Mi a különbség a "Kapj el, ha tudsz" című filmben gyártott igazi pénz s az állam által gyártott igazi pénz között?
Jól tettem hogy feladtam, mert azóta is csak olyanok írtak akik nem látták a filmet és se a kérdést nem fogták fel se azt amit a kérdés feltevése után írtam. Veletek ez esélytelen.
Az pedig hogy a filmet nem láttátok, nem vád, hanem egyszerűen a film cselekményével ellentétes dolgokat irtok.
Persze az is lehet hogy láttátok, s direkt irtok olyasmikről amik a filmben látottakkal ellentétesek, hogy még véletlenül se a kérdésre válaszoljatok:)))
"pénz" az, ami mögött állami elismerés, érték áll.
A kibocsátott pénz mennyisége a monetáris politika része, ezzel lehet az infláció mértékét, az árfolyamokat, stb. befolyásolni.
Állami elismerés nélkül a pénz csak papír, értéktelen.
Mivel a hamisított pénzt nem az állam (jegybankján keresztül), a politikájának megfelelően bocsátotta ki, ezért az nem pénz.
Ez ilyen egyszerű.
Ha pénz látszatát keltve mégis forgalomba kerül, elkezdik elfogadni, árura váltani, akkor az nem kívánt inflációt gerjeszt, mert nincs mögötte megtermelt érték, hanem "többlet"-ként jelenik meg.
"Ilyen a valóságban elképzelhetetlen"
Annyira nem! 1995-ben eltűnt több mint 15 tonna pénzpapír Magyarországon, és az utolsó 8 tonna csak 2007-ben került elő, tehát 12 évig senki nem tudta, hogy mit csináltak vele, a hatóságok azt feltételezték, hogy akár fel is használhatták.
Állítólag az egyik pénzcsere mögött pont ez állt, hogy abból a papírból elő lehetett volna állítani elég könnyen az adott címletet, így rohamléptekben olyanra cserélték, amihez már nem volt használható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!