanácsoltok, mit tennétek a helyemben?

2017. nov. 2. 14:44
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
66%
Ok, ha nem kapsz a KH-ban számodra megnyugtató választ, írj rám privátban, de egyébként a KH-s ajánlatnál is tudok házon belül egy kicsit jobbat, mint amit a fiókban kapnál.
2017. nov. 2. 20:38
 12/28 anonim ***** válasza:

Valószínűleg júniusig sem felelt meg nekik, csak nem érzékelték, itt hibáztak.

Amikor egy bank nem csak munkabért fogad el havi jóváírás elvárásként akkor is ki szokták kötni, hogy saját számlák közti átvezetés (ami nem átutalás) nem felel meg.

A fióki munkatárs vagy nem ismerte jól a szabályozást, vagy muszáj minél több terméket értékesítenie ezért "kényszerből" hazudott.

Akármelyik történt én is elfogadhatatlannak érzem, de a bank nem fogja úgy érezni, mert bizonyítani sem tudod és ami a legfontosabb, amit a hirdetmény tartalmaz az a hatályos.

A bank jogosan járt el.

Egyébként ha úgyis két számlát vezetsz, megoldás lenne, hogy egyiket másik banknál, így már átutalásnak minősülne a havi jóváírás.

Írtam előbb, hogy néhány bank csak munkabér jóváírást fogad el a kedvezményekhez, de neked ez sem gond.

Munkabér megnevezéssel tudod utalni saját magadnak a vállalkozói számláról a magánszámlára. Nem bankon belül!

2017. nov. 3. 08:41
 13/28 anonim ***** válasza:

A hitel tekintetében pedig ne kötelezd magad el előre ennyire.

A bankok kínálata folyton változik, egyre több bank jön ki az ún. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitellel. [link]

Kalkulátorokat nézegess, hogy melyik mit kínál. Úgyis csak a saját helyzetedre alkalmazva van értelme választani, hiszen te tudod, hogy mekkora összeg milyen futamidőre, milyen kamatperiódusra vagy végig fixen felel meg neked.

[link]

Sok honlapnak az is hátránya, hogy a kisebb bankokat, takarékszövetkezeteket nem veszi figyelembe, pedig hitelnél éppen nem a bank mérete, stabilitása számít, mert a szerződés úgyis köti mindkét felet.

Vannak honlapok és szerintem tanácsadók is akik még a közepes bankokat (pl. FHB, Sberbank) sem veszik figyelembe, csak a nyolc nagyot.

Pedig sok esetben éppen a kisebb bankok, takszövök kínálják a kedvezőbb hiteleket. Őket is nézd meg.

Nem vagyok ügynök, nekem nem érdekem senkit sem ajánlani, csak általánosságban beszélek.

2017. nov. 3. 08:48
 14/28 A kérdező kommentje:

Igen, tudom sajnos, hogy nem fogok tudni bizonyítani semmit, ha bemegyek panaszkodni. Inkább a lakáshitel szempontjából érdekes ez és majd emiatt kérdezősködöm.

Nálunk a bankváltás a lakáshitel miatt történt. Amikor 2015-ben bevezették a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést azóta nézegettem, hogy melyik bank adja a legjobb konstrukciót és toronymagasan a K&H volt az. Most érdekes mód az FHB felzárkózott mellé, kamat tekintetében még jobb is, bár ott nincs annyi kedvezmény. Illetve hosszútávon nem bízom az FHB-ban (márpedig egy lakáshitel az elég hosszútávú dolog), mert tulajdonosváltás lesz hamarosan, de az sincs kizárva, hogy csatlakozik a takarék csoporthoz. És ugyan tudom, hogy a szerződésekkel nem variálhatnak, de jobb a békesség. Szóval nem vakon vagyok elköteleződve, emögött több hónapnyi keresgélés, informálódás van.

