Most hívtak diák hitel elmaradás miatt és teljesen reménytelen, hogy ezt valahogy rendezni tudjam. Ha nem fizetem mi fog történni?
"Gyűlölöm ezt a világot, remélem Putyin és Trump meg a többiek szépen felégetik az egészet."
Ezt a világot? Úgy érted, hogy a világot a világ kezdete óta?
Mióta létezik hitel, mindig vissza kellett fizetni, ezért is hitel és nem ajándék. Mondjuk annyi a különbség, hogy most már nem adnak el rabszolgának (adós rabszolgaság), ha nem tudsz fizetni meg börtönbe se zárnak (adósok börtöne).
"Nehéz elhinnem, hogy mondjuk, ha egy hajléktalan nekiállna hosszú idő után dolgozni, akkor vinnék a fizuját ennyire durván."
Pedig fogják. Nem túl durván, mint írták csak bizonyos százalékot vonhatnak el.
"És nem az a lehetetlen, hogy fizessem a havi részleteket, hanem az, hogy a tőkét így valaha kifizessem, szóval ez fog menni a nyugdíjamig. És lehet százalékosan kicsi a kamat, de ha jól értem, aki nem fizeti a tőkét ez mennyiségileg mégis egyre nagyobb lesz. "
Nem, ha a tőkét nem törleszted soha, akkor az értékében mindig ugyan annyi fog maradni és örökre fizetheted a jelenlegi törlesztődet.
Egyébként meg lehet szabályokra hivatkozni, meg bármire. Látom most is, hogy az a réteg jár mindennel jól, aki átlátja ezt az egész szabály, meg pénzügyi dzsungelt. A vége az, hogy ők jönnek ki jól minden lépésből, amit ebben az életben tenni kell. Az állam beszed rohadt sok adót. Hoz egy halom szabályt, hogy mi történik ezzel és hogyan. És aki nem az a fajta, hogy ne hányna be ettől a bürokratikus őrülettől az megfogja szívni. Mert nem tudja, mit melyik hivatalban kell, melyik emeleten és hogy változott éppen a mit tudom én m ilyen járulék. Ami azt jeleni, hogy történik egy kis újra elosztás fölfelé folyamatosan. Mert akik ezt könnyen átlátják és követik azok azok, akik eleve fent vannak. Jó példája ennek a jogász réteg, akik egyenesen valami védelmi pénz szerűséget szednek, hogy lépkedhess az általuk megalkotott szabály őrületben. A válságból is gazdagabbak lettek a gazdagok. Pedig valahogy eleve úgy jött létre, hogy a pénzügyi szabályfúvás valahogy már túl irreális lett.
De van egy csomó ember, akiknek gyűlölettel van telve a szíve és kész nem is tudatosan az őrültebbre és az instabilabbra szavazni, hogy tök mindegy merre de minél jobban boruljon minden. Tulajdonképpen rengeteg választó egyfajta öngyilkos merénylő a maga módján, oda húzza be a voksot, ami majd robban. Hogy akkor pusztuljon minden. Persze nem ezzel indokolja magának, de szerintem valami ilyen zajlik a világban, sorra jutnak hatalomra azok, akik erőt akarnak használni. és majd ezek fognak kommunikálni egymással. és lesz egy csomó olyan szar, mint én akiket majd szét lehet verni, mert ők a hibásak, de közben mindenki más is meg fog égni. ez most ilyen nosztradámuszi jóslat. átok.
Hát ja, mindenki más a hibás - csak Te nem, aki felvetted és elköltötted.
Az elkövetkezendő időszakra adok egy tanácsot, jó lesz, ha megfogadod: egy probléma megoldása nem az, ha nem foglalkozol vele, hanem az, hogyha szembenézel vele és megpróbálod megkeresni a megoldásokat.
Ha tényleg olyan pocsék a helyzeted, akkor lehet kérni a törlesztés felfüggesztését - de ezt már leírtuk.
Amúgy meg elvileg elvégeztél egy felsőfokú iskolát - nehogy már ne tudd, hogy amit kölcsönveszel, azt vissza kell majd fizetni... nekem nincs diplomám - de ehhez nem is kell :-)
"meg régen egy faluban, ha felnőtt egy gyerek, akkor építettek neki egy házat"
Hát nem... nem tudom, hány éves vagy, de azért ez bizony nem így működött: régen 3 generáció élt egy házban, akár hosszú ideig is és amíg az anya-apa dolgozott a TSZ-ben, addig a gyerekre (unokára) vigyázott a nagymama-nagypapa és nem volt gond, hogy beteg a gyerek, nem tud menni az anya dolgozni, stb. Max, ha elég pénzük összejött, akkor közösen, kalákában építettek egy új házat a "gyerekeknek" , (az apa, anya + gyerekek) a a falu többi lakójával - aztán legközelebb meg visszasegítettek a másiknak.
"Egyébként meg lehet szabályokra hivatkozni, meg bármire. Látom most is, hogy az a réteg jár mindennel jól, aki átlátja ezt az egész szabály, meg pénzügyi dzsungelt. "
Ez nem pénzügyi dzsungel, csak egy sz..ros hitel. Általános iskolában számoltunk már ilyeneket, te nem hiszem el, hogy egyetem végéig nem jutottál el a szorzásig, osztásig meg a százalékszámításig.
A Diákhitel konstrukciója, rugalmassága és számolása talán a legegyszerűbb a hitelek közül.
Van egy éves kamat, aminek az egy napra eső részét minden nap felszámítják a tőke után. Ezek a kamatok év közben gyűlnek, majd következő év január 1-én hozzáíródnak a tőkéhez, és nullázódnak. Majd innen kezdődik elölről a ciklus.
Ami egy kicsit megcsavarja a dolgot, hogy maga a kamat is változhat félévente (január 1-én és július 1-én), de igazából az csak annyi, hogy onnantól azt a kamatot kell alkalmazni.
A Diákhitel előtörlesztést is enged, az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozás csökkentésére fizeted. A kötelező törlesztés az más, az először a felhalmozott kamatokat egyenlíti ki, csak utána a tőkét, de ezt lehet azzal orvosolni, hogy fizetsz még előtörlesztésként is a kötelező mellé-
Ezzel szemben azért a banki hitelek sokszor ennél sokkal átláthatatlanabbak, és teljesen rugalmatlanok.
Dolgozni nem akarsz?
Azért érdekes a hozzáállásod neked is. Csak az érdekel, hogy hogyan tudnád kikerülni azt, hogy visszafizesd. Az nem opció nálad, hogy esetleg a pénzt amit elköltöttél visszafizesd. Téged csak az érdekel, hogy hogyan lehetne ezt fizetés nélkül megúszni.
Nem volt kötelező felvenni a diákhitelt. Mint ahogy egyetemre/főiskolára sem kötelező járni. Te döntöttél úgy hogy felveszed, akkor vállald a következményeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!