Két számlát csak azért nem vezetnék, mert - most már - így ingyen van a számlák közti átvezetés, illetve az, hogy "munkabér" címen, ilyen közleménnyel utalok saját magamnak attól az még nem lesz munkabér, sőt. Ha nincs szerencsém, akkor még a NAV is rám szállhat, hogy saját magam foglalkoztatom, fizetek-e magam után munkáltatói járulékokat, stb. Ami amúgy sem opció, mert nem BT vagyok, hanem egyedüli EV.

2017. nov. 3. 10:57
 15/28 anonim ***** válasza:

2015-ben a fair banktörvényt vezették be, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt ebben az évben.

A kettő nem ugyanaz.

Az előbbi a hitelezésnek szabott szigorú törvényi minimumfeltételeket.

A fogyasztóbarát hitel viszont egy olyan minőségjelző, amelyet azok a hitelek kaphatnak meg amelyek megfelelnek bizonyos pénzügyi fogyasztóvédelmi szabályoknak.

Nem kötelező a bankoknak ezeket betartaniuk, piaci érdekük, hogy kínáljanak ilyen hiteleket, amelyeket a bankfelügyelet megvizsgál és ha megfelelő, akkor megadja a minősítést.

A bank tulajdonosi háttere, hitel esetén ne aggasszon.

Talán furcsán hangzik, de hitelnél az sem baj, ha csődbe megy a bank, ugyanis a szerződést nem lehet megváltoztatni.

A költségeket sem, szemben például egy folyószámlával.

Az FHB pedig már egy ideje tagja a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának (SZHISZ a neve, keress rá).

Ez nem jelent semmit abból a szempontból, ami most neked számít.

Az más kérdés, hogy nagyobb kamatkedvezményt kaphatsz ha a hitelező banknál van a folyószámlád is és a bank magától levonhatja a havi törlesztőt.

Itt már valóban játszik, hogy melyik bank a szimpatikusabb neked illetve, hogy ha a számlacsomag díjait megváltoztatja, rosszul járhatsz, mert a szerződés odaköt.

Viszont simán kijöhet olyan megoldás, hogy például egy kisebb takarékszövetkezet kedvezőbb hitelt kínál, úgy is, hogy a folyószámlád nem náluk van, mint egy nagyobb bank azzal a kedvezményfeltétellel, hogy ők vezetik a számlád.

Ezeket alaposan át kell nézni.

10-15 évre elkötelezni magad amellett, hogy egy banknál lesz a folyószámlád, aki közben a díjakat változtathatja nagyon nem jó dolog.

Valami megváltozik, akár csak azért mert nem tudsz teljesíteni egy magasabb feltételt a díjmentességhez, stb... és évekig fizethetsz akár havi 1000 ft-os díjat is.

Én ugyan nem készülök hitelt felvenni, de még kicsit alacsonyabb kamatért sem kötném meg így magam.

Olyan is van amúgy amikor a bank kedvezményt ad ha ott van egy bankszámlád, de nem muszáj a munkabérnek odaérkeznie, így csak havonta a megfelelő összeget odautalod.

Persze mindezeket át kell számolni. Nagyon sok kombináció van, nagyon nagy munka, de hosszú időre kell tervezni és komoly pénzekről van szó.

2017. nov. 3. 11:13
 16/28 anonim ***** válasza:

A NAV rádszáll-e?

Könyvelővel kellene tisztázni, hogy egyéni vállalkozóként milyen mód van elkülöníteni munkabért, bár valószínűleg nincs.

Viszont én azt is javasoltam, hogy olyan bankot keress magánszámla vezetésére, ahol nem elvárás, hogy munkabérként érkezzen a havi jóváírás.

Az egyéni vállalkozói foglalkoztatási forma a hitelnél gond lehet.

A bankok jogosan nagyobb kockázatot láthatnak benne.

Nem kizáró ok, csak a kockázatelemzést mindig ügyletre szabva végzik el és meghatározhatnak egyéb feltételeket (pl. kezes bevonása) vagy magasabb kamatra adnak hitelt.

Ugye nem KATA-s vagy? Mert akkor tényleg nagyon rosszak a hitelre az esélyeid. Arra is hogy egyáltalán megkapod-e.

2017. nov. 3. 11:20
 17/28 anonim ***** válasza:
Kiemelt hitelközvetítőként azt kell mondjam, üdítő élmény itt a GYAK-on ilyen kommenteket olvasni, mint amit az előző két hozzászólás tartalmaz. Minden szavával egyetértek. Annyival kiegészíteném, hogy minden bankban van valami plusz, amit én, mint kiemelt partner kedvezményként tudok adni, aki viszont közvetlenül a bankba megy, nem kapja meg.
2017. nov. 3. 11:52
 18/28 A kérdező kommentje:

De bizony, KATA-s vagyok. Viszont előzetes hitelbírálaton (ahol amúgy a saját magamnak küldött átutalásra is bólogattak, hogy megfelel) csak pozitív dolgokat mondtak, mivel a NAV a levont 40%-os vélt költségeim után is 380 körüli nettó igazolást fog kiadni. K2-K3 közül valamelyikbe fogok/fogunk kerülni. Plusz nyilván az sem utolsó szempont, hogy a feleségemnek valódi munkabére 170 körüli összeg ami szintén egy náluk vezetett számlára érkezik.

Egyébként részben egyetértek veled, részben meg nem.

Tudom, hogy ha aláírok egy szerződést, de teszem azt legszélsőségesebb esetben meg is szűnik a bank, akkor is maradnak azok a feltételek. Viszont ha annál a banknál vezettem a számláim is (mondjuk induló kedvezmények miatt), akkor kereshetek új bankot ami plusz nyűg. Igen, a nyűg az nem egy jogi kategória. :) De éves szinten 10ezer forint megspórolása miatt (számlavezetési különbségek) nem ugrálnék a bankok között. Illetve amit Te is említettél, az is a képletben van, hogy egyes indulókedvezmények a bankhoz kötnek, hogy ott vezess számlát. Ha ezek a dolgok időközben megszűnnek, akkor jogosan kérhetik vissza az induló kedvezményeket.

A NAV-os dolgot nyilván úgy értettem, hogy ha én most úri passzióból elkezdek "munkabér" címen utalgatni magamnak, és esetleg ez feltűnik a NAV-nak, akkor jogosan kérdezhetik, hogy "na jó, de akkor hol vannak a befizetett járulékok magam után?" Főleg ha a bank valamilyen véletlen folytán ezt még el is hiszi, hogy az rendes munkabér. Amire amúgy KATA-s EV-ként nem is igazán van terem (és nem is akarnám).

Egy szó mint száz, köszönöm az informatív hozzászólásokat, eddig is egész sok utánajárás volt ebben a dologban, de mint említettem jövő év elején lesz esedékes a hitelfelvétel, addig még szívom magamba az infókat. Mindenképp le akarok ülni egy hiteltanácsadóval is addig még.

2017. nov. 3. 12:52
 19/28 A kérdező kommentje:

Oh, erre még reagálni akartam, hogy:

"Viszont én azt is javasoltam, hogy olyan bankot keress magánszámla vezetésére, ahol nem elvárás, hogy munkabérként érkezzen a havi jóváírás."

A K&H pont ilyen bank. Volt...júniusig. :(

2017. nov. 3. 12:53
 20/28 anonim ***** válasza:
Mivel a feleséged munkabért kap, azt kellene tenni, hogy az Ő számlája legyen a törlesztési számla, így rendeződik a 100E Ft munkabér utalás elvárás a 0,5% kamatkedvezményhez. Nekem olyan a szerződésem a KH-val, hogy az 5. évtől korlátlan elő-, és végtörlesztési lehetőséget tudok biztosítani az összes jelzálog hitelhez, még fogyasztóbaráthoz is, ha érdekel, jelezd.
2017. nov. 3. 21:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!